Povežite se s nama

Novosti

Varaždin 2020.: uređen Stari grad, kuća leptira i ljetni kampovi na Aquacityu

Objavljeno:

- dana

STRATEGIJA RAZVOJA PLAĆENA 68 TISUĆA KUNA

U nekad staroj razrušenoj vojarni u Optujskoj ulici nalazi se kongresni centar, uz Dravu se voze biciklisti i staju u interaktivnom muzeju posvećenom rijeci. U rasadniku pokraj groblja nalazi se kuća leptira, Stari grad je obnovljen kao i njegovi bedemi puni šetača. Vrata sinagoge su otvorena, a varaždinska kuća spaja Gajevu i Usku ulicu, u centru grada postoji jedna ulica iz koje doslovno iskače umjetnost iz svakog kutka. Aquacity je postala jezero poput onih iz američkih filmova – puno je djece iz svih krajeva Hrvatske na ljetnom kampu.

Tako bi trebao izgledati Varaždin za šest godina. Naime, ovo su neki od ukupno dvadeset projekata u Strategiji plana razvoja turizma Grada Varaždina do 2020. godine koje su Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina naručili od Instituta za turizam, a predstavljeni su danas u palači Herzer.

Realizacija nekih od ovih projekata traje već godinama, poput ideje o obnovi Varaždinske kuće koja je započela još 2006. godine ili obnove sinagoge koja je počela 2007. godine.

Novac za sve to – Europska unija

– Da bi ovo sve ostvarili potrebno je povući novac iz Europske unije. No EU više ne financira neke točkaste projekte već cjeline i zato nam je ova strategija potrebna – rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević. Smatra da Varaždin ima i puno prednosti spram ostalih gradova sjeverne Hrvatske kada se isključi Zagreb. – Varaždin ima 46% od ukupnog broja svih noćenja na sjeveru zemlje. Svake godine povećava se broj gostiju, a u 2012. bilo je 50% više inozemnih gostiju. U samom startu smo u prednosti – smatra Martinčević.

Pročistač na Aquacityu kao dio eko ljetnog kampa

Varaždin kao kontinentalni gradić mora biti inventivan da bi privukao turiste, a autorica strategije Nada Telišman Košuta smatra da ima mjesta za ponudu kulturnih proizvoda poput festivala i događanja, da treba raditi na poslovnom turizmu, cikloturizmu, ali i obrazovnom turizmu. – Aquacity je odlična destinacija za kampove za mlađu djecu. Pa čak i pročistač u blizini može poslužiti kao dio ljetnog kampa uz npr. temu o ekologiji – istaknula je Telišman Košuta.

koncept turizma: kreativnost i ugoda

Cijena koja je plaćena za izradu strategije je 68 tisuća kuna, a ono što je strategija donijela je novi koncept razvoja turizma čiji se brand koncept može svesti na dvije riječi: kreativnost i ugoda.

 

– Ako ste vi turistu obećali kreativnost i ugodu, to morate i dati. Čovjek to mora osjetiti kroz manifestacije, duh grada, životnost. To sve jedan mali grad može učiniti vrijednim za posjet – objsšnjava Telišman Košuta.

– Oduševilo me što smo srušili stereotipe na kojima smo gradili kulturni brand i ide se na tome da kreativnost i ugodnost budu temelji turizma. Ne izmišljamo ništa što Varaždin nije. Mislim da je vizija vrlo lako ostvariva i uzeto je sve što smo ovih godina radili – o strategiji je rekao gradonačelnik Goran Habuš.

Sljedeći korak za strategiju turističkog razvoja Grada Varaždina je njegovo prihvaćanje na Gradskom vijeću. I naravno formiranje stručnih timova koji će raditi na 20 projekata navedenih u strategiji, povući novac iz Europske unije, i sve to ostvariti do 2020.

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje