Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: dio naselja napokon dobio signalizaciju, odzvonilo septičkim jamama

Objavljeno:

- dana

Nakon završetka radova na europskom projektu Aglomeracije, postavljanja kolektorske kanalizacijske mreže u gradu Varaždinu, čime je potpuno zatvoren kanalizacijski sustav grada, u nekim se prigradskim naseljima po prvi put postavlja cjelovita horizontalna i vertikalna signalizacija.

Kako to izgleda na terenu u četvrtak su provjerili varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Željko Bunić, direktor gradske komunalne tvrtke Varkom.

Signalizacija se postavlja radi povećanja sigurnosti u prometu, osobito pješaka i biciklista, ali i automobilskog prometa. U nekim dijelovima naselja već je postavljen i dio oborinskog sustava odvodnje, a u nekim će postavljanje tek započeti, ali izvan glavnog kolnika. Također, tamo gdje je potrebno, Hrvatska elektroprivreda mijenja stare drvene stupove i postavlja betonske (Kućan Marof).

S obzirom na to da se čekaju uporabne dozvole za kanalizacijski kolektorski sustav, gradonačelnik je u razgovoru s građanima predvidio da bi se stanovnici naselja u kojima je sada uvedena kanalizacija, na kanalizacijsku mrežu mogli prikopčati otprilike do ljetne sezone i tako više neće morati koristiti septičke jame.

Štoviše, Varaždin će postati prvi veći hrvatski grad u potpunosti opremljen kanalizacijom i vodovodom.

Gradonačelnik i direktor Varkoma obišli su i radove u Poljani Biškupečkoj gdje se uz kanalizaciju – kako se radovi ne bi morali ponovno izvoditi i zaustavljati promet – postavlja i nova vodovodna mreža.

Riječ je o najopsežnijim komunalnim radovima u prigradskim naseljima u proteklih 50-ak godina.

Život i društvo

Preminuo je Zlatko Korpar, bivši direktor ljubeškog Kaminga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je Zlatko Korpar (54), bivši direktor Kaminga i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb.

Kako doznajemo preminuo je nakon duge i teške bolesti. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Rođen je i školovan u Varaždinu gdje je završio Geotehnički fakultet i od 1990. do 2005. godine obavljao je poslove rukovoditelja i direktora projekata na izgradnji cesta i autocesta u Hrvatskoj u tvrtki Cesta Varaždin d.d.

Kasnije je bio i predsjednik Uprave varaždinske Ceste, a bio je i direktor ARZ-a – u kojem je godinu i pol bio predsjednik Uprave.

Za njega su vezane brojne afere te je bio USKOK-ov pouzdanik. Mnoge pamte kad je u ljeto 2017. godine u Ledincu isti teško pretučen.

Nastavite čitati

Život i društvo

Inovacija koja smanjuje prisutnost virusa – Varteks napravio odijelo s anti viralnim premazom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponudi modne i tekstilne kompanije Varteks, svoje mjesto pronašlo je i muško odijelo koje odlikuje posebna tehnološka inovacija. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od drugih odijela u ponudi, novo odijelo vrlo je posebno, inovativno i drugačije – izrađeno je od Marzotto tkanine koju čini stopostotna runska vuna s anti viralnim premazom koji eliminira prisutnost virusa na površini tkanine.

O posebnosti ovog VIRAL OFF odijela dovoljno govori i to što je jedino takve vrste trenutno dostupno na hrvatskom tržištu i što ga možete pronaći samo u Varteksovoj ponudi.

Anti viralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene. Prednosti anti viralnog premaza na tkanini su višestruke. Osim što dokazano smanjuje moguću prisutnost više od 99 % virusa unutar 2 sata (što potvrđuje ISO standard i certifikat Oeko-tex), VIRAL OFF premaz štiti odjeću, smanjuje potrebu za čišćenjem, dezinficira odjeću i produžava njen životni vijek. Premaz se aplicira na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan dioksida i srebro klorida. Anti viralni premaz siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, niti kućnih ljubimaca.

Kako bi zadržalo svoju učinkovitost odijelo s VIRAL OFF premazom održava se suhim kemijskim čišćenjem odijela koje neće narušiti njegova svojstva. VIRAL OFF premaz eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od 2 sata s odjeće nestane prisutnost virusa koji mogu počivati na površini tkanine, no važno je napomenuti kako ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze. Anti viralna zaštita djeluje samo na viruse koji padnu na tkaninu odijela, a kako bi se umanjila mogućnost zaraze, i dalje je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Tome unatoč, VIRAL OFF tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima, naznačujući tako da njezina funkcija nije da bude samo estetski lijepa, već i korisna i sigurna.
Hlače i sako VIRAL OFF Varteks odijela klasičnog su kroja u sivoj boji i izrađeni su od najfinije runske vune s dodatkom anti viralnog premaza, a možete ih pronaći na prodajnim mjestima Varteksa i u webshopu..

Nastavite čitati