Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok potpisao je u ponedjeljak, 29. ožujka, informacijski dokument temeljem kojeg je objavljen Javni poziv na upis obveznica Grada Varaždina. Institucionalni ulagatelji, pravne i fizičke osobe, odnosno građani Grada Varaždina i svi zainteresirani moći će u razdoblju od 31. ožujka do 8. travnja upisati obveznice Grada Varaždina.

„Varaždinski Manhattan“

Izdanjem municipalnih obveznica Grad Varaždin na iznimno povoljan način osigurat će 67 milijuna kuna za investiranje u razvojne, kapitalne projekte. Riječ je, prije svega, o rješavanju problema kupnje zemljišta u jugoistočnom dijelu grada predviđenog za izgradnju novih POS stanova, što se pokazalo kao najbolji način rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Dio novca Grad namjerava iskoristiti za komunalno opremanje Gospodarske zone Brezje, u koju već pristižu investitori i u kojoj se planira otvaranje radnih mjesta za mlade visokoobrazovane ljude. Uz to, preostalim sredstvima zeleni otoci uz višestambene zgrade bit će u kratkom roku opremljeni modernim podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada.

Dodajmo da je na prigodnoj konferenciji za medije varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio da će se dio sredstava iskoristiti i za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra na prostoru očuvane prirode Beli kipi. Ovu zelenu oazu s utočištem za napuštene ljubimce i divlje životinje uz rijeku Dravu nazvao je „varaždinskim Manhattanom“.

Pritom je otklonio svaku dvojbu o tome je li izdavanje municipalnih obveznica definitivno najbolji način da Grad Varaždin osigura sredstva za realizaciju spomenutih kapitalnih projekata.

– Struka smatra da je to najpovoljniji troškovni model za Grad Varaždin. Sama činjenica da bi se kamatna stopa trebala kretati od 1,45 do najviše 1,75 % dovoljno govori o tome da je tu riječ o povijesno najjeftinijem zaduženju Grada. Štoviše, ovo je financijski instrument koji omogućava Varaždincima da sami na neki način zaduže svoj grad, a na kraju mogu kupljenim obveznicama raspolagati poput vrijednosnih papira i prodavati ih. Važno je da će na taj način dobiti veći prinos od onog bankovnog na oročenu štednju. Na to ne moraju plaćati ni porez i ovo je veliki korak prema cilju da svi zajedno utječemo na daljnji razvoj Varaždina – ustvrdio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Dugoročno financiranje

Grad Varaždin utvrdio je karakteristike obveznica koje zainteresirani ulagatelji mogu upisivati. Vrijednost jedne obveznice iznosi 1 kunu, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna. Zainteresirani ulagatelji kupnjom obveznice mogu ostvariti prihod po godišnjoj kamatnoj stopi između 1,45 i 1,75 %. Međutim, konačna visina kamatne stope bit će utvrđena ovisno o tržišnim uvjetima na zadnji dan razdoblja upisa, odnosno 8. travnja.

Tijekom prvih pet godina imateljima obveznica isplaćivat će se kamata polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 % glavnice. Dospijeće obveznice je u travnju 2031. godine. Agent izdanja i uvrštenja obveznica je Privredna banka Zagreb d.d., čiji izvršni direktor Hrvoje Bujanović naglašava da „već dugo populariziraju izdanje municipalnih obveznica jer one imaju niz prednosti“.– Jedna od njih je mogućnost dugoročnog financiranja, koje u slučaju Varaždina traje 10 godina. Obveznice ujedno nude veliku bazu investitora, poput mirovinskih fondova, banaka i osiguravatelja. Riječ je o najpovoljnijem mogućem zaduženju Grada Varaždina, a rizici su sadržani u ulaganju u financijski instrument te se odnose na kretanje kamatnih stopa i kreditni rizik izdavatelja obveznica. Međutim, smatramo da je Grad Varaždin dosad odgovorno upravljao javnim financijama i ne postoji razlog zašto tako ne bi ostalo i ubuduće – istaknuo je Bujanović.

Prednosti i rizici

Prije upisa svi zainteresirani ulagatelji upućuju se da se detaljno upoznaju sa svim prednostima, ali i rizicima takve kupnje vrijednosnih papira. Detaljnije informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Varaždina www.varazdin.hr/obveznice.

Veliki izazov za stručne timove Grada i PBZ-a

Potpisivanju informacijskog dokumenta temeljem kojeg je objavljen Javni poziv na upis obveznica Grada Varaždina prethodio je velik posao koji su odradili ekspertni timovi Grada Varaždina – Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika, Mirela Ivanković, pročelnica UO-a za proračun i javnu nabavu te članovi proširenog sastava Odbora za financije Marijan Cingula, Mario Lešina i Željko Bunić. Njihovi stručni partneri u Privrednoj banci Zagreb d.d. bili su Hrvoje Bujanović, izvršni direktor – Proizvodi korporativnog bankarstva, Goran Kursan, pomoćnik izvršnog direktora – Proizvodi korporativnog bankarstva, Hrvoje Galić, direktor regije kontinentalna Hrvatska, Matea Gazivoda, viša analitičarka – Tržišta kapitala, i Ivan Levarda, suradnik – Tržišta kapitala.

U fokusu

Pothvat varaždinske tvrtke koja je brzopotezno armirala pristupne ceste prema Pelješkom mostu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pelješki most ne samo da je spojio Hrvatsku nego je i uspješno povezao vrhunske stručnjake iz građevinskog sektora, poput varaždinskog poduzetnika i bivšega vrsnog nogometaša Anđelka Jagečića.

Oni su na terenu, između ostaloga, gradeći pristupne ceste pokazali i dokazali da primjena najnovijih inovativnih tehnologija donosi uštedu, vrhunsku kvalitetu i bržu gradnju najzahtjevnijih prometnica.

Od Kineskog zida do Sueskog kanala…

Primjerice, Jagečićeva tvrtka Kotonteks je primjenom moderne tehnologije armiranja tla omogućila brzu gradnju cesta, a upravo zbog te tehnologije Pelješki most otvoren je u zadanom roku.

– Riječ je o primjeni tehnologije koja je 30-ak % jeftinija od bilo kojeg drugog građevinskog rješenja. Štoviše, ona ima i poveznicu s najmnogoljudnijom zemljom našeg planeta jer joj korijeni sežu sve do izgradnje Kineskog zida. Nešto što je u svijetu u velikoj mjeri “in” sada osvaja hrvatske infrastrukturne projekte, poput gradnje pristupnih cesta do Pelješkog mosta. No, tehnologija armiranja tla iznimno uspješno implementira se u vodozaštiti te izgradnji željezničke infrastrukture i drugdje – govori osnivač i direktor varaždinskoga Kotonteksa.

Podsjećamo, inicijalni projekt izgradnje skupih pristupnih cesta za Pelješki most izradile su tvrtke Institut IGH, Inženjerski projektni zavod d. d. i projektni biro P45 d. o. o. Njime je na trasi s pelješke strane između ostaloga bila predviđena izgradnja vijadukta Doli, pa vijadukta Dumanja Jaruga te tunela Kamenice i Debeli brijeg… Dodajmo da su na dionici Šparagovići – Doli (tzv. stonska obilaznica) projektirani vijadukt Prapratno, tunel Polakovica i Most Ston, što već samo po sebi dovoljno govori o složenosti gradnje, ali i zahtjevima pred kojima su se našli projektanti. Srećom po njih, suradnju su im ponudili znalci za potporne konstrukcije od armiranog tla, koje su otporne i na seizmička opterećenja!

– Kad je IGH prije desetak godina projektirao pristupne ceste do budućeg Pelješkog mosta, ostvario je to primjenjujući klasična rješenja premošćivanja draga i dolina vijaduktima. Međutim, mi smo ponudili modernija i jeftinija rješenja izvedbe, poput potpornih konstrukcija od armiranog tla. Odnosno, riječ je o sustavu koji se sastoji od jednoosnih geomreža koje se iz svakog sloja dižu u novi sloj, pritom omotavajući prednje lice zida koje će na kraju zazeleniti raslinje. Opisanim Tenax Rivel sustavom zamijenjeni su spomenuti vijadukt Doli i nasipi upornjaka na vijaduktu Dumanja – Jaruga, gdje je armirano tlo korišteno i za krila upornjaka. Prvi zid Strabag je kao izvođač radova napravio uz potporu Tenaxovih i Kotonteksovih inženjera koji su demonstrirali sustav gradnje, s obzirom na to da Tenax u talijanskim Alpama ima takve zidove visoke i do 60 metara. Treba znati da je tako građen i dio Sueskog kanala – objašnjava Jagečić.

Posla imali i u tunelima

I dodaje:

– Uvidjevši sve koristi prvih dvaju odrađenih objekata, odmah je timovima dan nalog za preprojektiranje preostalih. Posebno se to odnosi na krila u čvorištu Brijesta, koje se oslanja na Pelješki most. Sve to je napravljeno u roku, a Kotonteks je prije tih projekata sklopio ugovor sa Strabagom za izvedbu hidroizolacije na tunelima Debeli brijeg i Kamenice. Sve to, dakako, ne bi bilo moguće odraditi pravovremeno da kompletno rukovodstvo talijanskog Tenaxa, a ponajviše komercijalni direktor Paolo Monteni, nisu dali prioritet i zeleno svjetlo svojim projektantima. Stoga su projekte izrađivali neprekidno, radeći čak i vikendima. Bez takvog angažmana proizvođača potpornog sustava ovakav poduhvat ne bi uspio. Sva preprojektiranja rađena su u suradnji s projektantima iz Tenaxa – zaključio je Anđelko Jagečić.

“Zbogom” armiranobetonskim konstrukcijama

Tehnologija izgradnje potpornih konstrukcija i osnovnih mehanizama nosivosti zidova od armiranog tla nesumnjivo imaju niz značajnih prednosti u odnosu na konvencionalne armiranobetonske konstrukcije. Stoga hrvatski stručnjaci ne dvoje o tome da će one doprinijeti povećanju broja takvih nasutih građevina na našim prostorima. Naime, iz dostupne stručne literature može se iščitati da se izgradnjom nasutih građevina od armiranog tla mogu postići znatne visine potpornih konstrukcija (visine veće od 50 metara). Takve potporne konstrukcije izvrstan su način smanjenja troškova izgradnje nasipa u geomorfološki složenim uvjetima koji zahtijevaju velike količine materijala za nasipe. Još jedna prednost je to što se materijal iz iskopa može koristiti za zatrpavanje, a s obzirom na to da se prednja strana može drugačije oblikovati, takva vrsta potporne konstrukcije je i estetski ugodno rješenje.

Zid izgrađen na lokaciji Doli
Gradnja armiranoga zida na pristupnim cestama Pelješkome mostu kod Brijeste (izvođač radova Strabag uz stručni suport tvrtki Kotonteks i Tenax)
Anđelko Jagečić s premijerom uoči otvorenja Pelješkog mosta
Anđelko Jagečić s Kotonteksovim inženjerom Mladenom Mikecom i direktorima Strabaga
Upornjak vijadukta na Lokaciji Dumanja-Jaruga visok je 25 metara

Nastavite čitati

U fokusu

Pljušte ostavke u Varteksu: nakon Pihir otišao predsjednik Uprave Tomislav Babić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Babić, u srijedu je podnio ostavku na funkciju predsjednika Uprave Društva Varteks d.d., koju je obnašao od siječnja 2020. godine.

U ostavci je naveo da su razlog ovakvog poteza višemjesečni neuspješni pregovori vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina.

Dodajmo da je osim njega, jučer i Igor Žonja podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Društva, a prije njega ostavku je dala prokuristica Valentina Pihir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje