Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin, Čakovec i Općina Trnovec Bartolovečki među najboljima po ukupnim prihodima poduzetnika

Objavljeno:

- dana

U 2020. godini u Hrvatskoj je bilo ukupno 556 gradova i općina, od toga je 128 gradova i 428 općina, s tim da je Zagreb ujedno županija i grad.

Usporedba poduzetnika u 128 gradova i 428 općina prema broju poduzetnika i zaposlenih
Promatrano prema sjedištu poslovanja, u gradovima je u Republici Hrvatskoj u 2020. godini bilo 115.864 poduzetnika (83,3 %), a preostalih 23.145 poduzetnika (16,7 %) imalo je sjedište u jednoj od 428 općina.

Prema broju poduzetnika na prvom je mjestu Zagreb s 46.347 poduzetnika, a slijede Split sa 7855 i Rijeka s 5071 poduzetnika, objavila je FINA. Gradovi s najmanjim brojem poduzetnika su Vrlika s 27 poduzetnika, Hrvatska Kostajnica s 40 poduzetnika i Komiža s 49 poduzetnika.

Među prvih 10 gradova prema ukupnim prihodima poduzetnika, dva su grada s relativno malim brojem poduzetnika, Sveta Nedelja s 927 poduzetnika i 11,8 milijardi kuna ukupnih prihoda i Vukovar sa 613 poduzetnika i s nešto manje od 13 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Varaždin i Čakovec su u top 10 gradova prema ukupnim prihodima poduzetnika u 2020. Varaždin je zauzeo peto mjesto na navedenoj ljestvici s 2176 poduzetnika i ukupnim prihodom od 14,8 milijardi kuna.

Čakovec je na devetom mjestu s 1423 i ukupnim prihodom od 7,9 milijardi kuna.

Jednaka je ljestvica napravljena za top 10 općina. Općina Trnovec Bartolovečki, iz Varaždinske županije, je na šestom mjestu sa 127 poduzetnika i ukupnim prihodima od 1,7 milijardi kuna.

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje