Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok potpisao je u ponedjeljak, 29. ožujka, informacijski dokument temeljem kojeg je objavljen Javni poziv na upis obveznica Grada Varaždina. Institucionalni ulagatelji, pravne i fizičke osobe, odnosno građani Grada Varaždina i svi zainteresirani moći će u razdoblju od 31. ožujka do 8. travnja upisati obveznice Grada Varaždina.

„Varaždinski Manhattan“

Izdanjem municipalnih obveznica Grad Varaždin na iznimno povoljan način osigurat će 67 milijuna kuna za investiranje u razvojne, kapitalne projekte. Riječ je, prije svega, o rješavanju problema kupnje zemljišta u jugoistočnom dijelu grada predviđenog za izgradnju novih POS stanova, što se pokazalo kao najbolji način rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Dio novca Grad namjerava iskoristiti za komunalno opremanje Gospodarske zone Brezje, u koju već pristižu investitori i u kojoj se planira otvaranje radnih mjesta za mlade visokoobrazovane ljude. Uz to, preostalim sredstvima zeleni otoci uz višestambene zgrade bit će u kratkom roku opremljeni modernim podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada.

Dodajmo da je na prigodnoj konferenciji za medije varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio da će se dio sredstava iskoristiti i za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra na prostoru očuvane prirode Beli kipi. Ovu zelenu oazu s utočištem za napuštene ljubimce i divlje životinje uz rijeku Dravu nazvao je „varaždinskim Manhattanom“.

Pritom je otklonio svaku dvojbu o tome je li izdavanje municipalnih obveznica definitivno najbolji način da Grad Varaždin osigura sredstva za realizaciju spomenutih kapitalnih projekata.

– Struka smatra da je to najpovoljniji troškovni model za Grad Varaždin. Sama činjenica da bi se kamatna stopa trebala kretati od 1,45 do najviše 1,75 % dovoljno govori o tome da je tu riječ o povijesno najjeftinijem zaduženju Grada. Štoviše, ovo je financijski instrument koji omogućava Varaždincima da sami na neki način zaduže svoj grad, a na kraju mogu kupljenim obveznicama raspolagati poput vrijednosnih papira i prodavati ih. Važno je da će na taj način dobiti veći prinos od onog bankovnog na oročenu štednju. Na to ne moraju plaćati ni porez i ovo je veliki korak prema cilju da svi zajedno utječemo na daljnji razvoj Varaždina – ustvrdio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Dugoročno financiranje

Grad Varaždin utvrdio je karakteristike obveznica koje zainteresirani ulagatelji mogu upisivati. Vrijednost jedne obveznice iznosi 1 kunu, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna. Zainteresirani ulagatelji kupnjom obveznice mogu ostvariti prihod po godišnjoj kamatnoj stopi između 1,45 i 1,75 %. Međutim, konačna visina kamatne stope bit će utvrđena ovisno o tržišnim uvjetima na zadnji dan razdoblja upisa, odnosno 8. travnja.

Tijekom prvih pet godina imateljima obveznica isplaćivat će se kamata polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 % glavnice. Dospijeće obveznice je u travnju 2031. godine. Agent izdanja i uvrštenja obveznica je Privredna banka Zagreb d.d., čiji izvršni direktor Hrvoje Bujanović naglašava da „već dugo populariziraju izdanje municipalnih obveznica jer one imaju niz prednosti“.– Jedna od njih je mogućnost dugoročnog financiranja, koje u slučaju Varaždina traje 10 godina. Obveznice ujedno nude veliku bazu investitora, poput mirovinskih fondova, banaka i osiguravatelja. Riječ je o najpovoljnijem mogućem zaduženju Grada Varaždina, a rizici su sadržani u ulaganju u financijski instrument te se odnose na kretanje kamatnih stopa i kreditni rizik izdavatelja obveznica. Međutim, smatramo da je Grad Varaždin dosad odgovorno upravljao javnim financijama i ne postoji razlog zašto tako ne bi ostalo i ubuduće – istaknuo je Bujanović.

Prednosti i rizici

Prije upisa svi zainteresirani ulagatelji upućuju se da se detaljno upoznaju sa svim prednostima, ali i rizicima takve kupnje vrijednosnih papira. Detaljnije informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Varaždina www.varazdin.hr/obveznice.

Veliki izazov za stručne timove Grada i PBZ-a

Potpisivanju informacijskog dokumenta temeljem kojeg je objavljen Javni poziv na upis obveznica Grada Varaždina prethodio je velik posao koji su odradili ekspertni timovi Grada Varaždina – Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika, Mirela Ivanković, pročelnica UO-a za proračun i javnu nabavu te članovi proširenog sastava Odbora za financije Marijan Cingula, Mario Lešina i Željko Bunić. Njihovi stručni partneri u Privrednoj banci Zagreb d.d. bili su Hrvoje Bujanović, izvršni direktor – Proizvodi korporativnog bankarstva, Goran Kursan, pomoćnik izvršnog direktora – Proizvodi korporativnog bankarstva, Hrvoje Galić, direktor regije kontinentalna Hrvatska, Matea Gazivoda, viša analitičarka – Tržišta kapitala, i Ivan Levarda, suradnik – Tržišta kapitala.

U fokusu

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava tehnologa procesne kontrole (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete do 14.5. Potrebna je visoka stručna sprema kemijskog ili srodnog tehničkog usmjerenja, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Očekuje se napredno korištenje MS Office paketa, poznavanje SAP-a i produktivnost. Poželjna je osposobljenost za sustav upravljanja ISO 9001. Poslodavac omogućuje ugovor na neodređeno vrijeme, ugodnu radnu atmosferu te izazove s punim radnim vremenom u međunarodnom okruženju. Prijavite se.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. traži nova pojačanja na pozicijama diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž) i prvostupnik/ tehničar elektrotehniče struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete do 15.5. Potrebno je znanje engleskog i njemačkog jezika te vozačka dozvola B kategorije. Aplicirajte.

Workforce za potrebe klijenta traži agenta u tehničkoj korisničkoj podršci na njemačkom jeziku (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 15.5. Poslodavac nudi rad u modernom i udobnom uredu, rad u smjenama i sa suvremenim alatima, a moguć je ugovor na neodređeno. Potrebno je izvrsno znanje njemačkog jezika i vrlo dobro snalaženje na računalu. Prijavite se.

Tehnik Metal d.o.o. traži računovođe (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijaviti se možete do 13.5. Posao obuhvaća samostalno obavljanje svih računovodstvenih poslova. Uvjeti su srednja stručna sprema ekonomskog ili sličnog smjera, iskustvo u radu na računovodstvenim poslovima i minimalno trogodišnje iskustvo rada. Provjerite detalje ovdje.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Floor Roof Project j.d.o.o. zapošljava hidroizolatera (m/ž). Mjesto rada je Orehovica, a prijave su otvorene do 15.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva hidroizolaterske radove. Uvjet je završena srednja škola. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

Dom za starije i nemoćne osobe Matija traži pomoćnog radnika na odjelu njege (m/ž). Mjesto rada je Babinec, a prijaviti se možete najkasnije do 15.5. Posao obuhvaća pomoćne poslove u njezi korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Pataftin plan digitalizacije: Varaždin bez birokracije, šaltera, papira i pečata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pandemija je pokazala da je digitalizacija moguća ali i poželjna. Varaždin zaslužuju biti bolji grad, bez birokracije, papira, šaltera i pečata, poručio je gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta.

– Grad Varaždin ima FOI i puno mladih programera i stručnjaka s tog područja i zato moramo biti predvodnik digitalizacije – rekao je Patafta i poručio da će papire poslati u ropotarnicu prošlosti.

– U 21. stoljeću moramo omogućiti Varaždincima da s gradskom administracijom i javnim poduzećima rade i komuniciraju digitalno. Naslanjajući se na sustav e-građani uspostavit ćemo sustav u kojem su šalteri i obrasci nepotrebni. Sve se može i mora obaviti digitalno i u vrijeme koje građanima odgovara – istaknuo je Patafta i pojasnio kako će građani zahtjeve i dokumente moći predati i navečer iz udobnosti fotelje svojeg dnevnog boravka.

– Grad mora, i imat će, sve svoje servise dostupne građanima na njihovim pametnim telefonima. Građani će u svakom trenutku imati pristup svim potrebnim informacijama i znati u kojem je statutu njihov zahtjev – rekao je Patafta.

Neće biti potrebe obilaziti šaltere, prikupljati papire i ganjati pečate.

– Uvodit ćemo najnovije tehnologije pametnog grada u sve komunalne usluge. Inzistirat ćemo na pametnoj rasvjeti koja će štedjeti proračun, pametnom sustavu parkiranja koji će štedjeti vrijeme, gorivo i živce naših sugrađana. Uvest ćemo pametne kante za smeće, korištenje najnovijih tehnologija u upravljanju prikupljanja otpada, pametne semafore i upravljanje prometom i slično. Grad Varaždin postat će predvodnik u uvođenju najmodernijih tehnologija za najveći mogući komfor građana – rekao je Patafta.

Nastavite čitati