Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježit će se u puno manjem obujmu

Objavljeno:

- dana

U utorak, 17. studenog, s početkom u 17 sati, ispred Gradske vijećnice u Varaždinu, u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije te u suradnji s udrugama branitelja Domovinskog rata, obilježit će se državni praznik Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Zbog epidemiološke situacije, obilježavanje neće biti organizirano kao prethodnih godina jer nije moguće uključiti sve sudionike, učenike, postroj povijesnih postrojbi. Upućena je molba da iz braniteljskih udruga prisustvuju po dva predstavnika udruga. Predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije obratit će se prisutnima kraćim prigodnim govorima, a molitvu za žrtve pale u Vukovaru povest će velečasni Stjepan Najman.

Radi poštivanja mjera, ovaj puta neće biti organizirano zajedničko paljenje lampiona već će oni biti zapaljeni prije održavanja same svečanosti. Stožer civilne zaštite Grada Varaždina ne preporučuje okupljanje građana, a svi koji će ipak prisustvovati ovom događaju obavezni su držati odgovarajući razmak te nositi zaštitnu masku.

Također, u srijedu, 18. studenoga, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Varaždinske županije, u suradnji s Gradom Varaždinom, paljenjem svijeća i svetom misom obilježit će žrtvu Vukovara prema rasporedu:

– 16 sati – okupljanje branitelja-sudionika na raskrižju Bombellesova cesta – Vukovarska ulica te paljenjem svijeća Vukovarskom ulicom

– 17 sati – sveta misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Svetog Josipa na Banfici

– Iako u puno manjem obujmu, ipak ćemo na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane grada Vukovara, simbola hrvatske slobode – poručuju organizatori.

Ivanec

S obzirom na lošu epidemiološku situaciju, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Ivancu će proteći bez većih okupljanja i bez uvriježenih manifestacija kojima su građani proteklih godina odavali počast svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata i naročito, grada – heroja.

Kako bi se Dan sjećanja obilježio dostojno i s pijetetom, ali i uz poštivanje svih propisanih i preporučenih epidemioloških mjera, gradonačelnik M. Batinić u pozivu na službenu komemoraciju uputio je zamolbu svim klubovima vijećnika koji djeluju u Gradskom vijeću, MUP-u te braniteljskim udrugama da na odavanje počasti poginulima pošalju po jednog svog predstavnika, uz obvezu održavanja svih mjera zaštite i samozaštite.

Dan sjećanja u Ivancu će se obilježiti u utorak, 17. studenog, komemorativnim okupljanjem koje će početi u 16.15 sati na mjesnom groblju u Kamenici, gdje će biti odana počast poginulom vukovarskom branitelju Stjepanu Vusiću u povodu 29. obljetnice pogibije.

Nešto prije 17 sati će rodbina poginulih branitelja, izaslanstvo Grada Ivanca te predstavnici Policijske postaje Ivanec i braniteljskih udruga u Ivancu položiti bijele ruže na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima.

Nakon toga će ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko kod spomen obilježja predvoditi kratku molitvu za poginule i nestale vojne i civilne žrtve Domovinskog rata.

Misa za Domovinu počet će u župnoj crkvi u Ivanec u 18 sati.

Tradicionalna kolona sjećanja od župne crkve do spomen obilježja poginulim braniteljima ove se godine zbog epidemiološke situacije neće održati.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati