Povežite se s nama

U fokusu

“Varaždin ni Varaždinci više nemaju vremena za čekanje”

Objavljeno:

- dana

HDZ O BALAMA

Gradski HDZ danas je prozvao varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša za nerješavanje zbrinjavanja baliranog otpada.

Čekamo da Varaždin predstavi plan sanacije baliranog otpada! Izjava je to ministra zaštite prirode i okoliša Mihaela Zmajlovića izrečena jučer u Varaždinu. Izjava je to koja je prije svega poražavajuća za gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša jer nakon silnih godina traženja rješenja, nakon toliko godina obećavanja, predstavljanja tzv. rješenja, još uvijek se, prema izjavama ministra, čeka grad i njegov plan sanacije.

U ime građana, u ime svih onih koji su Vam u dva navrata dali svoj glas da riješite najveći varaždinski problem, problem baliranog otpada, tražimo gradonačelniče odgovor što i kako dalje?

godine su prošle, otpad je i dalje na istom mjestu, u istim količinama, a konkretnog rješenja nema

Godine su prošle, otpad je i dalje na istom mjestu, u istim količinama, a konkretnog rješenja nema. Štoviše nema niti iznosa, koji je već ranije bio dogovoren s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za sufinanciranje zbrinjavanja varaždinskog otpada. Naime, prema riječima ravnatelja Fonda Svena Mullera stari ugovor i iznos o sufinanciranju više ne vrijedi, a novi iznos nije još zatražen.

Vezano uz sve što je jučer izrečeno u Varaždinu, a kasnije su prenijeli i mediji, s punim pravom i zabrinutošću možemo i moramo pitati gdje smo?

Što se uopće planira učiniti s baliranim otpadom, koji su rokovi za to i kada će se Ministarstvu predstaviti plan sanacije, što je prema našem mišljenju već odavno trebalo biti učinjeno?  Također, i kada će se Fondu uputiti zahtjev za sufinanciranjem? Kakva je situacija s dodijeljenom koncesijom  i koncesionarom? Ima li uopće više pravnog temelja da se potpiše ugovor za koncesiju koja je dana prije više od godinu dana? Na kraju što je pokazala toliko najavljivana analiza otpada?

Dajemo Vam gradonačelniče kratak rok za odgovore na ova pitanja jer ni Varaždin ni Varaždinci više nemaju vremena za čekanje na rješenje problema otpada. S druge strane ne očekujemo mnogo jer kao što ste sve rokove prekršili već prije više godina tako ćete najvjerojatnije prekršiti i ovaj, a otpad će i dalje biti ruglo na ulazu u naš Varaždin, grad «kulture i baroka».

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!