Povežite se s nama

Kultura

Varaždin na filmu

Objavljeno:

- dana

Dvije prigodne projekcije u kinu Galerija za Dan grada

Kino Galerija proslavit će Dan grada uz dvije projekcije nazvane “Varaždin na filmu”.

Prva je na rasporedu u četvrtak 5. prosinca u 19 sati kada nas očekuju dva dokumentarna filma iz 1934. godine – Hrvatsko zagorje i Varaždin u ukupnom trajanju 45 minuta. Kako navedeni filmovi nemaju zvuk, a da bi doživljaj bio potpun, projekciju će uživo pratiti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Petre Horvat. 

Filmovi su nastali u sklopu Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, a ova projekcija napravljena je i u suradnji s Kinotekom, Glazbenom školom Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin.

Drugi film koji je ovjekovječio varaždinske lokalitete, ali u 1972. godini, jedan je od vrhunac opusa Fadila Hadžića i nezaobilazan film hrvatske kinematografije – Lov na jelene, koji je na rasporedu u subotu 7. prosinca u 19 sati. 

Politički je to bio najhrabriji film socijalističke hrvatske kinematografije – usudio se dirnuti u jedan od najvećih tabua socijalističke Jugoslavije, problematiku (hrvatskih) političkih emigranata.

U jednom od rijetkih filmova snimanih u Varaždinu glume Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Relja Bašić, Ivo Serdar i drugi.
 
__________

Varaždin i Hrvatsko zagorje

Četvrtak, 5. prosinca u 19 sati
Ulaz slobodan

Lov na jelene
Subota, 7. prosinca u 19 sati
Ulaznica 10 kuna

Izvor:
Foto:

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

Još tjedan dana traju prijave na natječaj Kreativno edukativnog centra “Murai”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ne propusti priliku za “programiranje” u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Ostalo je još nekoliko dana do zatvaranja javnog poziva za društveno-kulturne i umjetničke programe 2022., javljaju iz “Muraija”.

Javni poziv za programe otvoren je do 20. siječnja, a mogu se prijaviti udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe, pojedinci, javne ustanove i institucije.

“Murai” financira produkciju programa u Kreativno edukativnom centru u ukupnom trošku ugovora o djelu od 3900 kuna po programu. Odabranih osam programa objavit će sredinom veljače.

Javni poziv, potrebnu dokumentaciju i sve informacije možete pronaći na ovoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje