Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: novim šahtovima sa sifonima stalo se ne kraj kanalizacijskom smradu

Objavljeno:

- dana

Varaždinskim ulicama neće se više širiti smrad koji se najčešće ljeti znao osjetiti iz kanalizacijskih cijevi. Naime, Grad je zajedno s tvrtkom Varkom počeo aktivnosti na izmjeni uličnih šahtova, a gradonačelnik Grada Varaždina, dr.sc. Ivan Čehok, i direktor Varkoma doc. dr. sc. Željko Bunić u četvrtak su prilikom obilaska komunalnih radova u gradu provjerili kako će biti obavljeni ti radovi u Ulici Hinka Krizmana.

Pojedine dionice javnog kanalizacijskog sustava povremeno su pod utjecajem nakupljanja plinova uslijed malog protoka sanitarnih otpadnih voda, naročito u sušnom vremenskom razdoblju. Ti plinovi evakuiraju se na površinu putem slivnika čija zadaća je prikupljanje oborinskih voda, objasnio je Željko Bunić.

Navedeni plinovi ( sumporovodik i drugi ) kod pojedinaca mogu izazvati osjet neugodnog mirisa. Da bi se to spriječilo, Varkom d.d. je poduzeo mjere modernizacije sustava ugradnjom vodonepropusnih tijela slivnika s ugrađenim sifonom.

Isti sifon sprječava izlazak plinova na površinu. Prvi takav zahvat izveden je u Ulici Hinka Krizmana koja je imala takav najizraženiji problem. Gradonačelnik Čehok je od stanovnika saznao da se pedeset godina čekalo da se ta ulica konačno počne rekonstruirati.

Kako je najavljeno, do kraja godine na taj način bit će ugrađeno oko 200 novih šahtova sa sifonima u petnaestak varaždinskih ulica, u kojima zastarjela kanalizacija do sada izazivala neugodne mirise.

Gradonačelnik je obišao i radove na rekonstrukciji  Ulice Tituša Brezovačkog. U sklopu radova na povlačenju novog asfalta, a u dogovoru sa stanarima,  dodatno su uređena parkirališta uz višestambene zgrade zatravnjenim, sačastim kockama.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati