Povežite se s nama

Kultura

Varaždin nema dugoročnu kulturnu strategiju

Objavljeno:

- dana

Kolumna

Milan Bandić je na Jarunu otkrio spomenik velikom ruskom pjesniku Puškinu. Lijepo: Puškin je svjetski klasik, neprijeporna veličina. Ali kakve veze Puškin ima sa Zagrebom? Nikakve.

Nije li, onda, možda logičnije da je, umjesto Puškinu, spomenik podignut nekom zagrebačkom književniku? Sigurno. 
No, osim spomenika nacionalnim velikanima Jelačiću, Strossmayeru ili kralju Tomislavu, Zagreb ipak ima spomenike svojim piscima: Matošu, Zagorki, Preradoviću, Šenoi… Mnoge od tih skulptura postavljene su u novije doba. A što ima Varaždin?

Ako izuzmemo one nadgrobne, Varaždin ima spomenik svom velikanu Vatroslavu Jagiću. Ima i Meštrovićevog Grgura Ninskog i Palog borca, vrlo dobar rad Radoslava Terstenjaka. Kako im sama imena govore, Pali borac i Grgur Ninski su autentični Varaždinci, jako specifični upravo za naš grad i kraj. Eh, da, i nisu postavljeni baš u novije vrijeme: najmlađi ima kojih 70 ljeta. Spomenik Pumama pritom je tek iznimka koja potvrđuje pravilo…

…a pravilo nam nije na čast. Gdje su spomenici Habdeliću, Stančiću, Konšćaku, Filiću, Katarini Patačić, Milkoviću… i tolikima drugima? Da varaždinska Matica hrvatska u posljednjih 20-ak godina nije otkrila nekoliko spomen-ploča, ispalo bi da smo grad bez povijesti i – bez kulture. Prosječnom turistu, koji ne čita spomen-ploče nego zapaža spomenike, možda tako i djelujemo.

Naravno, bilo bi nepravedno to staviti na dušu (samo) aktualnoj gradskoj vlasti: podjednako su krive i prethodne. No problem je dublji: problem je u tome što Grad Varaždin – unatoč vrijednim ustanovama, udrugama, manifestacijama i pojedincima – nema osmišljenu dugoročnu kulturnu strategiju. Sve dok je nemamo, možemo dovijeka zaboraviti na iluzije poput onih koje smo već s gorčinom iskusili, kao što su bile kandidature za UNESCO i Europsku prijestolnicu kulture.

Izvor:
Foto:

Kultura

Objavljen novi CD s djelima varaždinskog skladatelja Davora Bobića – „Amida“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Aulosa objavljen je novi nosač zvuka „Amida” s djelima varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

Djela su to nadahnuta židovskom kulturom iz opusa kojeg je Bobić započeo 2004. klavirskim kvintetom Symphoneo, a završio skladbom Amida, prvi puta izvedenom na Osorskim glazbenim večerima.

Uz Amidu, skladbu koja nosi ime središnje molitve židovskog bogoslužja, nalaze se i skladba „Jephta”, posvećena tragičnoj sudbini starozavjetnog suca i vojskovođe Jephte, kao i već publici već poznato djelo „Koraci kroz Yad Vashem” posvećeno žrtvama holokausta, koje su do sada izveli svi ugledniji hrvatski komorni orkestri.

Upravo to djelo skladatelj je posvetio svojoj kćeri Ruti, koja ju i izvodi na ovom nosaču zvuka.

Tonsko snimanje i mastering potpisuje Marin Kereša iz NuArs d.o.o.

Ponosan sam što je ovaj nosač zvuka ugledao svjetlo dana jer je to trajni zapis za skladateljski opus kojem sam posvetio više od desetljeća i velika zahvala svim glazbenicima koji su izvodili moja djela, od Zagrebačkih solista do vrsnih glazbenika i solista. Zahvaljujem na potpori i Gradu Varaždinu i nadam se će publika i „Amidu“ prihvatiti i dati mi podršku za nova djela uz nadu i da ćemo ih uskoro ponovno moći predstaviti publici na koncertima – istaknuo je Davor Bobić, profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i jedan od najaktivnijih hrvatskih skladatelja.

– Drago nam je i da smo ovim projektom imali prigodu podržati skladateljski opus Davora Bobića i nastaviti i u ovim izazovnim vremenima našu diskografsku aktivnost. „Amida” je posljednji u nizu nosača zvuka koji smo izdali u našoj nakladi, u kojoj se iz prijašnjih godina nalazi već pozamašan broj CD-a većinom glazbenika vezanih uz bogatu varaždinsku kulturu – naglasio je Raymond Rojnik, urednik izdanja i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Ludbreg petkom: pristigao rekordan broj za održavanje kulturno umjetničkih programa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izvor: Grad Ludbreg

Centar za kulturu i informiranje Ludbreg izvijestio je kako je na natječaj za sudjelovanje u programu „Ludbreg petkom 2021.” pristigao rekordan broj prijava koje uključuju razne oblike kulturno umjetničkih programa.

Ove će se godine tako osim izložbi i koncerata, u sklopu spomenutog programa održavati i predstave, plesne predstave, predstavljanje knjiga te performansi i video projekcije.

– Želja nam je da putem programa „Ludbreg petkom” doprinesemo i dodatno unaprijedimo kulturni život grada Ludbrega, stoga nas iznimno veseli da su umjetnici amateri, ali i profesionalni umjetnici prepoznali njegov potencijal i javili se u velikom broju. Vjerujemo da će i ludbreška publika prepoznati njegovu kvalitetu i značaj te da će se rado odazivati. Ovogodišnji program je raznovrstan, prilagođen i djeci i odraslima, tako da će svatko moći nešto odabrati – poručuju organizatori.

– Kod pripreme rasporeda koji se sastoji od čak 22 programa, osim o epidemiološkoj situaciji morali smo razmišljati i o planiranoj obnovi kino dvorane zbog koje gubimo dio prostora koji je predviđen za događanja s većim brojem posjetitelja. Program smo stoga koncipirali tako da su predstave i koncerti većinom rezervirani za toplije mjesece, kada nam vrijeme omogućava da ih održimo vani. – dodaju.

Raspored ovogodišnjeg programa:

Nastavite čitati