Povežite se s nama

Sport

Varaždin bi mogao postati europsko stolnotenisko središte

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

Zeng Jia rođen je u Hubei Wuhan, devet milijunskom gradu kineske pokrajine Wuhan. Kao sedmogodišnjak počeo je igrati stolni tenis i sada već 25 godina neprekidno je u ovom najpopularnijem kineskom sportu.

 

Nakon prvih odličnih rezultata izabran je u reprezentaciju provincije Wuhan, koja broji oko 80 milijuna stanovnika. Kao osamnaestogodišnjak pozvan je u Peking u kineski reprezentaciju.

U Hrvatsku je došao najprije u Zadar gdje je igrao i živio tri godine, zatim u zagrebački STK Dr. Časl gdje je proveo šest godina i bio dva puta prvak Hrvatske i jedanput prvak Europske Superlige, te prošle godine u Varaždin u STK Starr.

Nakon toliko godina igranja izvan domovine uzeo sam godinu dana pauze. Kako mi je Ronald prijatelj prihvatio sam njegov poziv da igrački pomognem u njegovom novom klubu, u STK Starr Varaždin. Mislim da klub ima velike šanse za napredak i pomoći ću koliko mogu da se što prije razvije. Ronald razumije stolni tenis i igrače i zna što je za njih najbolje, te će se sigurno boriti za klub kako svojom igračkom kvalitetom tako i organizacijski da se napravi veliki rezultat i izvan Hrvatske.

Kakva je situacija, po vama u hrvatskom stolnom tenisu?

Mislim da u Hrvatskoj nema puno ljudi koji igraju stolni tenis, u usporedni s Kinom ali ima dovoljno da se može kvalitetno raditi, pogotovo s mladim igračima. Oni uz kvalitetan rad i kvalitetne trenere mogu biti jako dobri i na međunarodnoj sceno ali im treba stalni prostor za treninge.

Što bi trebao napraviti STK Starr da uspije na međunarodnoj sceni?

STK Starr se treba povezati s kineskim klubovima i igračima. Što nije teško i ne predstavlja problem. Poznajem puno mladih igrača koji bi došli ovdje trenirati ali bilo bi dobro kada bi hrvatski mladi igrači otišli povremeno u Kinu na treninge i sparinge. Samo tako mogu postati vrhunski igrači.

Kakva je, po vama hrvatska Superliga?

Hrvatska Superliga je dobra za mlade igrače, ali oni trebaju više mečeva, kao npr. u Europskoj Superligi gdje igra STK Starr. Oni moraju vidjeti i osjetiti ako igraju drugi igrači iz drugih zemalja. U Europi ima puno stolnoteniski dobrih zemalja i odličnih stolnoteniskih akademija. Hrvatski mladi igrači trebaju imati što više utakmice u europskim zemljama. Hrvatska nije tako velika i treba više iskustva za vrhunske rezultate. STK Starr to može pružiti takve prilike mladim igračima . Može povezati hrvatske mlade igrače s europskim ali i kineskim igračima i kineskim školama stolnog tenisa. Poznajem puno odličnih igrača u Kini koji bi mogli doći ali i mjesta gdje se mogu smjestiti hrvatski igrači u Kini i učiti i trenirati.

Gdje još vidite prostora za napredak STK Starr i stolnog tenisa u Hrvatskoj?

Treba povezati škole s klubom, školska natjecanja s klubom i na taj se način povezati s ostalim gradovima i onda otkrivati talente. Imamo dobre veze da mlade igrače šaljemo na treninge u Zagreb, pa u Njemačku i na kraju i u Kinu. To bi moglo biti primamljivo i motivirajuće za mlade. Bilo bi dobro pokrenuti školsku ligu a ne samo povremena natjecanja. Dobre su i amaterske lige u koje također treba uključiti mlade u što većem broju.

Može li se u Varaždinu napraviti stolnotensiki centar za mlade na europskoj razini?

U Varaždinu se mogu dovesti dobri sparing partneri iz Njemačke, Azije ili Kine, sponzor kluba je Stiga i vjerojatno bi pratili i ovakve stvari namijenjene mladim igračima. Na taj način mladi igrači iz svih krajeva Hrvatske a možda i okolnih zemalja mogli bi dolaziti u Varaždin na sparinge i treninge. 

Kakva je situacija s trenerima u Hrvatskoj?

U Kini su treneri samo oni koji su bili odlični igrači. Isto tako treneri također stalno moraju učiti i razvijati se. Stolni tenis se mijenja i nitko ne zna sve.   

Izvor:
Foto:

Sport

Županijski kup: Bednja uvjerljiva protiv Nedeljanca, slavlje i Varteksa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odigrani su prvi susreti polufinala Županijskog nogometnog kupa, a u oba susreta u srijedu, 17. travnja slavili su domaćini.

Na stadionu Sloboda Varteks je ugostio Ivančicu i slavio s 3:1. Ivančani su poveli već u 1. minuti preko Kostelca i s minimalnim vodstvom otišli su na odmor. No, u drugom dijelu Bumbari su okrenuli rezultat. Prvo je Glavica u 55. minuti svojim golom izjednačio rezultat, da bi ih isti igrač u 68. doveo u vodstvo Varteks. Konačni rezultat postavio je Kanceljak golom u 78. minuti.

U drugoj utakmici Bednja je ugostili Nedeljanec i pobijedila s 3:0. Beletinčani su poveli u 16. minuti golom Bosilja, a na 2:0 povisio je Pomper golom u 29. minuti, da bi treći gol za Bednju postigao Kareem Donovan u 64. minuti.

Uzvratni susreti na rasporedu su u srijedu, 1. svibnja.

Nastavite čitati

Sport

Dinamo je ipak bio prejak za nogometaše Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u srijedu, 17. travnja na Maksimiru su odigrali susret odgođenog 5. kola SuperSport HNL-a protiv zagrebačkog Dinama, a slavili su Zagrepčani s 2:1.

Trener Šafarić izveo je sastav:  Zelenika, Škaričić, Jelenić, Lamine Ba, Boršić, Lusavec, Marina – Šego, Belcar, Poldrugač – Dabro.

Modri su poveli su poveli 26. minuti preko Martina Baturine i s minimalnom prednošću otišli na odmor. Na 2:0 povisio je Gabriel Vidović u 53. minuti. Od 63. minute Varaždin je igrao s igračem manje nakon što je isključen Luka Jelinić, no Varaždinci su postali opasniji.

Domagoj Drožđek u 72. minuti uspio je smanjiti na 2:1 što je bio konačni rezultat.

Bio je to 11. poraz varaždinskog sastava koji u idućem kolu odlazi u goste Rudešu, momčadi koja je već ispala iz najvišeg ranga hrvatskog nogometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje