Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Gradska vijećnica 500-ti rođendan dočekuje s propalim ciferblatima

Objavljeno:

- dana

Bogati povijesni razvoj grada Varaždina nesumnjivo je obilježen i brojnim dobrim odlukama koje su donošene u Gradskoj vijećnici. Podsjećamo, kroz dvije godine, odnosno 2023. godine obilježit će se 500-ta obljetnica otkako je markgrof Juraj Brandenburški Varaždincima poklonio svoju kamenu kuću za gradsku vijećnicu.

Stoga ne čudi da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnica Silvija Cupar dobro primijetila kako su se s vremenom promijenila društvena zbivanja u tokovima grada, ali i da nebriga ostaje.

– To se najbolje vidi na jednom od najčešćih gradskih motiva koje na fotografijama zabilježe turisti. Riječ je, naravno, o tornju vijećnice. Stoga svoje prvo pitanje upućujem gradonačelniku – ako to, očigledno, nije bio u stanju napraviti vaš prethodnik, hoćete li vi napokon obnoviti potpuno propale i izblijeđene ciferblate na tornju Gradske vijećnice i urediti je da zablista uoči godine velikog jubileja – pitala je na aktualcu Cupar gradonačelnika Nevena Bosilja, koji joj je odgovorio da je dosad bilo manjih natječaja za izmjenu stolarije na vijećnici.

Dodao je da je i ministrici Nini Obuljen Koržinek ukazano na obljetnicu zgrade, baš kao i Konzervatorskom uredu u Varaždinu.

– Zaključeno je da se prioritetno mora obnoviti toranj koji je u prilično lošem stanju. Imamo određenu dokumentaciju s kojom možemo aplicirati na natječaje kako bi za taj projekt osigurali što više novca. Vijećnica bi za 500. obljetnicu trebala zablistati punim sjajem… – naglasio je gradonačelnik.

Život i društvo

Grad Ludbreg: od 1. siječnja za svako novorođeno dijete 2500 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Ludbrega donio je Odluku o jednokratnim novčanim pomoćima za novorođenu djecu.

Ovom Odlukom određuje se visina jednokratne novčane pomoći koju dodjeljuje Grad Ludbreg za svako novorođeno dijete i to 2500 kuna neto za svako novorođeno dijete.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruje jedan od roditelja novorođenog djeteta s prebivalištem na području Grada Ludbrega u trenutku rođenja djeteta.

Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvarit će jedan od roditelja za podnijete zahtjeve za novorođeno dijete od 1. siječnja 2022. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Turska agencija za suradnju i koordinaciju daje novac za projekte lepoglavskih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), predvođeni koordinatoricom – atašeom zagrebačkog Ureda TIKA-e Sedefom Bulut, boravili su 13. siječnja u Lepoglavi.

Povod dolasku u Lepoglavu bio je dogovor o provedbi projekata lepoglavskih udruga za koje je TIKA iskazala interes da ih financijski podupre.

Uz posjetu gradskoj upravi, gdje su se sastali s predsjednikom Gradskog vijeća Hrvojem Kovačom, predstavnici TIKA-e sastali su se u Lepoglavi i s predstavnicima organizacija civilnog društva kojima će financijski pomoći u realizaciji njihovih projekata. Riječ je o projektima Nezavisne udruge mladih (uređenje centra za mlade), Dijabetičkog društva Lepoglava (nabavka medicinskih uređaja) i Agro-turističkog klastera Lepoglava (nabavka stroja za izradu sokova i nabavka prezentacijskih štandova).

– Ulaganjem u projekte organizacija civilnog društva s područja Grada Lepoglave ulažemo u jačanje zajedničkih veza. Dio je to nastojanja da međusobnim povezivanjem svijet učinimo boljim – istaknula je tom prigodom Sedef Bulat.

– Posjeta delegacije iz TIKA-e Lepoglavi nastavak je prethodno započete suradnje, a samo potvrđuje tezu kako je međunarodna prepoznatljivost našeg grada i više nego postojana. Neizmjerno mi je drago što smo konkretizirali svojevrsno ulaganje u projekte lepoglavskih udruga koje će se realizirati u narednim mjesecima. Veselim se nastavku suradnje i prijateljstva, a posebno što su naše udruge zaista oduševile goste iz Turske. Lepoglavčani su ipak najbolji promotori našeg grada – poručio je tom prigodom predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje