Povežite se s nama

Kultura

V. Brešan: U teatru se vidim samo kao pomoćno osoblje

Objavljeno:

- dana

U noći kazališta remijera predstave “Škrtac” u HNK Varaždin

– Zadnje što volim je pričati o predstavi. Ona mora pričati sama za sebe, jer kad ne bi bilo tako naš bi posao bio uzaludan. Tim je riječima redatelj Vinko Brešan najavio predstojeću premijeru Molierovog „Škrca“ u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. 

Noć kazališta počinje   u 11 sati predstavom za djecu “Plava boja snijega” kazališnog studija mladih, kulminira premijerom i završava rock koncertom

Predstava francuskog komediografa na repertoaru je u Noći kazališta, 21. studenoga, kao i večer kasnije. Bit će ovo prvi susret dvaju velikana – varaždinskog HNK i Vinka Brešana. Iako je nagrađivani hrvatski redatelj „odradio“ više kazališnih nego filmskih premijera, Vinko Brešan ipak je poznatiji kao filmski redatelj. Kad njega pitate zašto je to tako, reći će da je „teatar glumačka umjetnost, a film – redateljska“. 

Vinko Brešan: „ Teatar je glumačka umjetnost, a film – redateljska“

– U teatru se vidim kao pomoćno glumačko osoblje. Teatar me veseli, rekao je Brešan novinarima.

“Škrtost je smrtni grijeh”

Marinko Prga, jedan od glumaca u predstavi, okomio se na samu škrtost kao osobinu.

– Škrtost je smrtni grijeh. Koliko god drugi grijesi bili loši, s njima se možemo identificirati – s preljubom, psovkom, laži… – ali škrtost je „uškopljen“, impotentan grijeh koji je kategorija za sebe. Škrtost nema estrogen, testosteron. Kad ste dva škrca čuli da pričaju o svojoj šktrosti, kao što primjerice možete čuti ljude da priznaju laž ili preljub? Škrtost može voditi jedino nečemu lošem, energičan je Prga i zaključuje kako škrtac „čak i svoj drek čuva u sebi da ga ne bi podijelio“.

Škrtost je „uškopljen“, impotentan grijeh koji je kategorija za sebe. Škrtost nema estrogen, testosteron

 

Nakon ovako živopisnog opisa škrtosti kao osobine, varaždinski glumac ipak Brešanovog škrca naziva “škrcem s pokrićem”. Takvu formulaciju pojasnio je sam redatelj. – Arpagon ne da novac raspikućama i ljenjivcima oko sebe za njihove hedonističke užitke, pa je u njihovim očima škrtac. U svojoj škrtosti ima jasnu motivaciju. Mogli bismo ga nazvati „dobrim škrcem“. Volio bih da publika ima simpatije prema njemu jer on nešto radi, za razliku od drugih, koji bi trošili ono što je zaradio. Kad im ne da, ispada škrtac, reći će Brešan, dodajući da Arpagon do kraja ostaje vjeran svom principu. 

Noć kazališta počinje   u 11 sati predstavom za djecu “Plava boja snijega” kazališnog studija mladih

Na pitanje je li riječ o kritici društva, Brešan veli da je teško raditi komediju koja to nije. – Sve komedije su kritika društva, veli redatelj najgledanijih filmova poslijeratne Hrvatske, „Kako je počeo rat na mom otoku“, „Maršal“, „Svećenikova djeca“… Nadovezuje se Marinko Prga, koji se slaže s Brešanom. 

– Ipak je ovo odmak od Molierovog škrca koji je „uškopljen od brige“. Ovaj „naš“ nije pojeden od vlastite brige, zaključuje Marinko Prga.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje