Povežite se s nama

Novosti

VaLMod program odlazi iz bolnice s doc. Novoselom?

Objavljeno:

- dana

LOGOPEDIJA

“Program VaLMod je u Općoj bolnici Varaždin ukinut i od listopada se više ne može obavljati putem uputnice HZZO-a, nego isključivo privatno uz plaćanje.”
Ovakvu obavijest su na Odjelu za logopediju varaždinske bolnice proteklih tjedana dobivali roditelji i članovi obitelji pacijenata koji su bili naručeni na poznatu terapiju za liječenje mucanja kod doc. dr. sc. Darka Novosela i njegove kćeri mr. sc. Tatjane Novosel-Herceg.

U našu redakciju su zbog toga zvala čak tri čitatelja iz Zagreba.

Doc. Novosel: Već godinama radim VaLMod program. Umorio sam se.

– Vjerujem da svi sve znate o uspješnom programu VaLMod. Do sada je taj program bio dostupan svima preko HZZO-a, ali od sada samo privatno. To sam saznala slučajno. Imam brata i sestru koji imaju problema s govorom, odnosno mucaju. Sestra je u lipnju bila na liječenju preko uputnice HZZO-a, dok smo brata naručili za listopad. Kada sam ih kontaktirala radi detaljnijih dogovora, dobila sam odgovor kako se program više ne provodi u varaždinskoj bolnici, nego samo privatno. Zanima me tko je donio tu odluku i kako se jedan takav program može tek tako ukinuti? – javila nam se nezadovoljna čitateljica (podaci poznati redakciji).

Što se događa na varaždinskom Odjelu za logopediju, zanimalo je i Mladena Pankreca, čiji je sin drugi put putem uputnice trebao pohađati VaLMod program.

– Metoda dr. sc. Darka Novosela je teška, zahtjevna i dugotrajna, ali funkcionira. To mogu reći jer sam je sâm prošao. Bilo je puno uspona i padova, što je normalno, ali uz njegovu pomoć i puno rada na sebi uspio sam prestati mucati. Moj sin je pohađao tu terapiju, ali je bio mali. Govor mu se popravio, ali sada je sâm izrazio želju da ponovno pohađa VaLMod program. No dobio sam informaciju da je program ukinut – rekao je Mladen Pankrec.

Međutim, program nije zauvijek ukinut, nego se više ne bi trebao provoditi u varaždinskoj bolnici. Pritom nije riječ ni o kakvoj odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nego isključivo o odluci doc. dr. sc. Darka Novosela, koji je autor Varaždinskog logopedskog modela.

Ide u privatnike

Slavena Cukrov: Tko će si u Hrvatskoj sada moći priuštiti VaLMod terapiju?

– Prekosutra odlazim u mirovinu. S Općom bolnicom Varaždin sam potpisao autorski ugovor o provođenju Varaždinskog logopedskog modela sve do trenutka dok ne odem u mirovinu. Program će biti dostupan u okviru privatne ordinacije, gdje ću ga provodi zajedno s kćerkom. U bolnici smo godišnje imali oko 500 pacijenata. Godinama već radim na tom programu i moram reći da sam se umorio – rekao nam je doc. Novosel prošli utorak.

Navodi da su svi pacijenti koji su na terapiju naručeni od listopada pa do siječnja 2014. godine bili obaviješteni da nije sigurno hoće li se VaLMod program u to vrijeme provoditi u varaždinskoj bolnici.

Promjenio im se život

Nekoliko puta na terapiji u varaždinskoj bolnici bila je i Slavena Cukrov.

– Krasno je što će se VaLMod program provoditi privatno, ali se pitam tko će si to u Hrvatskoj moći priuštiti? Riječ je o ogromnom izdatku, koji mi nismo imali zahvaljujući uputnici HZZO-a i plaćenom dopunskom osiguranju. Riječ je o jedinoj terapiji takve vrste u Hrvatskoj. Meni i mojim prijateljima ta je terapija promijenila život – ističe Slavena Cukrov iz Zagreba, koja je u našu redakciju nazvala nakon što se među bivšim i sadašnjim pacijentima doc. Novosela brzo proširila vijest da se VaLMod program više neće provoditi u bolnici.

Slaven Bilić i Rohatinski

U više od 25 godina kod doc. dr. sc. Darka Novosela su na terapiji bili brojni pacijenti iz svih dijelova Hrvatske. Najpoznatiji su svakako Slaven Bilić, bivši nogometni reprezentativac i izbornik “vatrenih”, te Željko Rohatinski, bivši guverner HNB-a.

DR. DUBRAVKO TRŠINSKI bori se za VaLMod

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin dr. Dubravko Tršinski potvrdio nam je da je doc. dr. sc. Darko Novosel s Bolnicom potpisao autorski ugovor. – Ugovor je potpisan 1996. godine i prema njemu doc. Novosel ima sva autorska prava na Varaždinski logopedski model. No pokušat ću učiniti sve da se taj program i dalje provodi u varaždinskoj bolnici. S njim ću razgovarati i vidjet ćemo koje su moguće opcije – rekao je Tršinski.

Napominje da je riječ o samo jednom od programa za liječenje mucanja. – Ako ne uspijemo postići dogovor s doc. Novoselom, VaLMod program se u Bolnici više neće moći provoditi. Međutim, pacijentima koji su naručeni na terapiju bit će omogućeno pohađanje drugih logopedskih programa – istaknuo je i ponovio da će pokušati učiniti sve ne bi li pacijentima omogućio da VaLMod program pohađaju i nadalje uz uputnicu HZZO-a.

HZZO: Ugovorena djelatnost

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ugovara s bolničkim zdravstvenim ustanovama pojedine djelatnosti te bolnica u okviru mjesečnog proračuna samostalno odlučuje koje će programe financirati u sklopu određenih djelatnosti. Program Valmod je program koji je bolnica provodila u sklopu djelatnosti otorinolaringologije te HZZO nije posebnom stavkom dodjeljivao bolnici sredstva za provođenje programa Valmod – odgovorili su iz Službe za odnose s javnošću HZZO-a.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje