Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin drugi u Hrvatskoj po izlasku na birališta, veliki odaziv u Petrijancu i Velikom Bukovcu

Objavljeno:

- dana

ODAZIV DO 11.30 H

Među sjedištima županija, Varaždin je drugi u Hrvatskoj po odazivu birača do 11.30 sati u drugom krugu lokalnih izbora.

Glasovalo je čak 19,64 posto birača ili njih 7.823. Veća izlaznost zabilježena je samo u Gospiću, gdje je na birališta već izašla trećina birača, a iza Varaždina je Sisak s odazivom od 19,04 posto, dok ostali gradovi imaju izlaznost ispod 16 posto.

Gleda li se odaziv prije dva tjedna, u Varaždinu je na birališta izašlo nešto više birača (u prvom krugu odaziv je bio 19,25 posto).

Za razliku od toga, na birališta u cijeloj Varaždinskoj županiji izašlo je manje birača nego prije dva tjedna. Do 11.30 sati glasalo je 13,95 posto birača, gotovo pet posto manje nego prije dva tjedna.

To je i očekivano s obzirom da se drugi krug izbora održava za izbor župana, dva gradonačelnika i šest načelnika.

U tim gradovima i općinama odaziv je daleko veći, pri čemu je rekordni zabilježen u Petrijancu. Tamo je glasovao gotovo svaki treći birač.

Slijedi Veliki Bukovec s odazivom od gotovo 22 posto, a potom Varaždin, Klenovnik, Donja Voća, Lepoglava, Maruševec i Vidovec.

 

ODAZIV BIRAČA DO 11.30 SATI

Varaždinska županija – 13,95 posto

Varaždin – 19,64 posto

Lepoglava – 16,05 posto

Donja Voća – 16,15 posto

Klenovnik – 17,87 posto

Maruševec – 13,62 posto

Petrijanec – 27,26 posto

Veliki Bukovec – 21,93 posto

Vidovec – 13,32 posto

Izvor:
Foto:

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje