Povežite se s nama

Sport

Varaž„Bez obzira na prepreke i predrasude radimo sve više i bolje“

Objavljeno:

- dana

SPORT GLUHIH

Varaždinski športski savez gluhih u protekle dvije godine prolazi je teško razdoblje. Udruga gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije nepravedno ih je izbacila iz prostorija u Slavenskoj 22 i uz to iznenada je umrla dugogodišnja predsjednica Varaždinskog športskog saveza gluhih Nevenka Kolarić, pokretačka snaga svih aktivnosti na ovom području ali i u nacionalnom savezu.

 

Varaždinski športski savez gluhih preuzeo je novi predsjednik Milan Lugarić koji je pokrenuo sudski sport s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije i dobio presudu a Varaždinski športski savez gluhih smjestio u sportskoj dvorani Graberje te nastavio s brojnim aktivnostima.

Spor s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije, s kojima smo dijelili prostor u Slavenskoj 22 počeo s našom sumnjom u njihovo nesavjesno poslovanje, rekao je Milan Lugarić predsjednik Varaždinskog športskog saveza gluhih.  – Prikazano nam je da je neki namještaj koštao 97.000 kuna, a kad smo pitali o tome i drugim stavkama dobili odgovor te nismo imali sastanak s njima godinu i pol. Nije bilo niti redovnih godišnjih skupština kako to nalaže Statut Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije. Kad je i napokon i održan zajednički sastanak vodstvo Udruge krivo je prikazalo glasovanje a kako smo im smetali jer smo stalno nešto pitali i željeli da se poštiva Statut, izbacili su nas iz prostorija krajem veljače 2015. bez znanja Izvršnog odbora Udruge. Zatim smo podigli tužbu i sada smo dobili sudski spor. Od 2015. bili smo u prostorijama Zajednice sportskih udruga grada Varaždina u Graberju i na tome im hvala, posebno tajniku Patriku Koščaku te predsjednicima  Alenu Runcu i Goranu Vučetiću. Prošli tjedan smo dobili ključeve starih prostorija, pogledali smo naše kancelarije, vrlo su prljave i nema grijanja ali možemo se vratiti. Prema dogovoru plaćali bi polovicu režija ali ako opet bude hladni i bez grijanja ne znam koliko nam se to isplati. Jednu zimu prije nekoliko godine proveli smo tamo bez grijanja. Od 200 članova Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije oko četiri ili pet dolazi u njihove prostorije. Mi ćemo imati sastanak da se dogovorimo oko povratka u stare prostorije. Za sada djelujemo iz Graberja i nismo posustali bez obzira na sve te probleme, dodao je Lugarić.

 

Predsjednik Milan Lugarić i podpredsjednik Varaždinskog športskog saveza gluhih Vladimir Hajnš mole sve roditelje gluhe djece ih dovedu u Varaždinski športski savez gluhih te da se bave sportom.

– Bavljenjem sportom djeca se bolje se razvijaju u svakom pogledu a ako bude i rezultata to će im sigurno donijeti i izvjesnu financijsku dobit, dodao je Hajnš. – Neka dođu a mi ćemo im savjetovati i uputiti ih i u redovne klubove sa čujućima. Vrlo brzo mogu ući i u reprezentaciju u pojedinom sportu gluhih što im opet donosi nove benefite. Još jednom molimo roditelje de se ne srame svoje djece ako slabije čuju i neka ih dovedu u  Varaždinski športski savez gluhih u Graberje 31. 

Izvor:
Foto:

Sport

Prometna nesreća Heleni Dretar Karić život je okrenula naglavačke, a ona i sada teži zlatu na Paraolimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski paraolimpijski odbor već tradicionalno početkom kalendarske godine organizira Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za prethodnu godinu.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa odlučeno je da će se u 2021. godini organizirati proglašenje najuspješnijih za razdoblje od 2000. do 2020. godine. U suradnji s HRT-om, za ovogodišnje proglašenje snimljena je posebna emisija u kojoj su dobitnicima dodijeljena priznanja.

Najuspješnijim sportašima u proteklih 20 godina proglašeni su atletičari Darko Kralj i Mikela Ristoski.

Prvakinje

Stolnotenisačice Anđela Mužinić i Varaždinka Helena Dretar Karić, osvajačice prvoga ekipnog odličja za Hrvatsku u povijesti paraolimpijskih igara, srebra u Rio de Janeiru, proglašene su najuspješnijom ekipom u paraolimpijskim sportovima.

– Ma naravno da ovo priznanje godi, jer riječ o dvadesetogodišnjem razdoblju, a mi smo prvu medalju osvojile tek 2011. godine – rekla nam je Helena Dretar Karić.

Njezin život iz temelja se promijenio kada je kao sedamnaestogodišnjakinja doživjela tešku prometnu nesreću. Ostala je prikovana za invalidska kolica, no to ju nije pokolebalo, već je nastavila živjeti život punim plućima.

– Za to je najzaslužnija moja majka Marta, koja mi nije dopustila da se zatvorim u četiri zida i padnem u depresiju. Naravno, velika stvar je što moja majka radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. No, rehabilitacija nije bila mačji kašalj i da je bilo teško, bilo je – prisjeća se Helena, koja je nesreću doživjela u trećem razredu Gimnazije.

Srednju školu završila je kad se oporavljala u topličkoj bolnici, a kasnije je upisala i fakultet.
Prije nesreće bavila se rukometom. Igrala je za MGK Klesarstvo, rukometni klub iz Bartolovca koji danas ne postoji, a kad joj se nesreća dogodila, branila je boje varaždinske Koke.

Volja

– Na rehabilitaciji sam upoznala osobe s invaliditetom koje se bave sportom, pa sam se i ja okušala u stolnom tenisu – otkrila je 41-godišnjakinja.

U početku se Helena stolnim tenisom bavila amaterski. Radila je kao zastupnica za prodaju ortopedskih pomagala te postala majka, no nakon 2010. godine dala je otkaz i odlučila se za ulazak u profesionalce. Samo godinu dana kasnije osvojila je prvu europsku medalju, broncu u ekipnom dijelu sa Splićankom Anđelom Mužinić.

Anđelu je upoznala kao 13-godišnjakinju, kad se, također od prometne nesreće, oporavljala u topličkoj bolnici.

– Pristupila mi je njezina majka i rekla mi da malo razgovaram s Anđelom. Da život ne staje jer smo prikovani za kolica – otkrila je Helena.

I dok se Helena prije nesreće bavila rukometom, Anđela je bila odbojkašica.

– Zato smo valjda tako uspješne u ekipnom stolnom tenisu. Odlično se nadopunjavamo – smije se Helena Dretar Karić.

Helena i Anđela u deset godina, otkako zajedno nastupaju, osvojile su europsku broncu i četiri europska zlata, svjetsku broncu i srebro te olimpijsko srebro u Riju 2016. godine.

– Motivacije ne nedostaje. Nismo još osvojile svjetsko zlato i olimpijsko zlato – ambiciozna je Varaždinka.

Svjetski tron

Kako bi do tog cilja stigle, Anđela i Helena moraju srušiti kineski par Xue Yuan i Li Qia, koje već godinama vladaju ekipnim ženskim stolnim tenisom za osobe s invaliditetom.

– U početku protiv njih nismo osvajale ni set. Sad smo polako došle i do meč-lopti, tako da je vrijeme da ih srušimo sa svjetskog trona – jasna je 41-godišnjakinja, koja je u zrelim stolnoteniskim godinama.

– Osjećam se vrlo dobro. Treniram svakodnevno i prštim od energije. S godinama vam u stolnom tenisu dolazi dragocjeno iskustvo. Isprobavam neke nove stvari i jedva čekam neko natjecanje – rekla je Helena, koja je posljednji natjecateljski meč odigrala u ožujku prošle godine.

– Malo nam je pandemija koronavirusa poremetila planove. Nitko ne zna hoće li se Olimpijada u Tokiju održati ove godine, no pripremam se kao da hoće. Samo 15 stolnotenisačica ulazi na paraolimpijski turnir i moja partnerica Anđela se plasirala. Ostala su još četiri mjesta i želja mi je osvojiti kvalifikacijski turnir i plasirati se izravno, a ne čekati pozivnicu – zaključila je Dretar Karić.

Nastavite čitati

Sport

Marko Stolnik kažnjen s 4000 kuna i jednom utakmicom neigranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U dvoboju 22. kola Prve HNL u Puli nogometaši Varaždina su svladali Istru 1961 s 1:0.

U toj je utakmici u 57. minuti crveni karton dobio stoper Varaždina Marko Stolnik.

Disciplinski sudac Hrvatski Telekom Prve lige i Druge HNL, Alan Klakočer, donio je odluke o kaznama s utakmica 22. kola HT Prve lige i 19. kola Druge HNL.

Stolnik (Varaždin) kažnjen je s 4000 kuna i jednom utakmicom neigranja zbog isključenja uslijed prekršaja u izglednoj situaciji za postizanje zgoditka (čl. 51. Disciplinski pravilnik HNS-a) tijekom utakmice Istra 1961 – Varaždin.

NK Varaždin kažnjen je s 5000 kuna zbog četiri javne opomene i jednog isključenja tijekom utakmice Istra 1961 – Varaždin.

NK Varaždin sljedeću utakmicu igra u petak, 26. veljače, u 18 sati, a u goste im stiže Osijek.

Nastavite čitati