Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Varaždin: u Domu za starije 18 korisnika i 5 zaposlenika pozitivno na Covid-19

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u četvrtak Stožer civilne zaštite Varaždinske županije priopćio da je koronavirus prodro i među korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici, iz ove ustanove ističu da su svi korisnici podvrgnuti testiranju na Covid-19.

Nažalost, trenutak kojeg su se svi radnici u Domu pribojavali i strepili od početka pandemije, i to iako su uz mnogo truda poduzimali sve propisane mjere, te brojna testiranja korisnika i radnika, dogodio se popodnevnim satima, 27. listopada.

Kako doznajemo od Vesne Vidović Oreški, ravnateljice Doma, u utorak su prvo saznali da im je jedan korisnik pozitivan na koronavirus.

– Uza sve naše napore da to spriječimo, došlo je do proboja virusa u Dom. U tijeku je testiranje svih korisnika i radnika Doma, pod nadzorom smo i smjernicama epidemiologa. Od početnog, jednog pozitivnog korisnika, nakon testiranih dvjestotinjak korisnika i 74 radnika, u ovom je trenutku 18 korisnika i 5 radnika ustanove pozitivno na Covid-19. Pozitivni korisnici zbrinuti su i izdvojeni na posebnom odjelu i pod nadzorom su posebno opremljenog medicinskog osoblja 24 sata. Četiri korisnika koji su imali povišenu temperaturu i nisu se osjećali dobro, zbrinuti su u varaždinskoj Bolnici – ističe Vidović Oreški.

I dodaje:

– Po uputama epidemiologa, a kako bismo spriječili daljnje širenje virusa, cijeli Dom je u nekoj vrsti izolacije na način da korisnici borave isključivo u svojim sobama, da nepotrebno ne izlaze i druže se narednih 14 dana. Stoga im se svi obroci dostavljaju u njihove sobe. Kroz sve to nas vodi epidemiologinja dr. Čusek, koja je s nama u kontaktu 24 sata i koja se zajedno s nama već mjesecima bori s ovim nevidljivim, a tako opasnim virusom – govori ravnateljica Doma za starije.

Mikrobiološki laboratorij s dr. Košćak, gotovo 24 sata testira uzorke korisnika i radnika Doma kako bi što prije izdvojili sve pozitivne osobe, i zaštitili druge.

– Ne znamo zasad tko je nulti zaraženi, ili ih je više pojedinačnih. Uglavnom, izlasci korisnika nisu bili dozvoljeni od 17. listopada, osim zbog medicinski opravdanih razloga, a posjete su bile dozvoljene do 21. listopada. Zajedničko je većini zareženih ili da su imali posjete ili da su izlazili zbog specijalističkih pregleda posljednjih desetak dana. Naravno, krenuli smo od prvog zaraženog i svih njegovih kontakata gdje smo i otkrili najveći broj zaraženih, a kasnije širili testiranja na cijeli Dom – objasnila je Vidović Oreški.

Skrbe o starijima u iznimno teškim okolnostima

Do kraja današnjeg dana, biti će uzeti i testirani brisovi svih preostalih korisnika i radnika.

– U ovoj izvanrednoj situaciji život korisnika i radnika, gdje su mnogi radnici u izolaciji, odvija se u iznimno teškim okolnostima. Sada smo svi samo na raspolaganju onima kojima je naša pomoć najpotrebitija, a to su naši korisnici. Članovima obitelji  poručujemo da su njihovi najmiliji zbrinuti u svakom pogledu, iako se zbog trenutne situacije možda osjećaju loše i uplašeno. Stoga još jednom molimo naše korisnike i članove obitelji za razumijevanje i strpljenje – naglašava ravnateljica koja ujedno moli javnost da shvati da u današnje vrijeme pandemije svi žive jedan, a zaposlenici zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi koji se bavi uslugom smještaja, drugi paralelni život.

– Pa kada nam ne žele uputiti pohvalu i ne vide sav naš trud, bilo bi pristojno da se pojedinci barem suzdrže od svojih paušalnih ocjena i neistinitih komentara. Gdje god da se pojavi Covid-19 radnici mogu u izolaciju. Institucija, poduzeće, škole…, mogu se zatvoriti do daljnjega. Mi ne možemo samo u izolaciju i jednostavno otići kući i zatvoriti Dom. Tu su naši korisnici o kojima brinemo i kojima smo sada najpotrebniji, te se nadamo se da ćemo svi zajedno ovu situaciju što prije prebroditi – zaključila je Vesna Vidović Oreški.

 

Aktualno o koronavirusu

U Hrvatskoj 5709 novozaraženih koronom i 68 preminulih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5709 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 32.014, priopćio je 1. prosinca nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima su 2454 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 312 pacijenata.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 613.914 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 10.967 preminulo, ukupno su se oporavile 570.933 osobe, od toga 3064 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 24.332 osobe.

Do danas je ukupno testirano 3.463.550 osoba, od toga 14.252 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 30. studenoga, utrošene su 4.154.022 doze cjepiva, a cijepljeno je 53,90% ukupnog stanovništva, odnosno 64,32% odraslog stanovništva. Na dan 30. studenoga utrošeno je 22.516 doza cjepiva, a od toga je 6896 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 30. studenoga, 2.187.524 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.944.167 osoba (1.768.517 osoba cijepljeno s dvije doze te 175.650 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 57,41% odraslog stanovništva.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: prosinac počinje s četvero umrlih i 223 nova slučaja zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirana 471 osoba. Preminule su četiri osobe, objavio je županijski Stožer 1. prosinca.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 236 osoba, od kojih njih 24 na respiratoru.

Oporavilo se 240 osoba i broj aktivnih slučajeva je 1532.

Cijepljenje se odvija u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije prema sljedećem rasporedu:
Srijeda, 1. prosinca – od 13 do 18 sati – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson
Četvrtak, 2. prosinca – od 13 do 18 sati – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson
Petak, 3. prosinca – od 8 do 13 sati – Pfizer, Moderna

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje