Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: rekonstrukcija pet dječjih igrališta, nove ukrasne tegle, a očekujte zujanje kosilica i subotom

Objavljeno:

- dana

U Plitvičkoj ulici u Varaždinu u utorak, 24. svibnja, održana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj govorili o mnogobrojnim aktivnostima na uređenju grada.

U Plitvičkoj ulici uređuje se u potpunosti novim igralima prvo u seriji od pet igrališta, a gradonačelnik je o tim radovima Parkova rekao: “Briga o našim najmlađima i njihovoj budućnosti je jedan od prioriteta ove gradske uprave. Osigurati im adekvatne prostore za igru i sigurnost igrala na tim prostorima nam je važan prioritet. Parkovi su obavili pregled svih 51 igrališta u gradu Varaždinu, napravljena je procjena koja igrala treba zamijeniti i eto kreće se s tim radovima.”

Dodao je da i svi gradski dječji vrtići imaju igrališta na kojima se postavljaju gumene podloge te se zamjenjuju dotrajala igrala. Napravljen je također plan da se kroz sljedećih nekoliko godina obnove sva dječja igrališta.

Gradonačelnik je ocijenio i ostale radove koji se obavljaju na uređenju grada: “Parkovi su postavili 150 košarica koje se tradicionalno postavljaju po gradu. Pronašli smo način kako to ove godine košta 150 kuna manje po košarici. Uštedjeli smo novac građana, a koliko sam vidio, košarice su bogatije i ljepše nego prošlih godina. Mogli ste vidjeti i novitete poput mobilnih drvoreda, te ukrasne tegle u Gajevoj ulici. Uređujemo naš grad, Parkovi se zaista trude, mislim da naši sugrađani biti sigurni da će i košnja trave kao i sve ostale aktivnosti Parkova biti na zavidnoj razini.” Objasnio je da je u gradskom proračunu za više od miliju kuna povećana stavka za uređenje i održavanje zelenih površina. I dok se 2021. godine izdvojilo 9,3 milijuna, ove je godine planirano 10,5 milijuna kuna.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj dala je kratku rekapitulaciju svih radova koji se trenutno odvijaju na uređenju grada: “Ove godine na pet dječjih igrališta će se raditi veća rekonstrukcija. Igralište u Plitvičkoj ulici dobiva novo kombinirano igralo s penjalicama, toboganom i četiri ljuljačke, manjim dječjim toboganom, klackalicom na jednoj opruzi za dvoje djece, drvenom penjalicom s elementima užeta i drvenom klackalicom za četiri osobe. Nakon toga, radnici Parkova sele se na dječje igralište u Kućanu gdje se postavlja kombinirano igralo s penjalicom i toboganom s dvije ljuljačke i drvena klackalica za četiri osobe. U sljedećih mjesec dana će Parkovi zamijeniti dotrajala igrala i na lokacijama R. Boškovića, Hrašćica i Dravska park šuma.”

Sekelj je objasnila da Grad Varaždin ima 51 dječje igralište. Posebna služba u Parkovima skrbi za dječja igrališta i redovno obiđe svako prosječno jednom mjesečno.

– Svi utvrđeni nedostaci otklanjaju se u najbržem mogućem roku, ovisno o rokovima dobave rezervnih dijelova. U pravovremenom detektiranju nedostataka Parkovima su od pomoći i sami građani svojim dojavama. Naime, nemoguće je svaki dan biti na svakom igralištu a osim redovnog habanja, česti su primjeri i vandalizma, posebice nakon vikenda kada Parkovi imaju više posla na igralištima. Osim novih sprava na dječjim igralištima, ovog proljeća nekoliko je i noviteta u centru. 23 drvene posude, popularno zvane „mobilni drvored“, kompletno su obnovljene ove godine i osvježene novim nasadom. Ukrasne tegle s biljem vraćene su u Uršulinsku ulicu nakon prezimljavanja, a novost je 10 novih tegla u Gajevoj ulici. Svoje novo ruho ovih dana dobivaju i niske drvene žardinjere u centru koje imaju funkciju sprečavanja prolaza vozila. Ispred Knjižnice također će se postaviti nove tegle s biljem koje će ukrasiti i ovaj dio centra. U gradsku jezgru prošli je tjedan postavljeno 150 cvjetnih košara u koje je posađeno balkonsko cvijeće; pelargonije, sulfrinije, ukrasni batat, plektrantus, verbena, bidens. Svo posađeno cvijeće su novi varijeteti; u novim oblicima i bojama. Cijena održavanja visećih košara ove je godine smanjena na način da se noćni rad zalijevanja cvijeća ukida i uvodi se ranojutarnje zalijevanje do 9 sati. Uz zalijevanje, košarice se redovno prihranjuju gnojivima za balkonsko bilje i tekućim željezom. Na cvjetne gredice i rotore zaposlenici Parkova ovih dana sade sezonske ljetnice, na novo se dizajnira i povećava centralna gredica u Habdelićevoj, mijenja se dizajn gredice ispred zgrade vodotornja. Košnja u gradu odvija se prema Programu. Zbog vlage i visokih temperatura, koje pogoduju intenzivnom rastu trave, aktivnosti na košnji trave su pojačane. Kosilice, flaksevi, sakupljači trave i traktori ovih dana te u razdoblju koje je pred nama intenzivno će raditi po gradu. Radno vrijeme Parkova je od 6 sati pa je moguće će zaposlenici Parkova već u ranim jutarnjim satima ili subotom kositi sa strojevima i u vašoj blizini. Svjesni da su njihovi strojevi bučni i da to ponekad i smeta, a u želji za što urednijim gradskim zelenim površinama, gdje kose oko 1.000.000 metara četvornih travnjaka, Parkovi mole za razumijevanje. Uz košnju u gradu kose se i prigradska naselja, a započela je i košnja korovišta koja se kose dva puta godišnje – završila je direktorica Parkova.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje