Povežite se s nama

Sport

Varaždin bi mogao postati europsko stolnotenisko središte

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

Zeng Jia rođen je u Hubei Wuhan, devet milijunskom gradu kineske pokrajine Wuhan. Kao sedmogodišnjak počeo je igrati stolni tenis i sada već 25 godina neprekidno je u ovom najpopularnijem kineskom sportu.

 

Nakon prvih odličnih rezultata izabran je u reprezentaciju provincije Wuhan, koja broji oko 80 milijuna stanovnika. Kao osamnaestogodišnjak pozvan je u Peking u kineski reprezentaciju.

U Hrvatsku je došao najprije u Zadar gdje je igrao i živio tri godine, zatim u zagrebački STK Dr. Časl gdje je proveo šest godina i bio dva puta prvak Hrvatske i jedanput prvak Europske Superlige, te prošle godine u Varaždin u STK Starr.

Nakon toliko godina igranja izvan domovine uzeo sam godinu dana pauze. Kako mi je Ronald prijatelj prihvatio sam njegov poziv da igrački pomognem u njegovom novom klubu, u STK Starr Varaždin. Mislim da klub ima velike šanse za napredak i pomoći ću koliko mogu da se što prije razvije. Ronald razumije stolni tenis i igrače i zna što je za njih najbolje, te će se sigurno boriti za klub kako svojom igračkom kvalitetom tako i organizacijski da se napravi veliki rezultat i izvan Hrvatske.

Kakva je situacija, po vama u hrvatskom stolnom tenisu?

Mislim da u Hrvatskoj nema puno ljudi koji igraju stolni tenis, u usporedni s Kinom ali ima dovoljno da se može kvalitetno raditi, pogotovo s mladim igračima. Oni uz kvalitetan rad i kvalitetne trenere mogu biti jako dobri i na međunarodnoj sceno ali im treba stalni prostor za treninge.

Što bi trebao napraviti STK Starr da uspije na međunarodnoj sceni?

STK Starr se treba povezati s kineskim klubovima i igračima. Što nije teško i ne predstavlja problem. Poznajem puno mladih igrača koji bi došli ovdje trenirati ali bilo bi dobro kada bi hrvatski mladi igrači otišli povremeno u Kinu na treninge i sparinge. Samo tako mogu postati vrhunski igrači.

Kakva je, po vama hrvatska Superliga?

Hrvatska Superliga je dobra za mlade igrače, ali oni trebaju više mečeva, kao npr. u Europskoj Superligi gdje igra STK Starr. Oni moraju vidjeti i osjetiti ako igraju drugi igrači iz drugih zemalja. U Europi ima puno stolnoteniski dobrih zemalja i odličnih stolnoteniskih akademija. Hrvatski mladi igrači trebaju imati što više utakmice u europskim zemljama. Hrvatska nije tako velika i treba više iskustva za vrhunske rezultate. STK Starr to može pružiti takve prilike mladim igračima . Može povezati hrvatske mlade igrače s europskim ali i kineskim igračima i kineskim školama stolnog tenisa. Poznajem puno odličnih igrača u Kini koji bi mogli doći ali i mjesta gdje se mogu smjestiti hrvatski igrači u Kini i učiti i trenirati.

Gdje još vidite prostora za napredak STK Starr i stolnog tenisa u Hrvatskoj?

Treba povezati škole s klubom, školska natjecanja s klubom i na taj se način povezati s ostalim gradovima i onda otkrivati talente. Imamo dobre veze da mlade igrače šaljemo na treninge u Zagreb, pa u Njemačku i na kraju i u Kinu. To bi moglo biti primamljivo i motivirajuće za mlade. Bilo bi dobro pokrenuti školsku ligu a ne samo povremena natjecanja. Dobre su i amaterske lige u koje također treba uključiti mlade u što većem broju.

Može li se u Varaždinu napraviti stolnotensiki centar za mlade na europskoj razini?

U Varaždinu se mogu dovesti dobri sparing partneri iz Njemačke, Azije ili Kine, sponzor kluba je Stiga i vjerojatno bi pratili i ovakve stvari namijenjene mladim igračima. Na taj način mladi igrači iz svih krajeva Hrvatske a možda i okolnih zemalja mogli bi dolaziti u Varaždin na sparinge i treninge. 

Kakva je situacija s trenerima u Hrvatskoj?

U Kini su treneri samo oni koji su bili odlični igrači. Isto tako treneri također stalno moraju učiti i razvijati se. Stolni tenis se mijenja i nitko ne zna sve.   

Izvor:
Foto:

Sport

Mateo Žugec zlatni na Mediteranskim igrama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski gimnastičari Mateo Žugec i Jakov Vlahek osvojili su zlato i srebro u vježbi na konju s hvataljkama na Mediteranskim igrama u Oranu.

Mladi, 20-godišnji Žugec je postao prvak Mediterana s ocjenom 14.250 u finalu, dok je 24-godišnji Vlahek do srebra stigao sa 14.150, javlja Sportski klub.

Mateo Žugec tako je nastavio nizati uspjehe. Nakon srebra i zlata na Svjetskim kupovima u Varni i Kopru, osvojio je i ovo na Mediteranskim igrama.

Nastavite čitati

Sport

Nakon 14 godina odbojkaši će igrati europsku utakmicu: u Challenge kupu gostuje Murov iz Azerbajdžana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulaskom u polufinale i osvojenim četvrtim mjestom odbojkaške Superlige u protekloj sezoni, odbojkaši Kitro Varaždina ostvarili su plasman u Challenge kup pa će se tako, nakon dugih 14 godina, u Varaždinu ponovo igrati europska odbojka.

Na izvlačenju parova koje je održano u Luxemburgu, varaždinski odbojkaši saznali su i protivnika s kojim će odmjeriti snage u 1. kolu. U varaždinsku Arenu između 11. i 13. listopada stiže odbojkaški klub Murov iz glavnog grada Azerbajdžana Bakua.

Također, ždrijeb je već odlučio i to da će u slučaju pobjede i prolaska u šesnaestinu finala CEV Challenge kupa, novi protivnik Kitro Varaždina u Areni, između 8. i 10. u studenog, biti odbojkaški klub Holding iz Graza.

– Jako nas veseli povratak u europsku odbojku. Čekali smo na ovaj trenutak (pre)dugih 14 godina, no dočekali smo ga i sad s nestrpljenjem očekujemo listopad kada ćemo odmjeriti snage s azerbajdžanskim predstavnikom Murov iz Bakua. O protivniku trenutno nemamo puno informacija, pokušat ćemo u vremenu koje dolazi saznati što više o njima i njihovoj kvaliteti. CEV Challenge Cup vrlo je kvalitetno europsko odbojkaško natjecanje tako da ćemo se maksimalno pripremati za dvoboje. Očekujemo svakako odličnu odbojku i kao pravi sportaši nadamo se pobjedi – izjavio je trener varaždinskih odbojkaša Ivica Đolonga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje