Povežite se s nama

Sport

Varaždin bi mogao postati europsko stolnotenisko središte

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

Zeng Jia rođen je u Hubei Wuhan, devet milijunskom gradu kineske pokrajine Wuhan. Kao sedmogodišnjak počeo je igrati stolni tenis i sada već 25 godina neprekidno je u ovom najpopularnijem kineskom sportu.

 

Nakon prvih odličnih rezultata izabran je u reprezentaciju provincije Wuhan, koja broji oko 80 milijuna stanovnika. Kao osamnaestogodišnjak pozvan je u Peking u kineski reprezentaciju.

U Hrvatsku je došao najprije u Zadar gdje je igrao i živio tri godine, zatim u zagrebački STK Dr. Časl gdje je proveo šest godina i bio dva puta prvak Hrvatske i jedanput prvak Europske Superlige, te prošle godine u Varaždin u STK Starr.

Nakon toliko godina igranja izvan domovine uzeo sam godinu dana pauze. Kako mi je Ronald prijatelj prihvatio sam njegov poziv da igrački pomognem u njegovom novom klubu, u STK Starr Varaždin. Mislim da klub ima velike šanse za napredak i pomoći ću koliko mogu da se što prije razvije. Ronald razumije stolni tenis i igrače i zna što je za njih najbolje, te će se sigurno boriti za klub kako svojom igračkom kvalitetom tako i organizacijski da se napravi veliki rezultat i izvan Hrvatske.

Kakva je situacija, po vama u hrvatskom stolnom tenisu?

Mislim da u Hrvatskoj nema puno ljudi koji igraju stolni tenis, u usporedni s Kinom ali ima dovoljno da se može kvalitetno raditi, pogotovo s mladim igračima. Oni uz kvalitetan rad i kvalitetne trenere mogu biti jako dobri i na međunarodnoj sceno ali im treba stalni prostor za treninge.

Što bi trebao napraviti STK Starr da uspije na međunarodnoj sceni?

STK Starr se treba povezati s kineskim klubovima i igračima. Što nije teško i ne predstavlja problem. Poznajem puno mladih igrača koji bi došli ovdje trenirati ali bilo bi dobro kada bi hrvatski mladi igrači otišli povremeno u Kinu na treninge i sparinge. Samo tako mogu postati vrhunski igrači.

Kakva je, po vama hrvatska Superliga?

Hrvatska Superliga je dobra za mlade igrače, ali oni trebaju više mečeva, kao npr. u Europskoj Superligi gdje igra STK Starr. Oni moraju vidjeti i osjetiti ako igraju drugi igrači iz drugih zemalja. U Europi ima puno stolnoteniski dobrih zemalja i odličnih stolnoteniskih akademija. Hrvatski mladi igrači trebaju imati što više utakmice u europskim zemljama. Hrvatska nije tako velika i treba više iskustva za vrhunske rezultate. STK Starr to može pružiti takve prilike mladim igračima . Može povezati hrvatske mlade igrače s europskim ali i kineskim igračima i kineskim školama stolnog tenisa. Poznajem puno odličnih igrača u Kini koji bi mogli doći ali i mjesta gdje se mogu smjestiti hrvatski igrači u Kini i učiti i trenirati.

Gdje još vidite prostora za napredak STK Starr i stolnog tenisa u Hrvatskoj?

Treba povezati škole s klubom, školska natjecanja s klubom i na taj se način povezati s ostalim gradovima i onda otkrivati talente. Imamo dobre veze da mlade igrače šaljemo na treninge u Zagreb, pa u Njemačku i na kraju i u Kinu. To bi moglo biti primamljivo i motivirajuće za mlade. Bilo bi dobro pokrenuti školsku ligu a ne samo povremena natjecanja. Dobre su i amaterske lige u koje također treba uključiti mlade u što većem broju.

Može li se u Varaždinu napraviti stolnotensiki centar za mlade na europskoj razini?

U Varaždinu se mogu dovesti dobri sparing partneri iz Njemačke, Azije ili Kine, sponzor kluba je Stiga i vjerojatno bi pratili i ovakve stvari namijenjene mladim igračima. Na taj način mladi igrači iz svih krajeva Hrvatske a možda i okolnih zemalja mogli bi dolaziti u Varaždin na sparinge i treninge. 

Kakva je situacija s trenerima u Hrvatskoj?

U Kini su treneri samo oni koji su bili odlični igrači. Isto tako treneri također stalno moraju učiti i razvijati se. Stolni tenis se mijenja i nitko ne zna sve.   

Izvor:
Foto:

Sport

FOTO U Varaždinu održano veliko međunarodno natjecanje u CrossFitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za promicanje tjelesne aktivnosti i zdravlja „Active Vita“ u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždina i ove godine organizirala je veliko međunarodno natjecanje u CrossFit®-u – Varaždin Throwdown 2023 koje se održalo 3. i 4. lipnja na vanjskim terenima sportskog centra Graberje.

Natjecanje Varaždin Throwdown se kontinuirano održava u Varaždinu već proteklih 9 godina te se etabliralo u regiji kao jedno od najkvalitetnijih i najvećih CrossFit® natjecanja koje svake godine okuplja veliki broj sportaša, trenera i zaljubljenika u CrossFit iz Hrvatske i cijele regije.

I ove se godine stiglo je osamdesetak natjecatelja i natjecateljica iz pet zemalja koji su se kroz dva dana atraktivnog natjecanja borili za postolje i titulu „Fittest in Varaždin“ u Elitnoj i Open kategoriji.

U elitnoj kategoriji najbolji je bio Armin Streibl iz Austrije, a na drugom i trećem mjestu bili su natjecatelji iz Slovenije, Tilen Hvasti i Aljaž Petrič. U Open kategoriji najbolje natjecateljice bile su Anna Osvald iz Mađarske te Hana Molan i Lana Pluško iz Slovenije, a natjecatelji Peter Szita iz Mađarske, Sergij Potočnik iz Slovenije i Ivan Pavlić iz Hrvatske.

Nastavite čitati

Sport

Janko Kišak osvojio dva zlata na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Atletičarke i atletičari Slobode nastupili su proteklog vikenda na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore (U-18) u Karlovcu.

Prvog dana natjecanja Nikola Pošta osvojio je 2. mjesto na 100 metara s vremenom 11.13, dok je Janko Kišak bio zlatni na 100 m s preponama s vremenom 13.86.

Idući dan Kišak je osvojio zlato i na 400 m s preponama. Pobjednički rezultat iznosi 55.21 sekundu, što je i više nego dobar rezultat s obzirom da je Jankova primarna disciplina 100 m prepone.

Do brončanih medalja stigli su te Helena Posavec i Nikola Pošta. Posavec na 400 m s preponama s vremenom 1:05.83, a Pošta na 200 m.

Vrlo blizu medalje je bila i Iva Kostanjevec. Ona je završila četvrta u bacanju kugle s osobnim rekordom 12.27 m. Dodajmo da je u skoku u dalj Stella Jurak osvojila 15. mjesto s preskočenih 5.07 metara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje