Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Osim što zdravo jedu, učenici V. OŠ sada u školskom vrtu sami uzgajaju povrće

Objavljeno:

- dana

PROJEKT ZDRAVE PREHRANE

– Super mi je saditi, ali najljepše mi je čupati travu – rekla je Nika iz 2. a razreda, koja je zajedno ostalim kolegama iz razreda i učiteljicom Sandom Rajn iskoristila sunčanu i toplu srijedu kako bi uredili gredicu i pripremili je za jesensku sjetvu u dvorištu V. OŠ Varaždin.

Od ove školske godine učenici te varaždinske škole sami uzgajaju povrće.

Sumnjao da će uspjeti za 4.50 kune, no danas zovu iz drugih škola

– Napravili smo osam gredica i svaki razred dobit će dio gredice koji obrađuje. Time smo zapravo zaokružili pilot-projekt pravilne i zdrave prehrane kojeg smo uveli školske godine 2015./2016. i kroz koji smo učenicima pokazali važnost uravnotežene prehrane. Povrće koje će učenici uzgojiti u našem malom vrtu na kraju će se pripremiti u školskoj kuhinji i pojesti – rekao je Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin.

Sve se može kad se hoće: za 4.50 kune, koliko iznosi cijena školske kuhinje po danu, učenici u V. OŠ  jedu kuhana variva, povrće, kukuruzni kruh 

Naime, još prije tri godine V. OŠ Varaždin pokrenula je pilot-projekt zdrave prehrane zajedno s nutricionistima Anitom Car i Davorom Hostićem iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Umjesto hrenovki, pizza, pašteta i bijelog kruha učenici jedu variva, integralni ili kukuruzni kruh, pureću šunku i povrće. Primjerice, žgance s jogurtom ili namaz od slanutka neki učenici nikad nisu probali, a danas zbog takvih jela stoje u redu i traže repete!  

– Naša kuhinja nije velika, ima 15-ak kvadrata, ali smo je uz pomoć partnera i dobavljača uspjeli opremiti aparatima koji su nam nedostajali. Iskreno, najviše sam se bojao kako ćemo djeci priuštiti zdravu prehranu, a da ne izađemo iz cjenovnog okvira školske kuhinje koji iznosi 4.50 kune po danu, no uz pomoć nutricionista smo uspjeli. Danas me zovu kolege iz drugih škola i interesiraju se kako da i oni uvedu zdravu prehranu u svoje škole – otkrio je Šipek.

Da je važno djecu od malih nogu djecu učiti zdravoj prehrani dobro zna i učiteljica Rajn.

– Stalno roditeljima govorimo da je jako važno što djeca jedu. Primjerice, svojim učenicima rekla sam da na idući tjedan donesu od kuće jednu zdravu namirnicu kako bismo onda sami napravili voćnu salatu. Djeci je zanimljivo kad sami pripremaju jela i vole to pojesti, a sada, kada imaju mogućnost salatu ili mrkvu uzgojiti u našem vrtu,  veselje će biti još veće – poručila je učiteljica Rajn.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždinac Audijem pokosio psa kod Finčevca, vlasnica (61) prekršajno prijavljena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 27. veljače, oko 19.40 sati, u Finčevcu je 31–godišnji vozač upravljao osobnim automobilom Audi varaždinske registarske oznake krećući se u smjeru Križevaca.

Tom prilikom na ulicu je istrčao pas vlasništvo 61-godišnjakinje, koja nije poduzela sve mjere da pas ne izađe na cestu bez nadzora te je vozilo udarilo u psa.

Protiv vlasnice psa će biti pokrenut prekršajni postupak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Lukom pozvao Ludbrežane da prijave svoje dimnjake oštećene u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lukom d.o.o. uputio je Javni poziv kojim se pozivaju vlasnici obiteljskih kuća na području Grada Ludbrega da prijave oštećenja dimnjaka nastalih elementarnom nepogodom potresom na e-mail: [email protected]

Prijave oštećenja se mogu podnijeti i pisanim putem na adresu:

Lukom d.o.o., Koprivnička 17, 42230 Ludbreg ili na info telefon: 042/811-422.

Podaci za prijavu moraju sadržavati ime i prezime, adresa podnositelja, OIB, adresa lokacije oštećenja, kratki opis oštećenja.

Po izvršenoj prijavi stručna dimnjačarska služba zajedno s dobrovoljnim vatrogasnim društvom Ludbreg pregledat će oštećenja dimnjaka i pomoći građanima oko rušenja dijela dimnjaka koji ugrožava sigurnost objekta i ljudi.

Iz Lukoma također mole da se ovaj poziv ne zlouporabi te da se prijave oštećenja dimnjaka nastalih u potresu. Službenom evidencijom dimnjačarske službe prethodna oštećenja neće se uvažiti.

Nastavite čitati