Povežite se s nama

Novosti

Varaždin dobiva novo odlagalište!

Objavljeno:

- dana

Neočekivani preokret u sagi o varaždinskom komunalnom otpadu

Varaždin ipak neće biti (zasada) zatrpan smećem jer se dogodio još jedan, uistinu neočekivani preokret u sagi o otpadu: viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček odgodila je izvršenje svog rješenja o zabrani gospodarenja otpadom u Brezju na mjesec dana tijekom kojih Grad Varaždin namjerava ne samo provesti natječaj za zbrinjavanje otpada,  nego na svom području otvoriti – novo odlagalište otpada!

Komunalni otpad u zapadnom dijelu Varaždina, koji je tijekom dana stajao neodvezen, ipak se počeo skupljati jučer kasno poslijepodne.

Otpad se ipak počeo skupljati

Naime, kako je to tijekom dana najavio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš pozivajući se na dogovor od petka u Ministarstvu gospodarstva, viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček odgodila je izvršenje svog rješenja o zabrani gospodarenja otpadom u Brezju, i to na rok od 30 dana.  Kako je do toga došlo, odnosno je li takav krajnje dvojben potez više inspektorice posljedica propisa ili očiglednih pritisaka, odgovor bi trebalo dati Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje smo jutros zamolili pojašnjenje zašto se otpad kasno sinoć počeo ponovno dovoziti u Brezje. 

Nedvojbeno, bit će zanimljivo čuti objašnjenje, budući da je ovakva odgoda rješenje nešto sa čime se rijetko susreću stručnjaci na području zaštite okoliša, a pogotovo ne u slučaju gdje je ilegalno odlaganje otpada evidentno i traje već godinama. 

Moguće povinovanje struke  pred politikom praksa je iz bivših vremena za koje smo se, očigledno, prerano ponadali da je iza nas, što i ne čudi kada se pogledaju pojedini članovi Vlade.

Uspjeli prolongirati zabranu za 25 dana

Budući da se što milom, što silom, ipak uspjelo ishoditi produljenje roka izvršenja rješenja o zabrani odlaganja otpadom s pet na 30 dana, već su sinoć kamioni komunalnog poduzeća Varkom počeli istovarivati otpad na ilegalnom odlagalištu u Brezju koje se cijeli dan bilo zatvoreno. No, kako je najavio gradonačelnik Goran Habuš, neće se samo na tome stati.

–  U skladu s promemorijom potpisanom u Zagrebu, Ministarstvo će do četvrtka skupljati ponude za rješavanje problema bala, dok će Grad Varaždin raspisati natječaj kako bi došao do koncesionara za zbrinjavanje novonastalog otpada. Koliko će trajati, ovisit će i o mogućoj žalbi T7 VIS-a. No kako sve više ne bismo doveli u situaciju da nemamo kud s otpadom, zajedno s Varkomom potražit ćemo u roku 30 dana lokaciju za novo odlagalište na području grada Varaždina, otkrio je gradonačelnik tijekom pauze Gradskog vijeća.

Gdje će se nalaziti novo varaždinsko odlagalište koje bi trebalo služiti,  kako je rečeno,  kao rezervna varijanta, zasada nije poznato. No, imajući na umu slučaj Brezja, lako bi se moglo dogoditi da ta rezervna i privremena varijante ostane  za dulje vrijeme rješenje, i to kraj suvremene tvornice za mehaničko-biološku obradu.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje