Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin nema proračun za 2017.! Vijećnici: Habuš triput mijenjao prijedlog, nema nikakvu viziju

Objavljeno:

- dana

NAKON MARATONSKE SJEDNICE

Pao je proračun za 2017. gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša! Glasovala su 22 vijećnika, od kojih je njih 12 bilo „za“, a 10 protiv.

Nedostajao je jedan, 13. glas.

Ako Habuš za sutra ili subotu ne sazove hitnu sjednicu i ne predloži privremeno financiranje, tada odlazi iz Gradske vijećnice, Gradsko vijeće će biti raspušteno i u siječnju u Grad Varaždin dolazi Vladin povjerenik.

– Može se donijeti odluka o privremenom financiranju, ali je pitanje hoćemo li na to ići. Vjerojatnije je da će Vijeće biti raspušteno i da stiže Vladin povjerenik. Jako sam razočaran, nismo mi Split, Dubrovnik i Varaždinske Toplice – rekao je Habuš nakon sjednice.

Za proračun su glasovali trojica vijećnika HNS-a, dvoje vijećnika SDP-a, vijećnica HSU-a, vijećnik HSS-a, dvoje vijećnika Laburista, nezavisni Zdravko Golub i bivši SDP-ovci Dražen Vincek i Danijela Benkus.

Protiv je bilo dvoje vijećnika HDZ-a, dvojica HSLS-ovih vijećnika, po jedan Hrastov i Reformista, nezavisni Zlatan Avar, Robert Podolnjak, Stjepan Cepanec i Marijan Cingula.

U nastavku donosimo kako je protekla rasprava.

Mladen Hižak (HSS)

– Imam malu tremu iako sam među najstarijim vijećnicima, jer ovo je možda jedno od mojih zadnjih pojavljivanja za ovom govornicom. Opet ću reći onu narodnu: „Taj se nije rodio, tko bi svakome ugodio.“ Podržat ću proračun, a moje objašnjenje možda će vam biti čudno. Neću govoriti o brojkama. Dugo smo već u predizbornoj kampanji, populizam caruje. Ne rješavati, ne preuzeti odgovornost, tražiti dlaku u jajetu u svim situacijama, to je najlakše.  Neke druge struke ovakvo ponašanje ne priznaju, jer bi sve stalo i vratili bismo se u kameno doba. Svima vam želim sve najbolje u 2017. – rekao je Mladen Hižak (HSS).

Zlatan Avar (nezavisni)

Sljedeći je za govornicu došao Zlatan Avar (nezavisni).

– Naučio sam u zadnje četiri godine da su točka i zarez bitniji nego brojevi. Pohvalit ću gradonačelnika, dao nam je amandmane u kojima smo vidjeli brojke. Da je po SDP-u, ne bismo imali ni brojke, nego prazne papire. Gospodin Cepanec nam je dao dobar savjet, koji vrijedi za sve nas u predizbornoj kampanji vrijedi. Ako hoćeš uloviti ribu, moraš ju hraniti nekoliko tjedana. Jednu veliku piranu je gradonačelnik u noći nahranio, a zove se gradski SDP. To, međutim, ipak nije dosta da bih ja prihvatio proračun – rekao je Avar.

Robert Podolnjak (nezavisni)

Nezavisni vijećnik Robert također nije glasovao za proračun, ali je istaknuo da bi bio spreman glasovati o privremenom financiranju.

– Ovaj proračun ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Sve oko proračuna ne zaslužuje da većina glasa za njega. Ako 13 vijećnika digne ruke, on će biti usvojen. Ako je to jedini razlog da se vijećnici boje da neće biti vijećnici, nudim im privremeno financiranje, bit će vijećnici još tri mjeseca. Taj strah očito djeluje kad se sjednica saziva 29. prosinca. Svih prijašnjih godina smo odlučivali prije Badnjaka, nažalost, ovo pravilo je prekršeno. Mi sad na kraju raspravljamo o nekom trećem amandanu, jer ova prva dva nisu bila korektna. U ovom proračunu nema ničega. Više nema ni baliranog otpada, gradonačelnik je odustao od bilo kakvog financijskog prijedloga za njegovo rješavanje – rekao je Podolnjak.

Napomenuo je da bi odlukom o privremenom financiranju trebalo budućem gradonačelniku omogućiti da donese proračun u kojem će moći realizirati one ciljeve koje će iznijeti pred građane u svibnju sljedeće godine.

– U zadnjem amandmanu s brojkama se raspolaže na netransparentan način. Preko noći spuštamo prihode od imovine, prihode od poreza na dohodak,… Kako je moguće da zadnji dan dobivamo drugačije iznose ako su upravni odjeli trebali radili prema dobivenim smjernicama? Ne možemo ni vidjeti što je zapravo u proračunu, pa stotinu promjena je unutra. Apeliram na vijećnike da ne podrže proračun, jer taj dokument to ne zaslužuje, a to ne zaslužuje ni gradonačelnik. Prvo je tvrdio da mora predložiti prodaju dionicu Termoplina, a onda je to sam povukao, što je doista neodgovorno. Nadam se da neće biti 13 glasova za taj proračun, jer on to ne zaslužuje – istaknuo je Podolnjak.

Krunoslav Burek (Hrast)

Ni Hrast ne može podržati Habušev prijedlog.

– Više puta su vladajući govorili da se proračun dobro puni, a Hrast je više puta govorio da treba ulagati manje u zgrade, a više u ljude. U proračunu nema sredstava za dječje božićnice u 2017. godini. Predlagali smo i da se osiguraju sredstva za udžbenike za srednjoškolce, ali ni toga nema. Ako se proračun dobro puni, mogla se smanjiti i cijena vrtića, no ni se nije dogodilo. Uz sve to, troškovi za zaposlene su rasli: 2011. su iznosili 52 milijuna, a 2016. 59 milijuna kuna. To su razlozi zbog kojih nećemo podržati proračun – rekao je Krunoslav Burek (Hrast), dok njegovog kolega Ladislava Ilčića nije bilo poslijepodne budući da je kao profesionalni glazbenik morao ići na generalnu probu za koncert u zagrebačkom Lisinskom.

Ljubica Križan (SDP)

Vijećnica SDP-a Ljubica Križan je istaknula da se proračun planira u realnijim okvirima.

– U javnim potrebama obrazovanja, kulture i športa zadržavamo postojeći standard, planiramo čak i usluge iznad standarda. U komunalnom opremanju Grada i infrastrukturi je puno programa i u povećanom su opsegu. Glasovat ću za  jer je predlagatelj prepoznao prijedloge SDP-a, posebno u dijelu realnijih prihoda. U svakom slučaju mi je drago što se ovim amandmanom podržava realnije planiranje prihoda, a shodno tome i rashoda. Izbačeni su prihodi koji ne bi bili ostvarivi tijekom sljedeće godine, kao što je prihod od prodaje Termoplina. Suglasne su sve političke stranke da trebamo maknuti iz proračuna sve ono što se ne može ostvariti i zato čestitam gradonačelniku. Eto, time završava ova pirana zločesta – istaknula je Ljubica Križan i nasmijala sve vijećnike.

Željko Bunić (HSLS)

Stigao je za govornicu i danas najaktivniji vijećnik, Željko Bunić (HSLS).

– Ovaj proračun je kompilacija želja, ali za to su nužni prihodi i primici, a oni su napumpani u sve tri verzije proračuna. Ove godine će prihodi biti ostvareni u iznosu od 230 milijuna kuna, a u sljedećoj godini planiramo čak 30-ak milijuna kuna više. Želimo nahraniti sve naše potrebe, pa tako od poreza na dohodak planiramo 114 milijuna kuna, a poznato je da će zbog politike centralne države ti prihodi biti manji. Proračun je pun nabacanih brojki, baš kao što je gospodin Podolnjak rekao. Taj proračun se može ostvariti jednako kao što Dinamo ima šanse da bude prvak Lige prvaka. Glasovat ću protiv – rekao je Bunić.  

Enriko Parlaj (HNS)

Proračun predstavlja političku volju, iskaz čelništva što misli raditi i koje su mu želje i strateški ciljevi za sljedeću godinu, istaknuo je pak Enriko Parlaj iz HNS-a.

– U sljedećoj godini planiraju se brojni projekti, razvojni i socijalni. Među njima su pomoć umirovljenicima, 740.000 kuna donacije za novorođene, više od dva milijuna kuna za stipendiranje, dogradnja 6. OŠ i rekonstrukcija elektroinstalacija u 5. OŠ, a to su samo neki od projekata. Mnogi vijećnici zaboravljaju da svi imamo mogućnost davanja amandmana. Svaki vijećnik je 48 sati prije sjednice mogao podnijeti amandman, ali nitko ga nije podnio. Sad svi govore da proračun ne valja. Zašto ga niste prekrojili amandmanima? Ovaj proračun je kvalitetan i ostvariv – istaknuo je Parlaj.

Otilija Cvetko (HDZ)

Otilija Cvetko (HDZ) je napomenula da je ovo prvi put da Varaždinci i Varaždinke ne znaju kako će izgledati proračun za sljedeću godinu.

– Gradonačelniče, prvo ste predložili prodaju Termoplina, uputili smo kritike, pa ste to povukli. Onda ste najavili zaduženje od 25 milijuna kuna, pa ste onda i od toga odustali nakon kritika. To pokazuje koliko ste neodgovorni. Imate li nakon pet godina viziju razvoja Grada Varaždina? Ili se sve svodi na kupovinu ruku u ovoj dvorani? Rebalansirali ste proračun na svakoj sjednici Gradskog vijeća, ovako kako vi vodite Grad je opća opasnost, veća od požara iz 1776. koji je poharao Varaždin. Doista nemamo o čemu raspravljati. Glasovat ćemo protiv proračuna – rekla je HDZ-ova vijećnica.

Goran Habuš, gradonačelnik

Gradonačelnik Habuš je rekao da je proračun skup želja, a da će se tek na kraju sljedeće godine vidjeti u kojem će obimu biti realiziran.

– Dječje božićnice namjerno nisam stavio u proračun, jer smatram da se gradonačelnik sljedeće godine treba dovesti u situaciju da kvalitetnim radom osigura novac za njihovu isplatu. Balirani otpad nije u proračunu, jer niti jedan moj prijedlog niste prihvatili. Odbili ste kredit. Imamo varijantu referenduma ili da nekim čudom ostanemo bez koncesije, a onda raspišemo javnu nabavu. U ovom trenutku nemam model financiranja koji biste prihvatili. Nije se odustalo od prodaje Termoplina zato što je HDZ to rekao, nego zato što će se o tome raspravljati nakon izbora kada budu gotove procjene i kad će o tome govoriti i stručnjaci. Izbori su za pet mjeseci, građani će nam dati zeleno svjetlo ili crveni karton. Zar doista itko od vas može sati iza riječi Podolnjaka da je bolje imati privremeno financiranje? Za time se poseže u kriznim situacijama, a ovaj Grad nije u krizi. Neće biti 5. i 6. OŠ, nema obnove vrtića, nema ničega. Realno, novi proračun će se naći pred vijećnicima tek krajem kolovoza sljedeće godine. Dakle, nema projekata, ničega. Koju poruku šaljemo investitorima neprihvaćanjem proračuna? Za privremeno financiranje nema niti jednog opravdanog razloga – istaknuo je Habuš.

Podolnjak  je to opovrgnuo. – Izbori će s drugim krugom biti gotovi do sredine lipnja, a do sredine srpnja ima dovoljno vremena da se donese proračun. Nitko neće biti zakinut u redovnom financiranju – napomenuo je.

– Nije vrijeme da me rušite. Ako sam toliko loš, građani će na izborima u svibnju reći da se maknem nakon 5,5 godina – poručio je Habuš prije samog glasovanja.

Međutim, nije ga podržao dovoljan broj vijećnika.

Iako je to neposredno nakon pada proračuna odbio, nije isključeno da će sutra ili u subotu ipak pred Gradsko vijeće uputiti prijedlog o privremenom financiranju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje