Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Športski savez gluhih radi sve bolje, bez obzira na prepreke

Objavljeno:

- dana

IZ SLAVENSKE U GRABERJE

Varaždinski športski savez gluhih u protekle dvije godine prolazio je teško razdoblje.

Udruga gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije nepravedno ih je izbacila iz prostorija u Slavenskoj 22, a uz to je iznenada umrla dugogodišnja predsjednica Varaždinskoga športskog saveza gluhih Nevenka Kolarić, pokretačka snaga svih aktivnosti na ovom području, ali i u nacionalnom savezu.

Spor

Varaždinski športski savez gluhih preuzeo je novi predsjednik Milan Lugarić, koji je pokrenuo sudski spor s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije te dobio presudu, a Varaždinski športski savez gluhih smjestio u sportskoj dvorani Graberje i nastavio s brojnim aktivnostima.

“Za sada djelujemo iz Graberja i nismo posustali bez obzira na sve probleme.”  Milan Lugarić

Spor s Udrugom gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije, s kojom smo dijelili prostor u Slavenskoj 22, počeo je našom sumnjom u njihovo nesavjesno poslovanje – rekao je Milan Lugarić, predsjednik Varaždinskoga športskog saveza gluhih. – Prikazano nam je da je neki namještaj koštao 97.000 kuna, a kad smo pitali o tome i drugim stavkama, nismo dobili odgovor te nismo imali sastanak s njima godinu i pol. Nije bilo ni redovnih godišnjih skupština, kako to nalaže Statut Udruge gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije.

Kad je i napokon i održan zajednički sastanak, vodstvo Udruge krivo je prikazalo glasovanje, a kako smo im smetali jer smo stalno nešto pitali i željeli da se poštuje Statut, izbacili su nas iz prostorija krajem veljače 2015. bez znanja Izvršnog odbora Udruge. Zatim smo podigli tužbu i sada smo dobili sudski spor. Od 2015. bili smo u prostorijama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u Graberju i na tome im hvala, posebno tajniku Patriku Koščaku te predsjednicima Alenu Runcu i Goranu Vučetiću. Prošlog tjedna smo dobili ključeve starih prostorija, pogledali smo naše kancelarije, vrlo su prljave i nema grijanja, ali možemo se vratiti.

Prema dogovoru, plaćali bismo polovicu režija, ali ako opet bude hladno i bez grijanja, ne znam koliko nam se to isplati. Jednu zimu prije nekoliko godina proveli smo tamo bez grijanja. Od 200 članova Udruge gluhih i nagluhih Varaždina i Varaždinske županije oko četiri ili pet dolazi u njihove prostorije. Mi ćemo imati sastanak da se dogovorimo oko povratka u stare prostorije. Za sada djelujemo iz Graberja i nismo posustali bez obzira na sve te probleme – dodao je Lugarić.

Poziv

Predsjednik Milan Lugarić i potpredsjednik Varaždinskoga športskog saveza gluhih Vladimir Hajnš mole sve roditelje gluhe djece ih dovedu u Varaždinski športski savez gluhih da se bave sportom.
– Neka dođu, a mi ćemo ih savjetovati i uputiti ih. Vrlo brzo mogu ući i u reprezentaciju u pojedinom sportu gluhih, što im opet donosi nove benefite. Jasvite se u Varaždinski športski savez gluhih u Graberje 31.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati