Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin dobiva novu grobnu kuću, a Parkovi u staroj otvaraju suvenirnicu!

Objavljeno:

- dana

Jedan od ključnih problema tvrtke Parkovi d.d. koja održava groblje i Grada Varaždina, koji je pak vlasnik groblja je financiranje izgradnje nove grobne kuće. Naime, postojeća mrtvačnica sagrađena 1840. godine zaštićena je kao kulturno dobro i površine je samo 177 m², što nije dovoljno za grad s 47.000 stanovnika.

Varaždinska mrtvačnica dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Danas ne zadovoljava minimalne standarde koje mrtvačnica treba imati za dostojnu ceremoniju ispraćaja – premala je za broj sahrana i pokojnika, ispraćaj se odvija na otvorenom neovisno o vremenskim uvjetima, nema sanitarni čvor ni adekvatan prostor za pripremu te opremanje pokojnika.

Parkovi i Grad izradili su projektnu dokumentaciju i dobili potrebne dozvole za izgradnju nove grobne kuće sa svečanim memorijalnim trgom.

Bit će postavljena u središtu starog i novog groblja, a njezina ukupna vrijednost iznosi 25 milijuna kuna. Imat će veliku dvoranu za ispraćaj s 200 mjesta i malu dvoranu sa 100 mjesta uz natkriveni vanjski prostor za ispraćaj. Sadržavat će prostorije za svećenike, za obitelj i za osoblje, zatim prostorije za prijem, identifikaciju, pripremu te opremanja pokojnika.

U sklopu nove grobne kuće nalazit će se prostorije Uprave groblja u kojima će se ugovarati sahrane, naplaćivati grobna naknada, voditi grobna evidencija i dodjela grobnih mjesta, a sanitarni čvorovi bit će za obitelj, svećenika i osoblje. Nakon izgradnje nove grobne kuće, postojeća mrtvačnica prenamijenit će se u suvenirnicu na groblju.

Podsjećamo, kako bi u narednim godinama smanjili produbljivanje jaza u komunalnom standardu između Hrvatske i EU u djelatnosti održavanja groblja, sudjelujući na konferenciji o komunalnim uslugama i infrastrukturi u Bruxellesu, mr. sc. Alen Runac, direktor Parkova d.d., je predložio članovima EU komisije da se donesu mjere koje bi u budućem razdoblju omogućavale financiranje infrastrukture na grobljima, poput izgradnje grobne kuće i aktivnosti usmjerene na očuvanje i podizanje na višu razinu zaštite kulturne i prirodne baštine na grobljima.

– Pozivam zastupnike u EU Parlametu da nas u pregovorima koji su u tijeku podrže jer je održavanje groblja i zelenih površina komunalna djelatnost kao i vodoopskrba, odvodnja ili prikupljanje otpada i ne smije ostati nezastupljena u budućem programskom razdoblju jer i u njoj poprilično zaostajemo sa standardima EU – rekao je Alen Runac.

Ne želeći dodatno opterećivati niski standard Varaždinaca novim nametima kojima bi financirali ovu kapitalnu investiciju, Runac je nakon konferencije kojoj su od zastupnika RH u Europskom Parlamentu sudjelovali Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Ruža Tomašić, poslao jasnu poruku rješenja nove varaždinske grobne kuće.

– Razvoj komunalne infrastrukture na našem groblju je nužan kako bi se postigao standard koji je primjeren EU. Financiranje ovakvih projekata je moguće samo ukoliko bi investicije bile sufinancirane iz fondova EU u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 – zaključio je direktor Parkova najavivši prijavu projekta nove grobne kuće za financiranje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje