Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela traži volontere

Objavljeno:

- dana

Iz varaždinskog ureda Udruge za podršku žrtvama i svjedocima pozivaju sve zainteresirane osobe s područja grada Varaždina i Čakovca da se prijave na volontiranje za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja.

Ukoliko ste spremni odvojiti dio svog slobodnog vremena, steći nova iskustva, prenijeti svoja iskustva i ideje, naučiti nešto novo, razviti nove vještine, biti dio šire zajednice, razvijati predivnu ideju podrške sugrađanima, prava ste osoba kakvu traže u Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima.

Za volontere i volonterke biti će organiziran besplatni edukacijski program kako bi stekli znanja o principima rada sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja, te vještine potrebne za pružanje podrške, u organizaciji Ženske sobe iz Zagreba.

Edukacija se organizira uz sudjelovanje predavača iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, i to je prilika za upoznavanje i razmjenu iskustva volontera drugih organizacija na programu.

Nakon završene edukacije svim sudionicima izdati će se potvrde o sudjelovanju na edukaciji.

Volonterke ili volonteri koji završe edukaciju za pružanje podrške žrtvama i svjedocima, pružat će emocionalnu podršku, informacije o pravima, praktične informacije putem telefona neposredno u uredu i terenu ili ih pružati direktnu podršku na sudu.

Direktna podrška na sudu organizirati će se kroz tjedna dežurstva u prostoru Županijskog suda u Varaždinu, Općinskog suda u Čakovcu, Prekršajnog suda u Varaždinu, Prekršajnog suda u Varaždinu, Stalna služba Novi Marof i Prekršajni sud u Čakovcu.

S odabranim volonterima i volonterkama potpisati će se ugovori i imati će obvezu volontirati nekoliko sati mjesečno. Volonteri će po završetku projekta dobiti potvrdu s opisom volonterske pozicije, stečenih kompetencija i broj sati, te preporuku Udruge.

Ukoliko se želite priključiti volonterskom timu, ovo su kvalifikacije koje su poželjne:

-punoljetne osobe sa završenim najmanje srednjoškolskim obrazovanjem
-osobe protiv koje se ne vodi kazneni postupak
-osobe motivirane za pomoć drugima
-komunikativne, empatične, tolerantne osobe
-odgovorne i etične osobe
-interes za rad s osobama svih životnih dobi i statusa

Prednost imaju osobe koje su iz pomagačkih struka te koje su već volontirali ili imaju iskustva u radu s marginaliziranim skupinama građana.

Prijave koje se šalju na na e-mail [email protected] trebaju sadržavati životopis i motivacijsko pismo koje sadrži opis dosadašnjeg iskustva, vještina i znanja.

Za potrebe volontiranja, od odabranih volontera Udruga će tražiti uvjerenje o nekažnjavanju kao i uvid u kaznenu evidenciju volontera.

Po odabiru, volonter prilaže osobnu fotografiju radi izrade identifikacijskog dokumenta za sudove.

Sve dodatne informacije zatražite na na e-mail: [email protected]

Više o udruzi i samom programu možete saznati na web stranici Udruge: www.pzs.hr ili na telefon  095/1160 – 066, voditeljica ureda Larisa Spahić.

Život i društvo

Obrazovanje odraslih: dodatna edukacija mentora za rad s darovitim učenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT/Ilustracija

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak, 23. veljače, Varaždinska županija osnovala je javnu ustanovu za obrazovanje odraslih Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Riječ je o ustanovi stvorenoj s ciljem unapređenja rada učenika polaznika Centara izvrsnosti, u kojoj će se dodatno osposobljavati njihovi mentori kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja u radu s darovitim učenicima.

Naime, u prijedlogu koji se našao pred vijećnicima objašnjeno je da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja (pedagozi, logopedi, defektolozi, psiholozi) u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u okviru „Škole za život“, pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima.

Slijedom toga, zaključeno je da usavršavanje iz područja rada s darovitima nije sustavno te je potrebno, da bi se moglo odgovoriti na specifične potrebe darovitih učenika, omogućiti nastavnom i nenastavnom osoblju usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Novoosnovana će ustanova stoga izvoditi formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih – programe usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – te neformalne oblike obrazovanja odraslih kao što su tečajevi i seminari. Nadalje, izvodit će programe koji će se baviti usko specijaliziranim usavršavanjima iz drugih područja od iznimne važnosti za obrazovni sustav Varaždinske županije, a to su nove tehnologije, nastavna pomagala, dronovi, humanoidni roboti, razvoj digitalnih sadržaja, razvoj učionica budućnosti i dr.

Sudjelovat će također u nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i razvojnim programima, te organizirati međunarodne konferencije i surađivati s drugim ustanovama.

– Osobama koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visokomotivirani, obrazovni sustav u Hrvatskoj ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – naglasio je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Zaključio je da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, a ni dodatne troškove, jer je sve već osigurano putem nadležnog upravnog odjela u postojećem proračunu za rad Centara izvrsnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu, sve je više i pretile djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

debeo debljina mršavljenje

Danas, 4. ožujka, obilježava se Svjetski dan debljine, bolesti s kojom živi više od 650 milijuna stanovnika u svijetu.

Sonja Njunjić, iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine, koja u Hrvatskoj djeluje na području prevencije i savjetovanja, ističe da je porast pretilih osoba iznimno zabrinjavajući.

Navodi da u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a uz odrasle sve više je i pretilih među djecom.

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularna, dijabetička te karcionomska oboljenja, a pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

Nažalost, pretilost se i dalje percipira isključivo kao izbor pojedinca, odnosno odraz njegovog slabog karaktera iako je ona djelomično i genetski uvjetovana. Na pandemiju pretilosti svakako utječu stil života, nezdrave prehrambene navike i manjak kretanja, a bez sveobuhvatne potpore javnosti i zdravstvenog sustava, pretile osobe će teško izaći iz začaranog kruga viška kilograma i neuspješnih dijeta.

Jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe pokazala se barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg dr. sc. Zdenko Boras, dr.med., Voditelj odjela za Barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri KBC Osijek provodi tu metodu.

– U prošloj pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koji su imali ozbiljno narušeno zdravlje, a koji su ovim postupkom smanjili prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neki su prestali piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča je o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudniti – istaknuo je dr. sc. Boras.

Barijatrijska metoda je laparaskopska metoda smanjivanja veličine želuca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Ovim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim periodom oporavka.

Samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težine popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike, pa se tako kod 60 do 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

– Nema tih novaca koje bih prihvatio da se vratim na staro. Ja danas brzo hodam 10 kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema – poručio je Štajcar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!