Povežite se s nama

Kultura

VANIMA dobila Fausta Vrančića

Objavljeno:

- dana

NAGRADA ANIMATORIMA

Filmsko-kreativni studio Vanima dobitnik je nagrade Faust Vrančić, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi.

Vanima je nagradu dobila za razvijanje audiovizualne djelatnosti unutar Varaždinske županije, edukacije djece i mladih te postignute rezultate na svjetskoj razini. Plaketu je od ministra Jovanovića, na svečanom prijemu u Zagrebu 14. ožujka, preuzela Ana Bušić, predsjednica Vanime.
Vanimu je za nagradu predložila Zajednica tehničke kulture grada Varaždina, čija je dugogodišnja članica. Podsjetimo, Vanima djeluje na području Varaždina i Varaždinske županije od 1986. godine, počela je kao mali školski klub, a danas broji 50-ak članova. Primarna djelatnost udruge je izrada animiranih filmova s djecom i mladima kroz godišnje grupe koje prate školsku godinu, a do sada je više od 400 djece i mladih napravilo više od 200 filmova koji su postigli uspjehe na nacionalnim i internacionalnim razinama. Uz radionice za animirani film, od 2010. Vanima organizira festival VAFI, a od 2012. od Grada Varaždina dobila je na korištenje prostor bivšega kina Gaj, sadašnjega kina Galerija.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati