Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin će opet biti glavni grad: predsjednici upućen poziv da svoj Ured preseli u barokni grad

Objavljeno:

- dana

PRIHVAĆENA INICIJATIVA

Nadica Dreven Budinski, vijećnica HDZ-a, izabrana je za novu potpredsjednicu Županijske skupštine i to nakon što je ostavku na tu funkciju dao Anđelko Stričak, vijećnik i saborski zastupnik HDZ-a.

Odmah na početku današnje sjednice Dreven Budinski je uputila inicijativu da Varaždinska županija uputi poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za preseljenje njezinog ureda u Varaždin i to krajem travnja.

Naime, poziv su predsjednici uputili saborski zastupnici HDZ-a Anđelko Stričak i Josip Križanić.

– Varaždin je od 1756. do 1776. bio glavni grad Hrvatske, no doživio je nezapamćenu tragediju, u velikom požaru izgorjelo je tri četvrtine grada. S obzirom da će 25. travnja biti točno 340. godina od velikog požara, preseljenjem Ureda biste Varaždin nakon 340 godina simbolički ponovno vratili titulu glavnog grada Hrvatske – naveli su Stričak i Križanić.

U petak u Varaždinu čak tri predsjednika

Župan Predrag Štromar je inicijativu prihvatio te istaknuo da preuzima potpunu odgovornost da Varaždinska županija bude domaćin, te će predsjednici i osobno poslati dopis. Inicijativu su podržali svi klubovi stranaka.

Priliku za razgovor imat će već ovoga petka budući da hrvatska predsjednica dolazi u Varaždin. U bivšem glavnom gradu Hrvatske održat će radni sastanak s predsjednicima Austrije i Slovenije, Heinzom Fischerom i Borutom Pahorom.

Bit će to treći trilateralni sastanak kojem je, nakon Austrije i Slovenije sada domaćin Hrvatska.  

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje