Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Objavljeno:

- dana

U godini u kojoj DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” obilježava 160 godina postojanja, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždin i Muzej Hrvatskog vatrogastva organizirali su u petak, 26. svibnja, u Vatrogasnom domu predstavljanje prigodne monografije o povijesti Prvog Hrvatskog dobrovoljnog Vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Zajedništvo za primjer

Bila je to i prigoda da se u dvorani u Trenkovoj ulici održi i okrugli stol o Vatrogastvu u Republici Hrvatskoj. Na okruglom stolu kojeg je moderirao i vodio dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu govorili su dr. sc. Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Maja Vrtulek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ujedno i dopredsjednik CTIF-a, autor monografije Stjepan Kovaček te Vedran Runjić, voditelj zbirke Muzeja hrvatskog vatrogastva i recenzent monografije.

Sve prisutne pozdravili su i Radovan Martinec, predsjednik DVD-a “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Napomenuvši kako DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” ove godine obilježava vrlo vrijednu i lijepu obljetnicu predsjednik Martinec zahvalio se svim članicama i članovima na radu, potpori i suradnji istaknuvši pritom zajedništvo i humanost koje godinama krase ovo društvo.

Varaždinski župan, premijer Plenković i Radovan Martinec

– Ponosni smo na naš rad i na naše aktivnosti. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima, ali i svim našim sponzorima i donatorima, od Varaždinske županije, Grada Varaždina pa sve do državnih institucija. Kroz ovu monografiju nastojali smo pokazati sve ono što smo godinama radili i stvarali, a toga je bilo jako puno- rekao je Martinec.

Na njega se nadovezao varaždinski župan koji je naglasio da ove godine obilježavamo veliki niz važnih i velikih obljetnica. Jedna od njih je i svakako 160 godina neprekidnog rada i djelovanja “Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu”.

– Riječ je o jednoj lijepoj i velikoj obljetnici koja nam govori o 160 godina empatije i pomaganja naših vatrogasaca svima kojima je to bilo potrebno. Osim svečane obljetnice koja nas tek očekuje, danas nazočimo i predstavljanju monografije koja bilježi trenutak, odnosno dašak vremena u kojem živimo. A, to je vrlo važno jer se na taj način potiču i ostale udruge da zabilježe svoju povijest i svoje djelovanje. Generacije iza nas će moći vidjeti i proučavati čime smo se mi to bavili i s kojim smo se sve izazovima suočavali- smatra župan.

Dio sudionika okupljenih na okruglom stolu

Nakon predstavljanja monografije, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je i prigodna izložba. Nastala je na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji će moći vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca. Podsjećamo, iznimno zanimljiva i bogata tradicija hrvatskog vatrogastva zaslužuje brižno čuvanje i adekvatnu prezentaciju javnosti. A upravo su članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kolijevke hrvatskog vatrogastva gotovo od početka djelovanja prikupljali građu vezanu za varaždinsko i hrvatsko vatrogastvo. Nju su prikazali još 1966. u Arhivsko – muzejskoj zbirci u sklopu vatrogasnog doma u Varaždinu. Tijekom godina broj eksponata je rastao, te se javila potreba za postavljanje ove vrijedne građe u adekvatan prostor. U sklopu proslave 130. obljetnice osnutka 1. hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 19. lipnja 1994. otvorena je novoizgrađena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva. U muzeju je tada izloženo oko 700 predmeta većinom vezanih uz vatrogasnu povijest varaždinskog kraja. U sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 13. lipnja 2014. otvorena je obnovljena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, s izmijenjenim stalnim postavom, a Muzej je otvorio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Svi su im predsjednici RH – počasni članovi!

– Treba znati da su počasni članovi našeg Društva pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović. Predstavljanje spomenute knjige i otvaranje izložbe samo su uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu. Tim povodom u naše će redove kao počasni član stupiti i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović – najavljuje viši počasni časnik Radovan Martinec, koji je u dobrovoljnom vatrogastvu angažiran već 46 godina.

Iza čelnika najstarijeg DVD-a u Hrvata je iznimno velik broj požarnih i inih intervencija. Jedini je vatrogasac u obitelji, obnašao je različite dužnosti, a nedavno mu je pripala čast da predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću iz svojih ruku uruči monografiju. Naime, prilikom boravka u Varaždinskoj županiji gdje je prisustvovao otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama te 13. izložbi bučinih ulja Hrvatske i 6. Međunarodnoj izložbi ALPE – ADRIA, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakratko se 26. svibnja susreo i s Radovanom Martinecom.

Hrvatski vatrogasni muzej u Trenkovoj djeluje 10 godina

– Upoznao smo premijera s planom nastavka proslave, uputio mu poziv da svojim dolaskom uveliča naših 160 godina društva, a upravo se u našoj monografiji ima prilike upoznati s našom bogatom poviješću, radom i aktivnostima. Varaždin i Varaždinska županija su kolijevka hrvatskog vatrogastva i na tu činjenicu smo svi jako ponosni. Vlada na čelu s premijerom snažno podržava razvoj vatrogastva na našem području i na tome smo zahvalni – poručio je naš sugovornik.

Zahvalivši se na dobivenoj monografiji, predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je rad društva, istaknuvši pritom važnu ulogu vatrogasaca na području domovinske sigurnosti.
– Temelj hrvatskog vatrogastva čine upravo dobrovoljci i sretni smo što javnost, ali i gospodarstvenici iznimno cijene njihovu humanost i žrtvu. Primjerice, zahvaljujući korporaciji Kaufland Hrvatska dobrovoljna vatrogasna društva diljem Hrvatske dobila su ove godine 250.000 eura. S predstavnicima ove društveno odgovorna tvrtke, koja prepoznaje značaj vatrogastva i u našem Varaždinu, potpisali smo 22. svibnja vrijedan sponzorski ugovor te nam je dodijeljen certifikat za partnerski DVD i na takvoj suradnji smo iznimno zahvalni. Donacije koje idu dobrovoljnim vatrogasnim društvima poput našeg, odlaze u dobre ruke i dodatno će pomoći u obavljanju ove humane djelatnosti – rezolutan je Martinec.

Govoreći o predstojećem programu koji će se održati u petak 14. lipnja, napomenuo je da će početi u 16 sati prijemom predsjednika RH i njegovim dočekom u 17 sati ispred gradske vijećnice. U 17.30 sati bit će mimohod vatrogasaca i vatrogasnih vozila, a potom slijedi međuresorna vatrogasna vježba na kojoj se između ostalog očekuje i sudjelovanje protupožarne eskadrile HRZ-a.

Iskovali spomen medalje

– Sve detalje vježbe zasad nećemo otkrivati, ali bit će iznimno zanimljiva za građanstvo. Nakon govora gostiju i uzvanika u varaždinskom HNK bit će održana svečana sjednica Društva. Program će kulminirati u subotu svečanom sjednicom Hrvatske vatrogasne zajednice i cjelodnevnim natjecanjem “Memorijal Mirko Kolarić” na SKUNC-u Sloboda – zaključio je Radovan Martinec.

Osebujna spomen medalja sa zamjenicom

Na kraju spomenimo i to da su slavljenici doslovno mislili na sve. Tako će 17. lipnja biti emitiran cjelovečernji dokumentarni film o DVD-u “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” koji je realiziran u suradnji s VTV-om, a kao podsjetnik na veliki jubilej u limitiranoj tiraži iskovane su i spomen medalje DVD-a.

Nad nama bdiju ljudi koji pucaju od ponosa

Kroničari davno prohujali vremena nedvojbeno su utvrdili da je Varaždin bio prvi grad na hrvatskim prostorima s dobrovoljnom vatrogasnom organizacijom, koja je utemeljena još 17. lipnja 1864. godine. Naziv joj je bio Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, a organizacija je imala 156 članova-osnivača. Za nastanak te organizacije bio je zaslužan varaždinski turpijarski radnik Oton Mayer koji je radio kao putujući kalfa u obrtničkim radionicama Austrije i južne Njemačke.

U tim se sredinama upoznao s trendom udruživanja građana u vatrogasna društva. Podsjećamo, Varaždin je kroz povijest imao teških neprilika s požarima. Palili su ga i Tatari i Turci, te su u nekima stradavale vrijedne originalne listine s različitim povlasticama. Osobito je bio razoran katastrofalni požar iz 1776. godine, koji je uništio velik dio grada. Varaždin je u to vrijeme bio glavni grad Hrvatske, a nakon te katastrofe glavnim je gradom postao Zagreb.

Nakon Varaždina osnovana su i u drugim hrvatskim gradovima dobrovoljna vatrogasna društva. U Sisku je takva organizacija osnovana 1865. godine, zatim su osnovane dobrovoljne vatrogasne organizacije u Otočcu (1868.), Ludbregu (1869.), Zagrebu (1870.), Karlovcu i Novoj Gradiški (1871.), a kasnije i u mnogim drugim hrvatskim gradovima. Godine 1876. osnovana je Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica kao krovna organizacija za tadašnje područje Banske Hrvatske. Sve to detaljno je opisao Mirko Androić u svojoj knjizi Povijest vatrogastva u Varaždinu 1220 – 1955, a ne samo njegovi sljedbenici najnovijom monografijom dokazuju da istraživačko – publicistički radovi uvijek donose obilje informacija o perjanici hrvatskog vatrogastva.

S Kauflandom Hrvatska potpisan je sponzorski ugovor te imaju certifikat partnerskog DVD-a

Monografija na 260 stranica donosi obilje informacija i ilustracija
Članovi DVD-a sve intervencije i vježbe izvodili su besprijekorno
Vatrogasni koledar iz 1909. godine
Kolarić je bio vrijedan publicist
Portret Mirka Kolarića iz zbirke HVM-a
Vozni park DVD-a Varaždin 1964. godine
Kanader protupožarne eskadrile HRZ-a baca vodenu bombu

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje