Povežite se s nama

U fokusu

Valerija Paljak: Rekli smo da nećemo biti šutljiva oporba, a načelniku Novoselcu to sad smeta

Objavljeno:

- dana

– Ulazeći u koaliciju s HNS-om, HDZ je sam sebe diskreditirao, prevario birače i zapečatio si svaku političku budućnost u Sračincu, zajedno s HNS-om, koji je na izdisaju – tvrdi Valerija Paljak, općinska vijećnica i potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti u Sračincu osvrćući se na aktualna politička događanja.

Nakon što je početkom veljače ove godine HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, u političkom životu Sračinca vrlo je burno. Tvrdnje aktualnog načelnika Sračinca Božidara Novoselca (HNS) da je glavni razlog koalicije s HDZ-om opstrukcija razvojnih projekata od strane vijećnika iz redova Reformista i pritisak da se smijeni sad već bivša predsjednica Općinskog vijeća Stanka Miko, Županijska organizacija Narodne stranke – Reformisti je odlučno odbacila. No, odnosi su i dalje zaoštreni, što je bila i tema razgovora s Valerijom Paljak.

Politička trgovina

Kako je uopće došlo do koalicije HNS-a i HDZ-a u Općini Sračinec?
Nervoza je započela u trenutku kad je HSU napustio vladajuću koaliciju i njihovom patološkom bojazni da će oporba dobiti većinu u Općinskom vijeću i predsjednika Općinskog vijeća iz redova Reformista. Tada zapravo počinje hajka na nas u već prepoznatljivom stilu HNS-ovog načelnika, odnosno započinju prijetnje, laži, napadanja na osobnoj i obiteljskoj razini te čitav splet radnji kojima bi se čak moglo pozabaviti i pravosuđe.

– Načelnik je opstao samo zahvaljujući koaliciji s HDZ-om – tvrdi općinska vijećnica i potpredsjednica Reformista Sračinec

Na kraju je sve završilo kupovinom HDZ-ovog vijećnika koji je postao novi predsjednik Općinskog vijeća Sračinca. Posebno je zanimljivo što je nama aktualna općinska vlast spočitavala da smo željeli smijeniti predsjednicu Općinskog vijeća, koja je, tvrdili su, svojim silnim trudom i zalaganjem zaslužila tu funkciju, a onda su je, bez pardona, smijenili i na njezinu funkciju postavili člana HDZ-a. Samo da si osiguraju većinu. To nije ništa drugo nego klasični primjer političke trgovine nazvan koalicijom HNS – HDZ.

Nije li tako HNS izigrao povjerenje svojih birača koje je dobio na lokalnim izborima?
Iako se sada sve pokušava prikazati kao sukob Reformista i HNS-a u Sračincu, upravo na primjeru ove koalicije najeklatantnije je uprizorena sva besmislenost HNS-a kao stranke općenito, a koja uvjerljivo svoju najgoru formu ima u liku i djelu Božidara Novoselca i njegove politike u Sračincu. Nažalost, vladajuća garnitura u Općini Sračinec naviknuta je na jednoumlje, floskule i demagogije, a sada su suočeni s činjenicom da netko stalno reagira. No, mi smo odmah na početku jasno rekli da nećemo biti šutljiva oporba.

Na što konkretno mislite?
Dovoljno je napraviti presjek zadnjeg medijskog istupa načelnika Novoselca. Što se tiče nacionalne politike, to nije ni potrebno komentirati, a što se tiče njihove vladavine u Varaždinskoj županiji, činjenica je da u osam godina nisu pokrenuli nijedan projekt. Kad bih se izrazila nogometnim rječnikom, što će vjerojatno razumjeti načelnik Novoselec s obzirom na to da je bio profesionalni nogometaš, na njihovih osam godina i naših osam mjeseci rezultat je 0:400.000.000!

Hajka na nas počela je u trenutku kad je HSU napustio vladajuću koaliciju

Naša županija, sada pod Čačićevim vodstvom, povukla je više europskog novca od svih ostalih hrvatskih županija zajedno. Tamo gdje smo prije godinu dana bili uvjerljivo zadnji, sad smo uvjerljivo prvi. Svaka usporedba između ondašnje Štromarove politike i one koju danas provodi župan Čačić nama Reformistima je uvredljiva. Tamo gdje Štromar nije bio sposoban ni provesti, a kamoli proći na bilo kojemu natječaju, Čačić je u ovom kratkom vremenu prošao na ama baš svim EU natječajima i donio županiji stotine milijuna investicija. I na tome se ne staje, naravno.

U Općinskom vijeću Sračinca imate četvero vijećnika, a nakon što je konstituirana općinska vlast, prošle godine dobili ste i potpredsjednika Općinskog vijeća. I sami ste spomenuli da nećete biti šutljiva oporba. No, opstruirate li doista legalno izabranu vlast i zaustavljate li projekte u želji za vlašću, kao što to tvrde vladajući?
Načelniku je opstrukcija predlaganje amandmana kojima bi udruge dobile više novaca, kojima bi se smanjile cijene vrtića i povećale stipendije, uvele subvencije obrtnicima i poljoprivrednicima, povećala sigurnost prometnice i rasvjete na relaciji od Sračinca do Svibovca i inzistiranje da se svi oni projekti o kojima govori konačno financiraju iz EU fondova. Tijekom predizborne kampanje mi smo inzistirali da se novi vrtić izgradi EU novcem, a ne kreditom, odnosno nepotrebnim zaduživanjem mještana Sračinca.

– Za vrtić se nije imalo vremena čekati EU novce, a sada se isto radi s projektom Velika graba – upozorava Valerija Paljak

Sada kada gradovi i općine dobivaju EU novce za izgradnju i dogradnju svojih vrtića, jasno je da je u Sračincu bila žurba za dizanjem kredita isključivo u cilju predizborne kampanje Božidara Novoselca i HNS-a te njegova ostanka na vlasti. Nešto slično sada pokušava napraviti s projektom Velika graba, za koji se također nema vremena čekati EU novac. Naravno, to je tako jer kod EU projekata ne postoje individualni dogovori, raznorazni aneksi ugovora, što načelniku i onima koji ga podržavaju ne odgovara.

Mi imamo posao, a vi?

Spočitava vam osobne interese?
Svi vijećnici Reformista su ljudi koji imaju svoju struku i radna mjesta i nisu se bavili politikom, nego žive od svojih plaća na mjestima za koja su se školovali. Dakle, tim ljudima osobne interese spočitava osoba koja se izvan politike ni u čemu drugome nije dokazala, koja se nema kamo vratiti i koja je potpuno svjesna da će bez politike biti javnosti potpuno nepoznata, kakva je bila i prije, kao, uostalom, i mnogi HNS-ovci.

Uskoro ćemo javnosti predočiti dokument koji će pokazati koliko HNS ima čiste ruke i obraz

O interesima ostalih članova Općinskog vijeća koji nastavljaju slijediti osobu kojoj je nekoliko puta dokazan sukob interesa i koja zbog toga plaća kaznu, koja godinama koristi općinski prostor za svoj ugostiteljski i frizerski biznis te koja je dogurala do statusa jednog od najbogatijih načelnika u državi, možemo samo nagađati. Čime je njih zadužio za vjernost sebi, ne znamo, ali zbog svega ovoga i zbog dokumenata koje ćemo uskoro izložiti javnosti, u tezu o čistim rukama i obrazu imamo pravo sumnjati.

Što ćete dalje?
Unatoč sustavnim napadima i optužbama trenutne općinske vlasti da opstruiramo razvojne projekte u Sračincu, moram jasno poručiti da će Reformisti i dalje nastaviti upozoravati na sve nedostatke u vođenju Općine Sračinec.

“Načelniče, sramite se!”

Prijetnje, verbalnu agresiju i osvetoljubivost na svojoj je koži najviše osjetila predsjednica sračinečkih umirovljenika Snežana Liber koja je napisala otvoreno pismo načelniku. Objavljujemo ga u cijelosti: „Poštovani gospodine načelniče, nakon ove vaše javno izgovorene prijetnje, osjećam se, kao predsjednica Udruge umirovljenika Sračinec, obveznom odgovoriti vam otvorenim pismom. Čini se kako je još prije nekoliko mjeseci u Općini Sračinec sve bilo sjajno i svijetlo, pa čak i u oblačnim i tmurnim danima, sve dok nije došlo do nesuglasica („kuršlusa“) oko amandmana i proračuna između HNS-a i jedinog koalicijskog partnera, HSU-a, kojem se namjerno htjela nanijeti šteta. Tako ste se vi odlučili osvetiti umirovljenicima, točnije meni, predsjednici Udruge umirovljenika, prijetnjom svekolikog „rentanja“ našeg Doma. Pokušali ste u svom osvetničkom pohodu povući i druge udruge, koje, naravno i na sreću, nisu htjele prihvatiti tu podlost, pa ste pribjegli najdrastičnijoj opciji.

Prigrlivši vijećnika iz HDZ-a s kojim ste se donedavno isključivo samo svađali, potpuno ste se razotkrili. Naravno, Udruga umirovljenika od samog osnivanja odlično surađuje sa svim ostalim udrugama s područja Općine Sračinec, a i naši članovi su prisutni gotovo u svima. Nemojte misliti da ćemo dobre odnose ugroziti zbog vas, koji radite samo za svoje interese ili, kako kažete, „iz osvete“, a oni koji su nakon ove novonastale situacije u Općini Sračinec ipak odlučili „plesati s vama u kolu i na vašu muziku“ okaljali su obraz. Gospodine načelniče, pitam vas: zašto vrijeđate i ponižavate svoje roditelje, svoje djedove i bake, zašto im remetite mir i oduzimate zadovoljstvo koje su našli u svom novom domu, u svojoj trećoj dobi? Domu do kojega su došli trnovitim putem, stvarajući ga mukotrpnim radom. Zato što vi to danas ne znate cijeniti?“

Na mene nije bilo pritiska

U fokusu

Ravnatelj Hitne neće podnijeti ostavku: “U Nastavnom zavodu sve je po Zakonu i pravilnicima …“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca. U svojem osvrtu na nastalu situaciju u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, danas je ravnatelj Mladen Smoljanec na konferenciji za medije ustvrdio da nezadovoljnici iznose neistine.

>>Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

– Nastavni zavod za hitnu medicinu je isplatio dodatak/nagradu za rad u vrijeme COVID-19 prema Odluci Vlade RH o posebnoj nagradi radnicima, objavljenoj u Narodnim novinama 9. prosinca 2020 godine, gdje u stavku II. izrijekom stoji da se posebna naknada iz točke I. spomenute Odluke isplaćuje radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19. Svi zaposlenici su primili naknadu prema toj odluci. Radnici našeg Zavoda su nezadovoljni jer su čuli da se u drugim zavodima naknada isplaćivala bez obzira na vrijeme provedeno u radu s COVID-19 oboljelima. Kao ravnatelj sam odgovoran za zakonitost rada ustanove i tako sam postupio sukladno odluci. Ako je netko radio jedan sat s COVID-19 oboljelom osobom, obračunat mu je dodatak za taj jedan sat, a ne za cijeli dan, kao što zaposlenici smatraju da imaju pravo – ističe Smoljanec.

Sanitetski prijevoz

Međutim, sindikalisti koji zastupaju zaposlenike, prozvali su ga za nezakonite radnje i mobbing prema zaposlenicima.

– Sva radna mjesta unutar Zavoda su sistematizirana sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Tako su određeni i koeficijenti. I ravnatelji kao i svi ostali zaposlenici imaju pravo i dužnost usavršavati svoje znanje. Slijedom toga je i smjernica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prema kojoj ravnatelji (dužnosnici) pored plaće smiju primiti, između ostalog, edukaciju povezanu s obnašanjem dužnosti – tvrdi ravnatelj Zavoda koji je za Regionalni tjednik komentirao posljedice svojih spornih odluka sanitetskom prijevozu.

– Što se tiče prijedloga odluke o vožnji sestara/tehničara u stražnjem dijelu vozila, pripremali smo je kako bismo zaštitili prava pacijenata. Naime, primali smo usmene i pisane primjedbe pacijenata i njihovih obitelji da se sestre/tehničari ne voze s pacijentima u stražnjem dijelu vozila, kao to nalaže Pravilnik o sanitetskom prijevozu. Svima nam je jasno da medicinska sestra ima važnu ulogu u vozilu, jer inače bi bio dovoljan vozač. Ona je u vozilu da pomogne pacijentu, da skrbi o tom pacijentu i zato sva vozila imaju posebno sjedalo za sestru/tehničara u stražnjem dijelu. lako je ova odluka naišla na negodovanje radnika Zavoda, pozdravljena je od strane pacijenata – rezolutan je Smoljanec.

Napomenuo je i da imaju odredbu u podzakonskom propisu, a i uputu Ministarstva zdravstva o plaćanju u slučaju kada se vozilom saniteta prevozi pacijent s liječnikom iz jedne bolnice u drugu. Nas je zanimalo i je li točna informacija da ukoliko zaposlenici u sanitetskom prijevozu posao odbiju, dobivaju prijetnje disciplinskim mjerama?

– Za svaku disciplinsku mjeru koja se eventualno izreče, provede se propisani postupak u kojem i djelatnici moraju napisati svoje očitovanje, koje se također uzima u obzir. Mi smo tu radi pacijenta – nije u redu da zdravstveni radnik napusti radno mjesto prije završetka radnog vremena bez opravdanog razloga – veli ravnatelj Zavoda čiji djelatnici imaju ugovor na varaždinskoj adresi Franje Galinca 4.

A prava drugih?

Tu je sjedište Nastavnog zavoda, a rade po potrebi posla i rasporedu u svim Ispostavama (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Ivanec).

– Uvijek sam poštivao i poštivat ću sva prava djelatnika, ali potrebe pacijenata su na prvom mjestu, jer zbog njih smo i svi dobili posao u Nastavnom zavodu. Svi djelatnici u Nastavnom zavodu imaju identičnu radno zaštitnu odjeću i obuću i nitko osim jednog gospodina nikada nije imao primjedbe. U krajnjem slučaju, radno zaštitna obuća i odjeća je propisana Procjenom rizika. Svatko ima pravo na prosvjed i tražiti svoja prava, no, naravno, mora pritom voditi brigu i o pravima drugih. Također, i o  mjestu i načinu prosvjeda – zaključio je Mladen Smoljanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Županija o prosvjedu djelatnika Hitne: Ravnatelj Smoljanec pobija tvrdnje Sindikata, čekaju se očitovanja nadležnih tijela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije organizirali su prosvjed u Varaždinu protiv ravnatelja varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca.

Prosvjed se održao ispred varaždinskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, a potom i ispred zgrade Varaždinske županije.

Kako doznajemo iz Varaždinske županije, za najavu prosvjeda saznali su prvo na društvenim mrežama.

– Tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa Županom. To je ujedno prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen. Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno. Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije – ističu iz Županije.

Posla za DORH i INSPEKCIJE

Dodaju i da je temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
– Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama. Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu), ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja – ukazuju iz Županije te napominju da, kada je u pitanju nadležnost Varaždinske županije kao osnivača, samo u prošloj godini je za Zavod za hitnu medicinu izdvojeno dva milijuna kuna (265.445 eura). Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.
– U ovoj godini bit će uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavit će se pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema – tvrde u Županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje