Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: Svoja iskustva o njezi bolesnika Maja Cepanec i Biljana Hmelik pretočile u knjigu

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNE MEDICINARKE

Iz tiska je ovih dana izašla knjiga “Intenzivna zdravstvena njega“ koja je prvenstveno namijenjena obrazovanju učenika  Medicinskih škola, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege.

Autorice knjige su Varaždinke Maja Cepanec, bacc.med.techn zaposlena u jedinici Intenzivnog liječenja Opće bolnice Varaždin  i  Biljana Hmelik, bacc.med.techn, stručni učitelj  zdravstvene struke u srednjoj Medicinskoj školi.

Na devedesetak stranica autorice su temeljem svoje dosadašnje stručne prakse  i rada u sustavu obrazovanja obradile sve relevantne teme vezane uz Intenzivnu njegu.

– Knjiga je tako „aktualna  i svojim sadržajem pridonosi razvoju teorije i prakse intenzivnog liječenja te je vrlo prikladan priručnik za učenje, ali i ponavljanje već naučenih vještina. Uz to su njome autorice popunile prazninu u literaturi iz područja intenzivne zdravstvene njege…- ističe jedan od recenzenata Prim.dr.sc. Siniša Stevanović, dr.med., otorinolaringolog sa zagrebačke Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC Sestre milosrdnice.

Vrijednost ove knjige isto tako ističe i dr. Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin naglašavajući da će ona, osim što će upotpuniti prazninu i nedostatak literature iz područja intenzivne zdravstvene njege u obrazovnom procesu, svojim sadržajem ujedno biti “vrijedno i konkretno pomagalo u radu i stjecanju novih vještina medicinskih sestara u jedinicama intenzivnog liječenja“.

Nakladnik knjige je varaždinska tvrtka DMK Vall042 koja u svom portfelju  ima dvadesetak knjiga varaždinskih autora, a ovo je prva iz područja zdravstva.

 

Izvor:
Foto: V042

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje