Povežite se s nama

Događanja

Varaždin postaje zona suvremenog plesa. Uključite se!

Objavljeno:

- dana

ZAPLEŠITE UZ “DANE SUVREMENOG PLESA”

Varaždin je spreman za ples! Još samo tri dana dijele ga od sve boljih i opširnijih “Dana suvremenog plesa” koji će se održavati od 14. do 17. lipnja. Kroz zagrijavanje u posljednjih desetak dana Varaždinci su imali priliku baciti se u plesni ritam, a pred njima je sada pregršt dobrog plesnog programa, izložbi, ali i radionica.

Na devet gradskih lokacija, od kazališta do napuštenih prostora, održavat će se bogat program koji će zadovoljiti svačiji ukus. On će ove godine “izaći” iz kazališta na vanjske lokacije te zavladati cijelim gradom.

Plesne predstave

U dvorištu Galerije starih i novih majstora, Stančićevom trgu ali i kazalištu održavat će se selektirani festivalski program koji je ove godine ponešto smanjen. “Iza zatvorenih očiju” i “Large – javno događanje na kraju vremena” neke su od predstava za koje su zaslužni veliki i renomirani plesni ansambli, a koje će zasigurno zainteresirati sve generacije. No, u programu se nalaze i izvedbe koje su dozvoljene samo onima starijim od 18 – “Joseph”, talijanskog koerografa, izvođača, režisera i glumca Alessandra Sciarronia. Za mlađe generacije tu su “Tri skockana praščića”, dječja plesna predstava Plesnog centra Tala.

Osim toga, svakodnevno će se održavati poluformalne kave s umjetnicima u Julijanovom dvorišču u Kranjčevićevoj ulici točno u podne.

Novost su rezidencijalni programi. – Riječ je o programima koji su namijenjeni, kako samim umjetnicima, tako i stanovnicima koji se mogu aktivno uključiti – najavila je organizatorica Sanja Tropp Fruhwald. Kako oni izgledaju svi će moći vidjeti na varaždinskom placu, Magazinu na Korzu te u Galeriji starih i novih majstora.

Naučite plesati!

Kako ne bi samo gledali ples, možete i sami zaplesati. U nekoliko dana održavanja festivala održat će se nekoliko radionica koje će voditi poznata plesna imena. Larisa Lipovac vodit će radionicu jazz dancea, suvremenim plesnim tehnikama podučit će vas Ognjen Vučinić, Jelena Ivanović vodit će radionicu tanga dok će oni malo hrabriji moći zaplesati na svili uz Nikolinu Komljenović. Cijena radionica je 200 kuna. Osim radionica, ulaznice će se naplaćivati za nekoliko predstava: Large, Joseph, Jestiva ideja 40 kuna, te za Tri skockana praščića 30 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Turističkoj zajednici Grada Varaždina i na blagajni HNK. Detaljan program festivala možete pronaći na internet stranici www.perform-d-ance.com.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje