Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Obilježen 60. rođendan Društva građevinskih inženjera i tehničara

Objavljeno:

- dana

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Varaždin (DGIT) u petak su na redovnoj godišnjoj Skupštini proslavili 60. obljetnicu rada i djelovanja. Slavljenicima su se u ovoj svečarskoj prigodi u prostorima hotela Turist pridružili brojni uzvanici i gosti, odajući im priznanje za sve dosad ostvareno.

Uz predstavnike srodnih društava s kojima DGIT konstantno surađuje, među uzvanicima su bili predstavnici Grada Varaždina i Županije, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, dekan zarebačkog Građevinskog fakulteta i drugi.

Na Skupštini su izabrana radna tijela te podnesena i prihvaćena sva izvješća, a potom su predstavnici tvrtke Wienerberger predstavili svoju široku paletu proizvoda. Obilježavanje 60. rođendana Društva popraćeno je izdavanjem e-monografije koja prikazuje njegovu povijest, razvitak i rad.

Riječ je o interaktivnom rješenju u digitalnom obliku, koje sadrži između ostalog sve brošure koje je Društvo dosad izdalo kao i njegove važeće akte.

Društvo je za sve prisutne pripremilo poklone s e-monografijom u simpatičnom pakiranju, s prepoznatljivim logotipom. Dodajmo da je Skupština društva odlučila dodijeliti  priznanja, te su za posebno isticanje, efikasnost i zalaganje u radu društva Plakete primili Nada Zadravec, Mirna Amadori, Martina Cesar – Kelemen, Velimir Vujec i Bojan Lukman.

Za aktivno sudjelovanje u radu i afirmaciji Društva dodijeljeno je 16 Povelja najzaslužnijim članovima. Podsjećamo, DGIT danas s čak 260 članova predstavlja jednu od najvećih strukovnih udruga na području Sjeverozapadne Hrvatske, te je jedno od nabolje organiziranih i najaktivnijih Društava s područja graditeljstva u RH.

Sa svojom jasno zacrtanom vizijom njegovanja i daljnjeg razvijanja etike graditeljskog poziva, Društvo se zalaže za daljnji razvoj inženjerskih i tehničkih disciplina.

Kroz stalnu međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja, te utjecaja na stvaranje javnog, znanstvenog i stručnog mišljenja i stajališta o svim bitnim tehničkim, ekonomskim, proizvodnim i drugim pitanjima u graditeljstvu Društvo značajno doprinosi unaprjeđenju graditeljske struke te konstantno daje značajan doprinos općem razvoju znanosti.

DGIT se kontinuirano bavi davanjem stručnih mišljenja o konkretnim projektima, elaboratima, analizama, razvojnim programima, tehničkoj regulativi, obrazovanju i slično, te je svoj značajan doprinos dalo i prilikom izrade i donošenja posljednjih zakonskih i pod zakonskih akata s područja graditeljstva.

Štoviše, posebno se ponosi stalnom organizacijom stručnih seminara u sklopu cijelo životnog stručnog usavršavanja koja su certificirana i odobrena od strane HSGI-a, a kojima je do sada sudjelovalo više tisuća polaznika i redovito organizira stručna putovanja u zemlji i inozemstvu.

Nakon službenog dijela Skupštine održano je tradicionalno druženje.

 

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje