Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osim što zdravo jedu, učenici V. OŠ sada u školskom vrtu sami uzgajaju povrće

Objavljeno:

- dana

PROJEKT ZDRAVE PREHRANE

– Super mi je saditi, ali najljepše mi je čupati travu – rekla je Nika iz 2. a razreda, koja je zajedno ostalim kolegama iz razreda i učiteljicom Sandom Rajn iskoristila sunčanu i toplu srijedu kako bi uredili gredicu i pripremili je za jesensku sjetvu u dvorištu V. OŠ Varaždin.

Od ove školske godine učenici te varaždinske škole sami uzgajaju povrće.

Sumnjao da će uspjeti za 4.50 kune, no danas zovu iz drugih škola

– Napravili smo osam gredica i svaki razred dobit će dio gredice koji obrađuje. Time smo zapravo zaokružili pilot-projekt pravilne i zdrave prehrane kojeg smo uveli školske godine 2015./2016. i kroz koji smo učenicima pokazali važnost uravnotežene prehrane. Povrće koje će učenici uzgojiti u našem malom vrtu na kraju će se pripremiti u školskoj kuhinji i pojesti – rekao je Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin.

Sve se može kad se hoće: za 4.50 kune, koliko iznosi cijena školske kuhinje po danu, učenici u V. OŠ  jedu kuhana variva, povrće, kukuruzni kruh 

Naime, još prije tri godine V. OŠ Varaždin pokrenula je pilot-projekt zdrave prehrane zajedno s nutricionistima Anitom Car i Davorom Hostićem iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Umjesto hrenovki, pizza, pašteta i bijelog kruha učenici jedu variva, integralni ili kukuruzni kruh, pureću šunku i povrće. Primjerice, žgance s jogurtom ili namaz od slanutka neki učenici nikad nisu probali, a danas zbog takvih jela stoje u redu i traže repete!  

– Naša kuhinja nije velika, ima 15-ak kvadrata, ali smo je uz pomoć partnera i dobavljača uspjeli opremiti aparatima koji su nam nedostajali. Iskreno, najviše sam se bojao kako ćemo djeci priuštiti zdravu prehranu, a da ne izađemo iz cjenovnog okvira školske kuhinje koji iznosi 4.50 kune po danu, no uz pomoć nutricionista smo uspjeli. Danas me zovu kolege iz drugih škola i interesiraju se kako da i oni uvedu zdravu prehranu u svoje škole – otkrio je Šipek.

Da je važno djecu od malih nogu djecu učiti zdravoj prehrani dobro zna i učiteljica Rajn.

– Stalno roditeljima govorimo da je jako važno što djeca jedu. Primjerice, svojim učenicima rekla sam da na idući tjedan donesu od kuće jednu zdravu namirnicu kako bismo onda sami napravili voćnu salatu. Djeci je zanimljivo kad sami pripremaju jela i vole to pojesti, a sada, kada imaju mogućnost salatu ili mrkvu uzgojiti u našem vrtu,  veselje će biti još veće – poručila je učiteljica Rajn.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Obilazak radova: Vila Oršić na jesen će biti spremna za novu generaciju studenata FOI-ja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković danas su, 29. lipnja, sa dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof.dr.sc. Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale prof.dr.sc. Marinom Klačmer Čalopa obišli radove na uređenju Vile Oršić.

Riječ je o povijesnoj zgradi u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena, čime će se proširiti kapaciteti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Vila je u vlasništvu Grada Varaždina, ali je dana na upravljanje Fakultetu organizacija i informatike uz plaćanje mjesečnog najma.

Varaždinski FOI proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u zgradu Vile Oršić koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena do početka nove akademske godine, a u njoj će se smjestiti nekoliko dvorana za izvođenje laboratorijske nastave, IoT Laboratorij, Work based learning (WBL) Lab, FOI-jev Centar za usavršavanje, kabineti kao i drugi prostori za razvoj istraživačkih potencijala studenata i znanstvenika.

U tijeku su intenzivni radovi na uređenju unutrašnjeg prostora, dok je vanjska ovojnica zgrade već gotovo u cijelosti obnovljena. Povijesna zgrada s pripadajućim dvorištem ukupne je površine 4.327 četvornih metara, a prostorno se nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II.

Zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

Vila Oršić nažalost neće riješiti nedostatne prostorne kapacitete Fakulteta organizacije i informatike (FOI), istaknuo je pri obilasku, no FOI se odlučio preuzeti pravo upravljanja nad zgradom kako bi spasio ovu građevinu od propadanja i na taj način pridonijeti Gradu Varaždinu u realizaciji urbanog kampusa i vizije sveučilišnog Grada.

U obnovu zgrade FOI će uložiti 4,5 milijuna kuna vlastitih i projektnih sredstava, uz to što plaća mjesečnu naknadu za pravo upravljanja Gradu Varaždinu.

– Smatramo to našim doprinosom gradu Varaždinu s ciljem spašavanja ove zgrade. Zanimljiva je činjenica da su u trenutku kada smo ju preuzeli, samo troškovi odvoza smeća iz zgrade iznosili 40.000,00 kuna – istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep.

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, FOI je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, Varaždinske županije, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Do sada je u obnovu utrošeno oko 4,3 milijuna kuna sredstava, a prema projekcijama troškovnika radova cijela obnova iznosit će 8,5 milijuna kuna, od čega će FOI osigurati iz vlastitih izvora više od 4 milijuna kuna.

– Moramo naglasiti i podršku naših tvrtki partnera – prvenstveno IT tvrtki koje nam pomažu u renoviranju i obnovi Vile – naglasila je dekanica Begičević Ređep.

– Mi smo do sada u Vili Oršić napravili manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenili za potrebe izvođenja nastave i znanstveno- istraživačkih aktivnosti, tako da smo u potpunosti poštovali njen povijesni izgled poštujući mišljenje konzervatora i spriječili daljnje propadanje jednog od najljepših zdanja u gradu – kazala je dekanica Begičević Ređep.

– Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj – zaključila je.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2600 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković izrazito su zadovoljni kako radovi na Vili napreduju.

– Grad Varaždin do sada je dao nešto više od milijun kuna za obnovu Vile te će osigurati i  dodatna sredstva kako bi Vila Oršić na jesen bila spremna za novu generaciju studenata Fakulteta organizacije i informatike i kako bi studenti koji se odluče na studij u Varaždinu imali sve što im je potrebno za kvalitetan boravak, obrazovanje i usavršavanje u Varaždinu te kako bi se odlučili ostati živjeti i raditi u našem Gradu – naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

III. OŠ Čakovec

Polaznici Dječjeg vrtića „Žibeki“ posjetili su III. osnovnu školu Čakovec, a domaćini su im bili učenici 1.a razreda.

U okviru susreta za djecu je organizirana zajednička radionica slušanja, prepričavanja priča i izvedbe igrokaza, na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako su polaznici vrtića, većinom predškolci, i učenici prvog razreda zajedno pogledali animirani film na engleskom jeziku „Lisica i roda“, naučili ključne riječi na engleskom jeziku i razgovarali o sadržaju i pouci ove basne. Učenici prvog razreda izveli su kratki istoimeni igrokaz na engleskom jeziku.

U drugom dijelu susreta djeca su uživala slušajući priče, a program su organizirale i vodile Branka Lamza, učiteljica engleskog jezika, i Nina Vugrinec, školska knjižničarka II. OŠ Čakovec. Djeca iz DV-a „Žibeki“ sudjelovala su pod vodstvom odgojiteljica Edite Lučić i Andrijane Vabec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje