Povežite se s nama

Sport

Varaždin bi mogao postati europsko stolnotenisko središte

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

Zeng Jia rođen je u Hubei Wuhan, devet milijunskom gradu kineske pokrajine Wuhan. Kao sedmogodišnjak počeo je igrati stolni tenis i sada već 25 godina neprekidno je u ovom najpopularnijem kineskom sportu.

 

Nakon prvih odličnih rezultata izabran je u reprezentaciju provincije Wuhan, koja broji oko 80 milijuna stanovnika. Kao osamnaestogodišnjak pozvan je u Peking u kineski reprezentaciju.

U Hrvatsku je došao najprije u Zadar gdje je igrao i živio tri godine, zatim u zagrebački STK Dr. Časl gdje je proveo šest godina i bio dva puta prvak Hrvatske i jedanput prvak Europske Superlige, te prošle godine u Varaždin u STK Starr.

Nakon toliko godina igranja izvan domovine uzeo sam godinu dana pauze. Kako mi je Ronald prijatelj prihvatio sam njegov poziv da igrački pomognem u njegovom novom klubu, u STK Starr Varaždin. Mislim da klub ima velike šanse za napredak i pomoći ću koliko mogu da se što prije razvije. Ronald razumije stolni tenis i igrače i zna što je za njih najbolje, te će se sigurno boriti za klub kako svojom igračkom kvalitetom tako i organizacijski da se napravi veliki rezultat i izvan Hrvatske.

Kakva je situacija, po vama u hrvatskom stolnom tenisu?

Mislim da u Hrvatskoj nema puno ljudi koji igraju stolni tenis, u usporedni s Kinom ali ima dovoljno da se može kvalitetno raditi, pogotovo s mladim igračima. Oni uz kvalitetan rad i kvalitetne trenere mogu biti jako dobri i na međunarodnoj sceno ali im treba stalni prostor za treninge.

Što bi trebao napraviti STK Starr da uspije na međunarodnoj sceni?

STK Starr se treba povezati s kineskim klubovima i igračima. Što nije teško i ne predstavlja problem. Poznajem puno mladih igrača koji bi došli ovdje trenirati ali bilo bi dobro kada bi hrvatski mladi igrači otišli povremeno u Kinu na treninge i sparinge. Samo tako mogu postati vrhunski igrači.

Kakva je, po vama hrvatska Superliga?

Hrvatska Superliga je dobra za mlade igrače, ali oni trebaju više mečeva, kao npr. u Europskoj Superligi gdje igra STK Starr. Oni moraju vidjeti i osjetiti ako igraju drugi igrači iz drugih zemalja. U Europi ima puno stolnoteniski dobrih zemalja i odličnih stolnoteniskih akademija. Hrvatski mladi igrači trebaju imati što više utakmice u europskim zemljama. Hrvatska nije tako velika i treba više iskustva za vrhunske rezultate. STK Starr to može pružiti takve prilike mladim igračima . Može povezati hrvatske mlade igrače s europskim ali i kineskim igračima i kineskim školama stolnog tenisa. Poznajem puno odličnih igrača u Kini koji bi mogli doći ali i mjesta gdje se mogu smjestiti hrvatski igrači u Kini i učiti i trenirati.

Gdje još vidite prostora za napredak STK Starr i stolnog tenisa u Hrvatskoj?

Treba povezati škole s klubom, školska natjecanja s klubom i na taj se način povezati s ostalim gradovima i onda otkrivati talente. Imamo dobre veze da mlade igrače šaljemo na treninge u Zagreb, pa u Njemačku i na kraju i u Kinu. To bi moglo biti primamljivo i motivirajuće za mlade. Bilo bi dobro pokrenuti školsku ligu a ne samo povremena natjecanja. Dobre su i amaterske lige u koje također treba uključiti mlade u što većem broju.

Može li se u Varaždinu napraviti stolnotensiki centar za mlade na europskoj razini?

U Varaždinu se mogu dovesti dobri sparing partneri iz Njemačke, Azije ili Kine, sponzor kluba je Stiga i vjerojatno bi pratili i ovakve stvari namijenjene mladim igračima. Na taj način mladi igrači iz svih krajeva Hrvatske a možda i okolnih zemalja mogli bi dolaziti u Varaždin na sparinge i treninge. 

Kakva je situacija s trenerima u Hrvatskoj?

U Kini su treneri samo oni koji su bili odlični igrači. Isto tako treneri također stalno moraju učiti i razvijati se. Stolni tenis se mijenja i nitko ne zna sve.   

Izvor:
Foto:

Sport

Podržite varaždinske disc golf reprezentativce na putu za Svjetsko ekipno prvenstvo u Australiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čak pet Varaždinaca i Varaždinki čini deveteročlanu hrvatsku disc golf reprezentaciju koja će predstavljati Hrvatsku na prestižnom Svjetskom timskom disc golf prvenstvu u Australiji!

To su redom Aleksandar Vucković, Aleksandar Sudžuković i Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin te Dinko Šimenc i Tina Šimenc iz Disc golf kluba Lagoda. Uz Varaždince, tu su još Ira Molnar Gorički i Tomislav Gorički iz Zagreba, Mario Mesarić iz Čakovca i Vjeran Tuhtan iz Rijeke.

Natjecanje će se održati od 6. do 9. studenog ove godine u Perthu, u organizaciji Svjetskog Flying Disc Saveza koji je odgovoran za upravljanje sportovima s diskom na globalnoj razini.

Kako bi se kvalificirali za reprezentaciju, igrači i igračice moraju tijekom godine odigrati određeni broj turnira u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz to, boduje im se plasman u Hrvatskoj disc golf ligi te na Prvenstvu Hrvatske. Troškove natjecanja pokrivaju sami, ali odlazak na natjecanje u Australiju ipak predstavlja veliki financijski izazov.

Zato su odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju uz nadu kako će njihova predanost razvoju sporta biti prepoznata. Kampanja funkcionira na način da se prikupljaju sredstva putem donacija, a donatori mogu osvojiti i određene nagrade.

Igrači ističu kako im je svaka donacija vrijedna te unaprijed zahvaljuju svima na podršci. Kampanju pod nazivom“Podržite hrvatsku disc golf reprezentaciju na putu za Svjetsko timsko prvenstvo u Australiji!” možete naći na linku.

Važno natjecanje za hrvatski Savez

Trenutno je prikupljeno nešto više od 1200 eura od planiranih 15000, iako će stvarni troškovi biti mnogo veći. Ipak, naši reprezentativci odlučni su u namjeri da odu u Australiju i predstave Hrvatsku u najboljem mogućem svjetlu.

Plasman na ovom natjecanju bitan je i jer hrvatskoj reprezentaciji omogućuje prvi puta u 12 godina da se kvalificira za Svjetske igre koje će se održavati u Kini od 5. do 17. kolovoza 2025. Sudjelovanje na takvim natjecanjima bitno je i za Status Saveza u Hrvatskom olimpijskom odboru, gdje trenutno ima status pridruženog člana. 

Nastavite čitati

Sport

ŠD Remetinec Remex pobjednik moćnog domaćeg turnira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Četverodnevni malonogometni turnir (18.-21.7.2024.) u Remetincu završio je velikim slavljem domaćina ŠD Remetinec koji je ove godine uspio doći do pobjede u finalu i osvojiti turnir!

Nakon tri dana igranja po skupinama, došla je dugo očekivana nedjeljna završnica turnira. Dan je počeo prvim utakmicama osmine finala, od 12:30 sati, a sve je praćeno i atraktivnom gastronomskom ponudom. Brojnu domaću publiku razveselio je plasman obje ekipe domaćina, mlađe i starije, u četvrtfinale turnira. Turnir je gledateljima ponudio mnogo napetih i borbenih utakmica te ranih eliminacija prijašnjih osvajača ovog turnira.

Priliku zaigrati na turniru imali su i mladi nogometaši, polaznici škole nogometa NK Varteks i NK Novi Marof. Nakon izvlačenja nagrada na bogatoj tomboli uslijedila je tradicionalna bakljada i vatromet u spomen braniteljima.

Polufinala su bila neizvjesna do samog kraja. Prvo su na teren izašli prijašnji osvajači turnira, ekipa Bosanac i prijatelji iz Zagreba i ekipa DVD Donja Šemnica. Donja Šemnica je jedva prošla skupinu ali je zato odlično odigrala završnicu turnira. Uvjerljivo su pobijedili Fotex Junkase i ŠD Remetinec (mlađu ekipu), a odlično i čvrsto su odigrali i polufinale te pobijedili rezultatom 2:1. Drugo polufinale je bilo također borbeno i na kraju su odlučivali penali gdje su domaćini bili bolji od ekipe “Lukić i šogori”.

Mnoštvo gledatelja bodrilo je domaće nogometaše koji su rezultatom 3:0 u finalu svladali ekipu DVD Donja Šemnica. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Mislav Sakač, a za najboljeg golmana Stjepan Hajduk, oba iz redova pobjedničke ekipe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje