Povežite se s nama

Život i društvo

V. Toplice isplaćuju naknade novorođenima, stipendije te sufinanciraju cijenu gradskog i privatnog vrtića

Objavljeno:

- dana

Unatoč zdravstvenoj i već sada gospodarskoj krizi uzrokovanoj koronavirusom te brojnim nužnim mjerama donijetim s ciljem sprječavanja epidemije, u Gradu Varaždinskim Toplicama nastavlja se s provođenjem svih preuzetih financijskih obaveza. Tu svakako spada i briga za najmlađe mještane.

Prvotno, riječ je o naknadi za novorođene gdje je od početka godine isplaćeno ukupno 25 tisuća kuna za 10-ero mališana. Inače, Grad Varaždinske Toplice dodjeljuje jednokratnu naknadu za prvo dijete u obitelji u iznosu od 2.000 kuna, za drugo dijete po 3.000 kuna, 5.000 kuna za treće dijete i 7.500 kuna za svako naredno dijete u obitelji.

– Isplatom jednokratne naknade za novorođene šaljemo poruku mladim obiteljima da tim činom Grad vodi sustavnu brigu za naše najmlađe stanovnike. Od spomenute naknade, preko sufinanciranja cijene vrtića, financijske podrške raznim programima kroz osnovnu i srednju školu, sufinanciranja prijevoza učenika do stipendija za naše studente, nastojimo unaprijediti životni standard obiteljima te mladima na području Grada – izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Što se tiče samih stipendija, redovito se isplaćuje njih 66 za topličke studente u iznosu od 500 kuna mjesečno.

Također, u okolnostima pandemije koronavirusa COVID-19, Grad nastavlja sa sufinanciranjem za svu djecu koja i dalje polaze vrtić, dok se za onu djecu koja su privremeno kod kuće zbog preporuka Stožera civilne zaštite, sufinancira dio cijene kako bi se olakšao rad predškolskih ustanova i zadržala sva radna mjesta.

– Dobar dio vrtićaraca, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, već je tjednima doma. Radi se prije svega o onoj djeci čiji su roditelji mogli osigurati brigu za njih unutar vlastitog doma. No, kako bi olakšali rad i financijsku stabilnost vrtića za svako dijete koje je privremeno doma te ne koristi usluge vrtića, Grad i dalje plaća iznos od 200 kuna po djetetu u privatnim vrtićima. Na taj se način “čuva” mjesto za naše mališane do njihovog povratka u vrtić i omogućuje se financijska stabilnost vrtića, kako gradskog tako i privatnih – pojasnila je Ratković.

Nadalje, za svu onu djecu koja i dalje dolaze u vrtić, a čiji roditelji rade te nisu mogli osigurati drugačiji smještaj, Grad isplaćuje puni iznos sufinanciranja prema podacima koje iz vrtića dostavljaju u Grad o aktualnom broju mališana u vrtiću. Pored punog iznosa sufinanciranja, Grad za takve roditelje djece koja pohađaju privatne vrtiće osigurava dodatnih 100 kuna sufinanciranja, a sve kako bi se, u ovim nesigurnim vremenima, dodatno olakšala situacija roditelja koji i nadalje rade i čiji je posao neophodan, a nisu u mogućnosti osigurati nikakav drugačiji smještaj za svoju djecu.

– Pratimo situaciju iz dana u dan, planiramo i poduzimamo sve mjere kako bi se život u Varaždinskim Toplicama, kada ova kriza prođe, što brže vratio u normalu – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci i Ludbrežani za vikend nemojte piti jer će vas policija dodatno pratiti u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ovog vikenda, na svim dionicama cesta na području Policijske uprave varaždinske, policijski će službenici pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom prilikom provodit će se mjere i radnje u cilju sprječavanja prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Ludbreg, provodit će se i lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

U ponedjeljak, 8. ožujka od 9 do 14 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prometnicama Varaždinske županije, policijski će službenici provesti preventivno – represivnu akciju „Cool je biti uzorna vozačica“.

Tom će se prilikom svi sudionici u prometu koji se zateknu u prekršajima, procesuirati sukladno zakonskim propisima. Sve kontrolirane žene, bilo u svojstvu vozačice ili putnice u vozilu, darivat će se privjeskom, dok će se prve četiri zatečene vozačice koje u zadnjih deset godina nisu evidentirane kao počiniteljice prometnih prekršaja, darivati poklon paketima.

Nastavite čitati