“Organiziranjem do boljih radnih uvjeta“ – naziv je tribine o uvjetima rada i mogućnostima organiziranja u tekstilnoj i srodnim industrijama, na sjeverozapadu Hrvatske. Tribina će se održati u subotu, 12. listopada u Hotelu Park (Juraja Habdelića 6) s početkom u 17 sati.

Tribinu organiziraju Regionalni industrijski sindikat (RIS) i Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS), a povod je, ističu, da 23.000 radnica i radnika hrvatske tekstilne i kožarske industrije radi u većinom privatiziranim tvornicama, uglavnom za strane brendove – Benetton, Boxmark, Calzedoniju i druge, koji plaćaju minimalne plaće i zabranjuju sindikalno organiziranje.

– Poslodavci ne cijene težak rad i koriste svaku priliku da psihički i fizički iscrpljuju radnike. „Morate se dokazati da bismo vam povećali plaće“, rekao je poslodavac radnici koja je, šivajući 12 godina za minimalac u nedovoljno osvjetljenom prostoru, pokvarila vid i zbog nepravilnog sjedenja ima problema s leđima. Vlasnici prijete da mogu i jeftinije, da će otići ako se radnici pobune, i govore im da odu drugdje ako ne žele raditi i nisu zadovoljni. To rade ciljano – kako biste im radnici bili manja prijetnja, kako bi stalno bili zauzeti, obavljajući obaveze koje ne stignu zbog posla, kućanske poslove, radeći u bašći, u fušu ili na dodatnom poslu kako bi skupili dovoljno da prežive do kraja mjeseca – ukazuju organizatori tribine.

Na njoj će, dodaju, Štefica Pale Valjak, bivša radnica Zelinke i Domaće tvornice rublja (DTR) ispričati svoje iskustvo rada i organiziranja u ovim tvornicama. Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, govorit će o metodama i mogućnostima sindikalne borbe, a Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, o načinima na koje međunarodna organizacija za prava radnika u tekstilnoj industriji, Clean Clothes Campaign, može pomoći u borbi.

Tribinu moderira Ana Vragolović, članica udruge Hrvatski centar za radničku solidarnost.

Pozivamo Vas da dođete na tribinu i pridonesete podizanju razine svijesti o ovim problemima i pomognete u njihovom rješavanju.

Komentari

Komentara

loading...