Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin postaje provedbeno tijelo EU za ITU projekte na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Glavna tema sjednice javnoga kolegija varaždinskoga gradonačelnika bila su integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine u koje se Grad Varaždin priključio 2019. godine.

U tijeku je javno savjetovanje koje provodi država putem kojega će biti obuhvaćene sve sredine u sklopu ulaganja namijenjenih održivom urbanom razvoju. U ovoj fazi još uvijek se čekaju precizne smjernice, no zna se da kroz ITU mehanizam ide oko 8% ukupnoga europskog novca za projekte.

– Mi ćemo time zapravo preuzeti, ne u teritorijalno-upravnom smislu, nego u razvojnom smislu, ulogu Županije. Radimo na razvoju onoga što Županija nije radila, to je gospodarstvo, prometna povezanost, puno tih soft-projekata koji pridonose kvaliteti života, civilno društvo, turizam, obrazovanje ili kulturne inicijative. Jako puno razvojnih, ali i socijalnih projekata koje, nažalost, Županija nije financirala, mi ćemo preko ITU-a s općinama i gradovima moći financirati – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Projekte koje već sada planiraju prijaviti putem ITU mehanizma su pretvorba Kina Dom u Centar kreativne industrije, kupnju električnih buseva koji bi vozili između Varaždina, Jalžabeta, Kneginca ili Trnovca, prostora Aglomeracije Varaždin, čime bi poboljšali trenutno slabu povezanost unutar županije putem javnog prijevoza, i brojne druge projekte vezane uz Gradski muzej, kotlovnice u zgradama, obnove dvoraca, uređenje Motičnjaka.

– Grad će biti odgovoran da, u skladu sa strategijom, s drugim općinama i gradovima napravi ITU područje i da zapravo vodi sve europske projekte u ime tog područja. Predstoji nam izbor općina i gradova. To će biti najbliže općine s kojima imamo 30% dnevnih migracija, ali postoje i drugi kriteriji prema kojima ćemo birati općine i gradove koje će ući u ITU mehanizam – kaže Čehok.

Među 10 općina koje su ušle putem kriterija blizine i dnevnih migracija su Trnovec Bartolovečki, Kneginec, Jalžabet, Sveti Ilija, Beretinec, Vidovec, Sračinec, Petrijanec, Vinica i Maruševec. Dodao je i da moraju odlučiti hoće li u projekt uzeti i Čakovec, jer se može donijeti odluka koja uključuje i međužupanijsku razinu, a tada bi zasigurno kao sjever imali više šansi za EU sredstva.

Na kolegiju su predstavljena i dva projekta koja će se provoditi u sklopu razvojne strategije sporta Grada. Pročelnik Upravnog odjela za sport i zdravstvenu zaštitu Dražen Cesar najavio je da će se, ovisno o epidemiološkim prilikama, od travnja do rujna, na vanjskim terenima Slobode, a zatim u zatvorenom u Graberju, provoditi projekt „Zdrav pokret“. Riječ je o projektu koji traje već par godina u Zajednici sportskih udruga, a osvježit će ga programom za treću životnu dob. Jedna će grupa biti mlađe i srednje životne dobi, a druga starije. Treninge će voditi kineziolozi, a za starije će biti organiziran i liječnički nadzor. Ideja je da se kontinuitet bavljenja sportom nastavi i za vrijeme hladnijih mjeseci u zatvorenim prostorima u Graberju, u terminima između 14 i 15:30 sati, kada nema korisnika i ne remeti se plan škola i sportaša.

Drugim projektom, Europskim tjednom sporta, koji će se realizirati od 23. do 30. rujna,  svaki će dan biti obuhvaćena jedna dobna skupina, vrtići, osnovne i srednje škole, studenti, umirovljenici. Bit će tu i nutricionisti koji će predstaviti zdravu prehranu koja je također važna u današnje vrijeme. Naravno, svi će programi za građane biti besplatni.

Na kolegiju su predstavljene i prijave vrtićkih projekata. „Sretan vrtić, sretna djeca“, s provođenjem od rujna 2021. do travnja 2023. godine trebao bi pružiti usluge produljenog radnog vremena vrtića, petosatni poslijepodnevni rad za djecu rane i predškolske dobi, od 15 do 20 sati, te produženi dvosatni boravak, s novim i unaprjeđenim programima, kao i usavršavanje stručnog i tehničkog osoblja. Tu je i projekt „Prirodno okruženje i umjetnost u poticanju darovitosti djece“, s produljenim radnim vremenom i tri posebna programa.

Na kolegiju je iznesena i informacija o realizaciji preimenovanja ulica i promjene dokumenata građana. Ploče s novim imenima ulica su postavljene, a velik broj građana iskoristio je mogućnost da Grad plati promjenu osobnih iskaznica zbog promjena adresa i kućnih brojeva. Koji još uvijek nisu, mogu to napraviti do kraja lipnja.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati