Povežite se s nama

Kultura

Varaždin spreman za Barokne večeri: već u petak na Korzu nastup atraktivnih bubnjara, vatromet i svečano otvorenje

Objavljeno:

- dana

Varaždinske barokne večeri, 48. po redu, ove su godine u znaku su Japana, a obilježit će ih 30 koncerata od od 21. rujna do 3. listopada na 20 lokacija.

Naime, 20 je partnerskih organizacija dalo svoj doprinos u pripremi Festivala s najbogatijim popratnim programom do sada koji će donijeti pregršt događanja od promocije japanske kulture, rock koncerata, radionice origamija, izložbi, promocije baroknog piva, vina i japansko-hrvatske gastronomije, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Publiku očekuju nastupi hrvatskih i inozemnih glazbenika koji su se pripremali pune dvije godine, a upoznavanje japanske kulture bit će za Varaždince i njihove goste neprocjenjivo iskustvo.

– I to ne samo u glazbi i umjetnosti, već japanske kulture općenito i mislim da ovakvog predstavljanja Japana u Hrvatskoj još nije bilo. Najviše smo pozornosti posvetili baroknoj glazbi i Festivalu i veseli me što će biti izvedena remek djela poput Bachove Mise u h molu. Japanski glazbenici koji stižu među najboljima su u cijelome svijetu u izvođenju rane glazbe. Mislim da će Varaždinci stvarno imati povlasticu da budu u potpunosti upoznati s japanskom kulturom – naglasio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je i podsjetio kako su Varaždinske barokne večeri među 20 svjetskih festivala ove vrste glazbe, čime se treba ponositi.

Privilegija

N.E. Keiji Takiguchi, veleposlanik Japana u RH istaknuo kako je Japanu privilegija i čast što su zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i to u godini kada se obilježava 25. godina uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

– Bilo je puno izazova u pripremi Festivala i dogovora oko dolaska japanskih glazbenika na Barokne večeri. Zadovoljan sam što smo uspjeli u suradnji s Koncertnim uredom i organizatorima Festivala, Ministarstvom kulture i Gradom Varaždinom sve riješiti da 48. Varaždinske barokne večeri budu ono što smo priželjkivali i uistinu me to čini sretnim. Vjerujem da će i Barokne večeri produbiti suradnju između dviju zemalja – istaknuo je veleposlanik Takiguchi, dodajući kako će u popratnom programu festivalska publika imati prigodu i upoznati haiku poeziju i druge zanimljivosti u kulturi zemlje izlazećeg Sunca.

Varaždinska županija financijski podupire održavanje Varaždinskih baroknih večeri, a po prvi će puta jedan od koncerata biti održan i u Županijskoj palači.

“Najbolji u svijetu”

– Koncerti će biti i u Varaždinskim Toplicama, Knegincu, Ludbregu, Novom Marofu, a ono što su ove godine pripremili organizatori stvarno je impozantno i gotovo pola stoljeća održavanja Baroknih večeri svrstava ovaj festival među najbolje takve vrste u svijetu – istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić podsjetio je kako je Japan po prvi puta jedna zemlja partner VBV-a iz Azije.

– Velika je stvar da ćemo upoznati japansku kulturu, koju nikad nismo imali na festivalu, a posebna je zanimljivost da će gosti iz Japana na kraju koncerata izvesti i neke od djela koja su nastala u Japanu. Postali smo veliki svjetski festival i rekao bih jedan od tri najveća festivala barokne glazbe. Napravili smo veliki iskorak i postigli ugled i u svjetskim razmjerima – naglasio je Bobić najavivši spektakularno otvorenje uz ansambl Libera classica, Hrvatski barokni ansambl i zbor Chorus Angelicus.

Glazbena iznenađenja

Kroz trajanje festivala publiku očekuju brojna glazbena iznenađenja. Već u petak prije svečanog otvorenja i nastup atraktivnih bubnjara Kiyo Kito Taiko na Korzu, a nakon koncerta otvorenja vatromet i program koji će povezati barok s rockom. Brojni popratni programi obuhvaćeni pod programom Total baroque donijet će niz raznovrsnih sadržaja za sve dobne skupine, najavio je organizator Festivala Raymond Rojnik.

Varaždin je spreman za početak 48. Varaždinskih baroknih večeri koje počinju u petak, 21. rujna 2018. godine, a koje prati i 40 sponzora iz zemlje i inozemstva.

Kultura

Na novoj stranici čakovečkog Ogranka Matice hrvatske čitajte o znanosti, običajima, knjigama, kajkavštini…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sredinom prosinca prošle godine čakovečki Ogranak Matice hrvatske dobio je novu internetsku stranicu. Na adresi maticack.com.hr tako možete čitati o svim aktualnim informacijama, planovima i novostima povezanima s aktivnošću Ogranka.

Što se tiče recentnih vijesti, krajem 2020. međimurska spisateljica Petrana Sabolek u suradnji s Ogrankom odlučila je pokloniti 600 primjeraka svoje slikovnice “Od slova do slova” međimurskim vrtićima i osnovnim školama za Božić. Potkraj godine izašao je i Hrvatski kajkavski kolendar za 2021. godinu, o čemu smo već pisali, a objavljena je i knjiga “Florijan Andrašec – hrvatski kajkavski pjesnik, melograf i kantor” mr. sc. Ivana Zvonara. Knjiga je nastala u suradnji Ogranka, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zavod za znanstveni rad u Varaždinu) i Općine Dekanovec. Urednik izdanja je dr. sc. Vladimir Huzjan.

Krajem siječnja Ogranak je objavio i zbirku aforizama – odnosno, “kajforizama” – Đure Bela. Zbirka sadrži nekoliko stotina aforizama, a nosi naziv “Spameten zapišuvle”. Ilustrirana je šaljivim karikaturama Damira Novaka. Zanima li vas snimka promocije izdanja ili recenzija akademika Dragutina Feletara, i to možete pronaći na stranicama Matice.

Filozofija, povijest, informatika…

Još jedno zanimljivo izdanje koje je dostupno na mrežnim stranicama za skidanje u PDF formatu je i 54. broj časopisa “Hrvatski sjever”.

– Časopis donosi sedam znanstvenih i stručnih članaka iz nekoliko znanstvenih područja: filozofije, povijesti, književne teorije, lingvistike/dijalektologije, informatike i metodike nastave. Možete ga besplatno spremiti na računalo ili čitati online – kaže glavni urednik “Hrvatskoga sjevera” dr. sc. Krunoslav Mikulan, inače potpredsjednik Ogranka.

Autori priloga su Damir Barbarić (“O živom zrenju prirode”), Ivan Vuk („Komisija ne smije iz sela otići, a da posao nije završen“. O nekim aspektima otkupa poljoprivrednih proizvoda u kotaru Čakovec 1945. – 1948. godine), Đuro Blažeka (“Pseudoanalogonimija između preloške skupine međimurskog dijalekta i prekomurskog književnog jezika”), Robert Šperanda i Krunoslav Mikulan (“Kršćanski i paganski simboli u djelima C. S. Lewisa, J. K. Rowling i M. Benini”), Anita Topljak i Predrag Oreški (“Opremljenost škola informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za potrebe uvođenja predmeta Informatika kao obveznog predmeta u sklopu projekta ‘Škola za život'”), Veronika Brlek i Predrag Oreški (“Edukativni roboti i njihova primjena u obrazovanju”), Jasminka Prstec (“Vježbenički ERP u nastavi”), Vladimir Legac (“Prikaz knjige Lovorke Zergollern Miletić i Marije Lütze-Miculinić: ‘Hrvatsko-engleski rječnik školskoga jezika: priručnik za studente i nastavnike engleskoga jezika – prvi svezak'”) i Krunoslav Mikulan (“Josip Grgevčić – umjetnik, profesor, čovjek (in memoriam)”.

Na stranicama je objavljena i poveznica na razgovor s književnicom Verom Zemunić, koji je vodila tajnica Ogranka Anita Novak.

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu kreiran prema željama mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele u utorak su prisustvovale predstavljanju programa P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Program su predstavili programski direktor u P4 Nino Preložnjak, programski asistent Viktor Ožeg te voditelji i voditeljice pojedinih programa Brankica Ledinski, Dominik Svetec, Tim Hrvaćanin i Maja Kućar.

– Ponosna sam na činjenicu što je P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu postalo inkluzivno mjesto s programom koji rade mladi za mlade. Riječ je o trogodišnjem i kontinuiranom radu te suradničkom upravljanju Grada Varaždina s Udrugom mladih V.U.K. Udruga mladih V.U.K. ove je godine dobila institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva RH, a Grad Varaždin je odlučio istim iznosom pratiti i dati podršku V.U.K.-u za realizaciju programa za mlade i nezavisnu kulturu – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Programski direktor u P4 Nino Preložnjak istaknuo je da su nova sezona i program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u 2021. godini kreirani prema potrebama i željama mladih ljudi.

– Svoje potrebe i želje mladi su izrekli u istraživanju u kojem je sudjelovalo njih više od 1600, a P4 crew direktno je razgovarao s mladima kako unaprijediti program te im ponudio da sami kreiraju i vode dio programa u P4. Rezultat svega je suvremen program za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu koji se dijeli na cjeline KULTUR4, R4DIONICA I DOKOLIC4 (slobodno vrijeme i festivali). I to nije sve! Od ove godine svi zainteresirani i zainteresirane mogu postati P4 LOJALCI ili P4 LOJALKE i biti dio P4 programa vjernost – otkrio je Preložnjak.

Nova sezona u P4 bit će otvorena u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine.

I u 2021. godini P4 nastavlja biti mjesto gdje će mladi imati priliku informirati se o projektima i programima vezanima za obrazovanje, mobilnost, volontiranje i kreativno izražavanje, podržati i pratiti programe iz područja nezavisne kulture od lokalne do međunarodne razine te sudjelovati u aktivnostima (kreativnim, kulturnim, edukativnim, slobodno vrijeme) namijenjenima isključivo njima.

P4 od 2021. godine otvara zajednički prostor (Podrum i Dvorište) za svakodnevni boravak i rad (co-working space). 

Nastavite čitati