Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin po odazivu treći među najvećim gradovima, rekorder V. Toplice, najmanji odaziv u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

ODAZIV U 16.30 SATI

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji će pravo glasa iskoristiti više birača nego prije četiri godine.

To se može zaključiti po odazivu na birališta do 16:30 sati. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, odaziv je 38,84 posto, što je oko četiri posto više nego prije četiri godine.

Kad se to pretvori u brojke, na birališta je izašlo 54.586 birača od njih ukupno 146.733. Po odazivu je Varaždinska županija na četvrtom mjestu u Hrvatskoj, iza Ličko-senjske županije (48,12 posto), Dubrovačko-neretvanske (42,25 posto) i Krapinsko-zagorske (40,39 posto).

Varaždin i gradovi

U Varaždinu je do 16.30 sati odaziv bio 36,91 posto, po čemu je treći među gradovima – sjedištima županija, a bolju izlaznost imaju samo Gospić i Krapina.

Usporedi li se to s prošlim izborima, pravo glasa iskoristilo je oko 1.400 birača više: sad je na birališta izašlo njih 12.609, a prije četiri godine 11.217 birača. Pritom treba napomenuti da je riječ o podacima s oko 86 posto biračkih mjesta, što znači da je odaziv još veći.

Za razliku od toga, u preostalih pet gradova dojavljeni su podaci sa svih biračkih mjesta. Daleko najveći odaziv je u Varaždinskim Toplicama (44,7 posto), a najmanji i dalje u Lepoglavi (33,67 posto).

Općine

U općinama su rekoderi po izlasku Petrijanec i Veliki Bukovec, gdje je pravo glasa iskoristio svaki drugi birač (Petrijanec – 49,59 posto; Veliki Bukovec – 49,02 posto).

Slijede Sveti Đurđ s 47,98 posto, Vinica s 47,32 posto i Klenovnik s 47,15 posto.

S druge strane, najmanji odaziv je zabilježen u Vidovcu (30,07 posto), Donjoj Voći (32,35 posto) i Trnovcu Bartolovečkom (33,96 posto).

Izvor:
Foto: IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!