Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: U Zavodu za hitnu medicinu proradio novi defibrilator, trebamo još dva takva

Objavljeno:

- dana

SPAS ZA UMIRUĆE

U Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije pušteni u rad višenamjenski automatski vanjski defibrilator kojeg je Zavod nabavio iz decentraliziranih sredstava u vrijednosti od 138.471 kuna.

 

Vrijednost i značaj defibrilatora predstavio je ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec u društvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, zamjenika župana Roberta Vugrina te pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorke Horvat. 

Defibrilator je dizajniran za sve reanimacijske situacije te je čvrste, kompaktne i lagane konstrukcije koja ga čini idealnim kad se pacijent prenosi ili prevozi odnosno pogodni je za zahtjevan rad na terenu.

Također posjeduje mogućnost manualnog rada te se može konfigurirati za manualni, savjetodavni i poluautomatski rad što je izuzetno važno kod transporta pacijenata gdje je u medicinskoj pratnji  i medicinski tehničar.

Sadrži sustav za pregledavanje i prikupljanje informacija o pacijentu koji omogućava promatranje, pohranjivanje i transfer podataka o pacijentu u bolnicu.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec rekao je kako će pacijenti imati  odličan uređaj koji daje sve relevantne podatke o stanju pacijenta, bilježi ih i može ih prenijeti u bolnicu kako bi se tamo pacijenta dočekalo s već utvrđenim stanjem.

– Želja nam je, ali i svojevrsni zadatak da kupimo još dva takva uređaja jer želimo imati najmoderniju tehnologiju  – rekao je ravnatelj Smoljanec.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Benzinska kod Varaždina, poznata i kao mjesto za izlaske, ostala bez dizela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Usred turističke sezone zbog visokih cijena goriva i uredbi Vlade, neke su benzinske postaje u Hrvatskoj ostale bez određenih goriva.

Konkretnije riječ je o dizelu bez kojeg su ostale dvije benzinske u Istri te po jedna u Slavoniji i jedna kraj Varaždina, piše 24sata.hr.

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Ovakva odluka dodatno će, upozoravaju iz Udruge malih trgovaca naftom, uništiti male benzinske.

– Neke benzinske su već sad ostale bez dizela, nisu nabavljale gorivo jer im je neisplativo. Svi skupa već osam mjeseci radimo u minusu i to nam je nemoguće prihvatiti. Uskoro nam neće preostati ništa drugo nego zatvoriti benzinske postaje. Mi bismo trebali kupiti gorivo po cijeni po kojoj ga i prodajemo jer po odluci Vlade, gorivo ne smije biti skuplje u veleprodaji nego je u maloprodaji. Očekivali smo da ćemo moći proživjeti ovu situaciju, ali vidimo da sve više članova udruge više nema goriva na svojim pumpama – istaknuo je Armando Miljevac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom.

Da su neke benzinske postaje ostale bez goriva, za 24sata potvrdila je i Janja Miljevac iz tvrtke Etradex d.o.o. iz Istre.

– U Istri su već dvije benzinske ostale bez dizela i zatvorile su prodaju istog, riječ je o tvrtkama Aldo commerce iz Poreča i Gas oil iz Pule. Bez dizela je ostala i benzinska iz Gornjeg Kneginca kraj Varaždina, riječ je o benzinskoj Kero benz, a bez istog goriva ostala je i tvrtka Istraživač benz iz Nuštra, u Slavoniji – rekla je Miljevac.

Kero benz kod Varaždin poznat je kao popularna destinacija za izlaske mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mila Maretić osvojila je brončanu medalju na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

mila maretić
Arhiva RT

Mila Maretić, učenica VI. osnovne škole Varaždin i polaznica Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije, osvojila je brončanu medalju na 6. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Najuspješnija je bila ekipa iz Rumunjske.

Uz Milu Maretić iz Varaždina, članovi ekipe iz Hrvatske bili su i Fabijan Cikač iz Zagreba, Kristijan Šimović iz Lučkog,  Emil Missoni iz Zagreba, Maša Dobrić iz Zagreba i Jakov Mirošević iz Samobora.

Mila Maretić osvajačica je ujedno i dva Oskara znanja, a sudionica je i brojnih natjecanja (državnih) iz matematike, kemije, astronomije…

Tako je ove godine Mila već osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, drugo mjesto na državnom natjecanju iz kemije, drugo mjesto i prvu nagradu na državnom natjecanju iz fizike, a bila je i dio tročlane ekipe koja je osvojila prvo mjesto u ATOM ligi, ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u znanju matematike, fizike i kemije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje