Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin izgubio HRT-ov centar zbog sposobnog župana ili političkog kompromisa?

Objavljeno:

- dana

HDZ SE PITA

Nakon što se nagađalo hoće li središte javne nacionalne televizije za sjeverozapadnu Hrvatsku biti u Čakovcu ili u Varaždinu, odluka je pala na međimursku lokaciju u sklopu Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Sve je potvrđeno i potpisivanjem ugovora o zakupu poslovnog prostora u petak, kojim se novi HRT-ov Centar Čakovec i Varaždin pozicionirao upravo u Međimurskoj županiji i pridružio regionalnoj mreži centara koju već čine Dubrovnik, Knin (Šibenik), Osijek, Pula, Rijeka, Split i Zadar. Čakovečki centar HRT-a do kraja godine preuzet će sve radijske, televizijske i internetske programske funkcije na sjeveru zemlje, koje su dosad obavljali TV studiji u Bjelovaru, Čakovcu i Varaždinu te dopisništva u Koprivnici i Virovitici.

Također, kako je rekao glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, u njegovu sastavu djelovat će i nova regionalna radijska postaja koju HRT prije nije imao na ovim prostorima.

Brzina i spremnost

– Naša odluka da osnujemo centar ovdje bila je značajnim dijelom motivirana našom procjenom da je ovo jedan od najkvalitenijih i najvrednijih dijelova Hrvatske koji u postojećim nevoljnim ekonomskim i socijalnim uvjetima za Hrvatsku pokazuje izuzetnu snagu, dinamiku i poduzetnost – rekao je Radman, zahvalivši Međimurcima i službama i službenicima koji su bili na raspolaganju, jer „nikada do sada nismo doživjeli toliku brzinu, profesionalnost i spremnost na dogovor”.

U regionalni centar je HRT dosad uložio više od tri milijuna kuna nabavkom najsuvremenije opreme, a on počinje s radom 1. siječnja iduće godine.

Na ovu odluku otvorenim je pismom varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i županu Predragu Štromaru reagirao varaždinski HDZ, koji je duže vrijeme tražio od župana da se zauzme za to da spomenuti Centar bude u Varaždinu.

Sposoban župan

– Do sada se niti jednom jedinom rečenicom niste izjasnili da ste za to da taj centar bude u Varaždinu. Niste ga čak ni poželjeli. Ali ste zato sve snage uprli protiv toga da se HRT smjesti u Varaždinu. Kao da niste varaždinski dužnosnici, župan i gradonačelnik. Vi ste, gospodine gradonačelniče (istina neslužbeno i neformalno) tvrdili kako je s dužnosnicima Međimurske županije postignut određeni kompromis, te da, ako im prepustite HRT, oni neće inzistirati na sjedištima nekih drugih regionalnih službi – piše u pismu. HDZ-ovci su još početkom rujna upozoravali da je nevjerojatno da Uprava HRT-a zgradu koja se gradila u Varaždinu daje državi za nepodmirene porezne dugove, dok se istovremeno traži drugo rješenje za HRT centar.

Tjedan dana prije potpisivanja ugovora u Čakovcu, potpredsjednica Narodne stranke – reformisti Natalija Martinčević javno je, pak, ustvrdila će sjedište HRT-a za sjeverozapadnu Hrvatsku biti u Čakovcu.

– Varaždin je centar ove regije i prirodno bi bilo da i centar HRT-a za sjeverozapadnu Hrvatsku bude ovdje, no bit će u Čakovcu zbog sposobnog međimurskog župana – rekla je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje