Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Športski savez gluhih radi sve bolje, bez obzira na prepreke

Objavljeno:

- dana

IZ SLAVENSKE U GRABERJE

Varaždinski športski savez gluhih u protekle dvije godine prolazio je teško razdoblje.

Udruga gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije nepravedno ih je izbacila iz prostorija u Slavenskoj 22, a uz to je iznenada umrla dugogodišnja predsjednica Varaždinskoga športskog saveza gluhih Nevenka Kolarić, pokretačka snaga svih aktivnosti na ovom području, ali i u nacionalnom savezu.

Spor

Varaždinski športski savez gluhih preuzeo je novi predsjednik Milan Lugarić, koji je pokrenuo sudski spor s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije te dobio presudu, a Varaždinski športski savez gluhih smjestio u sportskoj dvorani Graberje i nastavio s brojnim aktivnostima.

“Za sada djelujemo iz Graberja i nismo posustali bez obzira na sve probleme.”  Milan Lugarić

Spor s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije, s kojom smo dijelili prostor u Slavenskoj 22, počeo je našom sumnjom u njihovo nesavjesno poslovanje – rekao je Milan Lugarić, predsjednik Varaždinskoga športskog saveza gluhih. – Prikazano nam je da je neki namještaj koštao 97.000 kuna, a kad smo pitali o tome i drugim stavkama, nismo dobili odgovor te nismo imali sastanak s njima godinu i pol. Nije bilo ni redovnih godišnjih skupština, kako to nalaže Statut Udruge gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije.

Kad je i napokon i održan zajednički sastanak, vodstvo Udruge krivo je prikazalo glasovanje, a kako smo im smetali jer smo stalno nešto pitali i željeli da se poštuje Statut, izbacili su nas iz prostorija krajem veljače 2015. bez znanja Izvršnog odbora Udruge. Zatim smo podigli tužbu i sada smo dobili sudski spor. Od 2015. bili smo u prostorijama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u Graberju i na tome im hvala, posebno tajniku Patriku Koščaku te predsjednicima Alenu Runcu i Goranu Vučetiću. Prošlog tjedna smo dobili ključeve starih prostorija, pogledali smo naše kancelarije, vrlo su prljave i nema grijanja, ali možemo se vratiti.

Prema dogovoru, plaćali bismo polovicu režija, ali ako opet bude hladno i bez grijanja, ne znam koliko nam se to isplati. Jednu zimu prije nekoliko godina proveli smo tamo bez grijanja. Od 200 članova Udruge gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije oko četiri ili pet dolazi u njihove prostorije. Mi ćemo imati sastanak da se dogovorimo oko povratka u stare prostorije. Za sada djelujemo iz Graberja i nismo posustali bez obzira na sve te probleme – dodao je Lugarić.

Poziv

Predsjednik Milan Lugarić i potpredsjednik Varaždinskoga športskog saveza gluhih Vladimir Hajnš mole sve roditelje gluhe djece ih dovedu u Varaždinski športski savez gluhih da se bave sportom.
– Neka dođu, a mi ćemo ih savjetovati i uputiti ih. Vrlo brzo mogu ući i u reprezentaciju u pojedinom sportu gluhih, što im opet donosi nove benefite. Jasvite se u Varaždinski športski savez gluhih u Graberje 31.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje