Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin je među 15 hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

Objavljeno:

- dana

Varaždin se našao među 15 hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi, pokazalo je istraživanje koje je proveo Jutarnji list.

S razvijenim sustavom obrazovanja, bogatim sportskim, kulturnim i društvenim životom te uspješnim gospodarstvom i očuvanim okolišem, Varaždin s pravom nosi epitet grada po mjeri čovjeka, navodi se u tekstu, Ugodnom životu pridonosi izuzetno visoka zaposlenost, te kontinuiran porast primanja građana. U Varaždinu su očuvali obrtništvo, a intenzivira se razvoj malog poduzetništva.

I varaždinski gradonačelnik je potvrdio da je Varaždin grad s najboljom kvalitetom življenja u Hrvatskoj.

– Rezultat je to našeg opredjeljenja da sve projekte usmjeravamo na poboljšanje kvalitete življenja, osobito mladih, pa je Varaždin ušao i u finalni izbor za Europsku prijestolnicu mladih 2021. – izjavio je Ivan Čehok za Jutarnji list.

Inače, ovo istraživanje napravila je Agencija Ispos na uzorku većem od 1000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovu gradu. Uspoređivala su se prosječna primanja stanovnika, stopa siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopa prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za novorođene. Analiziralo se i izdvajanje za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva. Cilj ovog istraživanja je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji.

Osim Varaždina,  među 15 gradova raspoređenih u kategorije malih, srednjih i velikih našli su se Cres, Hvar, Krk, Novalja, Labin, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Dubrovnik, Koprivnica,  Samobor i Zagreb.

 

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje