Povežite se s nama

Kultura

Varaždin u tuzi za maestrom Kranjčevićem: veliko ime koje će nedostajati glazbenoj sceni

Objavljeno:

- dana

Varaždinska kulturna javnost je u četvrtak, 13. veljače, na komemoraciji održanoj u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, iskazala zahvalnost preminulom maestru Vladimiru Kranjčeviću za sve što je učinio za brojne generacije mladih glazbenika, varaždinsku i hrvatsku kulturu.

Podsjećamo, maestro Kranjčević, dirigent, pijanist, glazbeni pedagog, bio je i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri, te u razdoblju od 36 festivalskih godišta iznimno aktivan član uprave i ravnatelj. Za svoj je predan glazbeni i umjetnički rad primio brojne nagrade, među kojima su i nagrade Grada Varaždina  i Varaždinske biskupije. Naime, maestro Kranjčević je posebno volio duhovnu glazbu na koju su iznimno pozorni u Crkvi.

– On ne samo da ju je radio izvodio, već su i susreti s njim bili uvijek interesantni jer imao je osebujne kritičke poglede koji su itekako koristili glazbenicima. Zadnji put sam ga susreo 6. siječnja 2020. godine, kada je već teško govorio, ali je bio pun života i sa zanimanjem pratio do gađanja na glazbenoj sceni. Zaista ćemo ga pamtiti kao čovjeka koji je obilježio glazbeni život Varaždina. Nakon što je lani putem televizijskog prijenosa gledao ređenje novog varaždinskog biskupa Bože Radoša, nazvao me sutradan i čestitao Biskupiji na liturgiji i organizaciji ceremonije – naglasio je mons. Josip Mrzljak.

Na njega se nadovezala glazbena umjetnica Blanka Tkalčić, koja ističe kako je imala sreću da je od samih početaka karijere imala priliku surađivati s maestrom Kranjčevićem.

– Od njega sam mnogo naučila i surađivali smo na desetak projekata u sklopu Opere B.B. Bila su to divna iskustva kakva možete očekivati od velikog glazbenog pedagoga i prijatelja koji će nam neizmjerno nedostajati – ističe Tkalčić.

Dodajmo da je sućut obitelji maestra, koji je preminuo u 84. godini života, uputio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, jer je Kranjčević najmanje 50 godina svog životopisa utkao u grad na Dravi.

– Ove godine, u prigodi 50. obljetnice njegove suradnje s Varaždinskim baroknim večerima objavit ćemo monografiju i održati znanstveni skup. Bit će to svojevrsni hommage ovom velikom prijatelju grada Varaždina. Pamtit ću ga i po jednom detalju, kada se uplašio tijekom vožnje do Salzburga. Nakon što je povikao i prekorio nas zbog jurnjave, odmah se i ispričao priznavši da i glazbenici poput njega znaju ponekad biti žustri. Bio je pričljiv, žovijalan i znao je bezbroj anegdota iz života naših eminentnih glazbenika – prisjeća se varaždinski gradonačelnik.

U svojem pak obraćanju okupljenima, Rajmond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda i prof. Davor Bobić, direktor Baroknih večeri, istaknuli su izniman doprinos pokojnog maestra Kranjčevića pri etabliranju VBV-i kao jednog od nacionalnih glazbenih festivala.

– Naslijedio sam velikog glazbenika, pedagoga i dirigenta, koji je mnogo svoje energije u nastanak Festivala ulagao još od 1968. godine. U zajedništvu s našim najeminentnijim glazbenicima i turističkim djelatnicima, uspio je Varaždinu zauvijek priskrbiti i epitet grada baroka. Varaždin i maestro Kranjčević zavoljeli su se bezgranično 1971. godine, kada je održan prvi Festival. Mi mlađi, u njega smo s pijetetom gledali kao u „glazbeno nebo“, tim više što su Varaždinske barokne večeri 1993. godine proglašene festivalom nacionalnog značaja – zaključio je Davor Bobić.

Kultura

Dvije obljetnice glavne teme novog broja “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske od 1991. godine bez prekida izdaje publikaciju “Hrvatski kajkavski kolendar”.

Radi se o godišnjaku u kojem o lokalnim i kajkavskim temama pišu (najviše) autori i autorice uglavnom s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na više od 400 stranica u izrazito pristupačnom “Kolendaru” obrađuju se različite teme.

Izdanje je nedavno predstavljeno u prostorijama Matice u Čakovcu, a slavi svoju 30. obljetnicu.

– S ponosom možemo reći da predstavljamo jednu od važnijih tiskovina u Hrvatskoj, koja se prodaje u čak 2000 primjeraka. Osim 30. obljetnice godišnjaka, jedna od dviju glavnih tema broja je i 30. godišnjica oslobođenja Međimurja – naglasio je predsjednik Ogranka, prof. Ivan Pranjić, jedan od članova uredništva. Dodao je da je “Hrvatski kajkavski kolendar” izdanje koje se može naći u skoro svakome kućanstvu na području Međimurja, dok istodobno okuplja neke od najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika i stručnjaka u svim sferama života.

Jezična baština

– Ne samo da je “Kolendar” jako popularan u kajkavskim krajevima, osobito Međimurju, nego i širom Hrvatske, pa čak i u inozemstvu! Ljudi nas znaju pitati i za starije brojeve kako bi upotpunili kolekcije – postali su dijelom kajkavske tradicije. Izdanje smo raspodijelili u 14 poglavlja, a teme se protežu od onih iz područja kulture, umjetnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, književnosti, povijesti, etnologije do beletrističkih radova na kajkavskom jeziku i na standardu – u razgovoru za Regionalni tjednik razjasnila je urednica i lektorica “Kolendara” Anita Novak, ujedno tajnica čakovečkog Ogranka Matice.

Na kraju godišnjaka, dodaje Anita, objavljen je blok s radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji su objavljeni zato što su na Matičinu natječaju za Nagradu “Zvonimir Bartolić” osvojili nagrade ili pohvale.

– Posebno zadovoljstvo članovima i članicama uređivačkog odbora i Ogranka izaziva činjenica da se u “Kolendaru” objavljuju i radovi naših najmlađih, osobito stoga što su na kajkavskom u vrijeme kad strane riječi sve više prodiru u naš jezik. Svake godine krajem studenoga tijekom 30 godina “Kolendar” se tiska i održava se promocija. Obično se okupe svi suradnici pa se druže uz kulturno-umjetnički program u božićnom ozračju, no to sada nije bilo moguće organizirati zbog epidemiološke situacije.

O 30. obljetnici pisao je Tomo Blažeka, također tajnik Ogranka, dugogodišnji pomoćnik urednika/urednice, koji je na predstavljanju godišnjaka izrazio zadovoljstvo što mnoge obitelji na sjeveru prate izdavanje svakoga novog broja te ih čuvaju u obiteljskim knjižnicama. Na naslovnici za 2022. godinu nalazi se fotografija spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, dok su na zadnjoj stranici naslovnice svih dosad izdanih brojeva. Tako smo lijepo ilustrirali i dvije glavne teme ovoga broja – kaže urednica.

Originalne teme

Predstavljanju novog izdanja u petak, 26. studenoga, prisustvovala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najprepoznatljiviji je upravo po ovoj publikaciji i svake nas godine ugodno iznenadi temama koje “Kolendar” obrađuje, kao i kvalitetom tekstova. Čestitam urednici, uređivačkom odboru i Ogranku na novom izdanju “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”; uvjerena sam da ćemo dogodine ponovno promociju izdanja obavljati svečano u većem prostoru, kakav ovom izdavačkom pothvatu i dolikuje – poručila je tom prigodom Cividini.

Više od stotinu tekstova ove godine dostavila su čak 94 autora, a svoj primjerak “Hrvatskoga kajkavskog kolendara” možete naručiti i dobiti poštom ili osobno preuzeti u prostorima čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u Parku Rudolfa Kropeka na broju 2.

Nastavite čitati

Kultura

Kerekeši dobili građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar i poručili da sutra zabijaju prvu lopatu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska glumačka obitelj Kerekeš danas je objavila dobru vijest.

Naime, Kerekesh Teatar dobio je građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu, uz bivšu školu Tomislav Špoljar u Graberju.

Izgradnja Kulturnog centra Kerekesh teatra mogla bi krenuti u lipnju

– IMAMO GRAĐEVINSKU DOZVOLU!!! Dragi naši prijatelji, konačno imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu za Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu. Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv do sad su podmirili sve troškove dokumentacije radova u iznosu od 420.000 kuna. SUTRA ZABIJAMO PRVU LOPATU. Hvala vam svima na podršci. NAJVEĆI KULTURNI CENTAR U HRVATSKOJ – objavio je Kerekesh tetara na svojoj Facebook stranici uu fotografiju hrpe papirologije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje