Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin će među prvima u zemlji imati kompletnu infrastrukturu

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Iako je Marijan Cesarec, v. d direktor Varkoma, operativac koji sastanke smatra nužnim zlom, sljedećeg će tjedna sastančiti sa zadovoljstvom.

Nakon dvije godine birokratske procedure, počinju se potpisivati ugovori s izvođačima radova na projektu Aglomeracije Varaždin.
Doslovno jedna tona dokumenata – samo Studija izvodljivosti ima 1500 stranica – nekoliko poništenih natječaja, puno potpisa i političkih prepucavanja dvogodišnja su uvertira u početak najvećega komunalnog projekta u Varaždinu i okolici ikad. Vrijednost Aglomeracije je 684 milijuna kuna, od čega će se 71 posto platiti iz europske blagajne, a ostatak sufinanciraju država i jedinice lokalne samouprave. Grad Varaždin će to stajati pet posto od vrijednosti projekta, odnosno 39 milijuna kuna.

Nije bilo štete

– Zahvaljujući ovom projektu će 100 tisuća mještana u okolici Varaždina dobiti kanalizacijski priključak, čime će se ujedno zaštititi okoliš i izvori pitke vode. Dogradit će se i rekonstruirati pročišćivač na Motičnjaku – govori Marijan Cesarec.

Marijan Cesarec završetak projekta najavljuje za 2021. godinu, a rok EU direktive je 2023. godine

Kad rubni dijelovi grada i općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica dobiju kanalizaciju, Varaždin će biti jedan od rijetkih velikih gradova sa stopostotnom komunalnom pokrivenošću u Hrvatskoj.

Varkom će projektom Aglomeracije zadovoljiti ispregovarane direktive Europske unije o vodama i o pročišćavanju otpadnih voda. Kad Varkom taj posao ne bi odradio do 2023., godine uslijedile bi sankcije. Ali straha nema, jer bit će tu još i „lufta“. Marijan Cesarec završetak projekta najavljuje za 2021. godinu.

Rokovi pokazuju da poništavanja nekoliko natječaja za radove na Aglomeraciji, a koja su se dogodila u zadnje dvije godine, nisu naškodili projektu. Marijan Cesarec i gradonačelnik Čehok ne smatraju bivšu Upravu krivcima za probleme s natječajima. – Natječaji padaju na dnevnoj razini zbog svakojakih gluposti. Imamo nedorečeni Zakon o javnoj nabavi, koji pruža mogućnost ponuditeljima da se na razne beznačajne stvari mogu žaliti pa srušiti natječaj. Provesti javni natječaj u današnje vrijeme za ovako velike projekte je prava umjetnost.

U podrumu Varkoma je pohranjeno više od tone dokumenata potrebnih za pripremu projekta

Slijedi još raspisivanje natječaja za modernizaciju i rekonstrukciju pročišćivača te izgradnju bioplinskog postrojenja.
Varkom se u ovom projektu susreo s velikim problemom: neriješenim vlasničkim odnosima te nesređenim gruntovnim i katastarskim stanjem. Zahvaljujući Aglomeraciji i Varkomu riješeno je imovinsko stanje javnih prometnica na području gradnje kanalizacije. Nekad se zemlja uzimala bez pitanja za „više“ ciljeve, poput izgradnje ceste, ali prvi uvjet za svaki EU natječaj su čisti imovinskopravni odnosi, mora se znati tko je vlasnik 1/1. – Oko toga se nitko dosad nije brinuo, od države do općina, a tek je Varkom sad sredio imovinsko stanje na javnim cestama. Na području Aglomeracije je 2400 parcela i za svaku je trebalo upisati vlasnika.

Često je svaki cestovni trak imao svog vlasnika. Posla je bilo jako puno i na imovinske odnose je za ovaj projekt, uglavnom za ceste, potrošio oko četiri milijuna kuna. Aglomeracija se radi na 2400 parcela – govori Marijan Cesarec.

“Zahvaljujući ovom projektu će 100 tisuća mještana u okolici Varaždina dobiti kanalizacijski priključak, čime će se ujedno zaštititi okoliš i izvori pitke vode. Dogradit će se i rekonstruirati pročišćivač na Motičnjaku.”
Marijan Cesarec,
v. d. direktora Varakoma 

Varkom je za poništavanje natječaja gubio novac na taksama, ali se ne zna da je na natječajima i zaradio. – Naplatili smo pola milijuna kuna bankovnih jamstava od ponuditelja koji su nam se javili s krivotvorenim referencama za poslove nadzora u Ukrajini. Ne samo da su reference lažne nego se objekti na koje se odnose nikada uopće nisu ni gradili. Nitko dosad nije želio čuti da smo i se i mi naplatili, samo se govorilo kako smo platili takse, nigdje nije pisalo da smo dio novaca i vratili. Taj novac nam nije drag, radije bi da smo odradili natječaje – kaže Marijan Cesarec.

Vrijednost aglomeracije je 684 milijuna kuna, od čega će se 71 posto platiti iz europske blagajne, dok ostatak sufinanciraju država i jedinice lokalne samouprave. 
Grad Varaždin će to stajati pet posto od vrijednosti projekta, odnosno 39 milijuna kuna.

Sudjeluje i Aquatehnika

Aglomeracija će biti spasitelj Aquatehnike, tvrtke kćeri Varkoma. Poduzeće u problemima će poslovima na Aglomeraciji izaći iz krize i i stabilizirati poslovanje.
Da će Aquatehnika moći sudjelovati na projektu saznalo se tek prošlog tjedna, nakon što je Grad u Ministarstvu inzistirao na dokumentu kojim se potvrđuje da se Varkom time neće naći u sukobu interesa. Aquatehnika se ne može javljati na EU natječaje na kojima sudjeluje Varkom kao investitor, ali smije biti podizvoditelj u poslovima 30 posto vrijednosti ugovora.
To znači da bi u najboljem slučaju tvrtka na Aglomeraciji mogla odraditi poslove u vrijednosti 200 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje