Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin drugi u Hrvatskoj po izlasku na birališta, veliki odaziv u Petrijancu i Velikom Bukovcu

Objavljeno:

- dana

ODAZIV DO 11.30 H

Među sjedištima županija, Varaždin je drugi u Hrvatskoj po odazivu birača do 11.30 sati u drugom krugu lokalnih izbora.

Glasovalo je čak 19,64 posto birača ili njih 7.823. Veća izlaznost zabilježena je samo u Gospiću, gdje je na birališta već izašla trećina birača, a iza Varaždina je Sisak s odazivom od 19,04 posto, dok ostali gradovi imaju izlaznost ispod 16 posto.

Gleda li se odaziv prije dva tjedna, u Varaždinu je na birališta izašlo nešto više birača (u prvom krugu odaziv je bio 19,25 posto).

Za razliku od toga, na birališta u cijeloj Varaždinskoj županiji izašlo je manje birača nego prije dva tjedna. Do 11.30 sati glasalo je 13,95 posto birača, gotovo pet posto manje nego prije dva tjedna.

To je i očekivano s obzirom da se drugi krug izbora održava za izbor župana, dva gradonačelnika i šest načelnika.

U tim gradovima i općinama odaziv je daleko veći, pri čemu je rekordni zabilježen u Petrijancu. Tamo je glasovao gotovo svaki treći birač.

Slijedi Veliki Bukovec s odazivom od gotovo 22 posto, a potom Varaždin, Klenovnik, Donja Voća, Lepoglava, Maruševec i Vidovec.

 

ODAZIV BIRAČA DO 11.30 SATI

Varaždinska županija – 13,95 posto

Varaždin – 19,64 posto

Lepoglava – 16,05 posto

Donja Voća – 16,15 posto

Klenovnik – 17,87 posto

Maruševec – 13,62 posto

Petrijanec – 27,26 posto

Veliki Bukovec – 21,93 posto

Vidovec – 13,32 posto

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje