Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: ulice uređivane bez jasnih prioriteta, uklanjanje ambrozije nadzirao samo jedan komunalni redar!?

Objavljeno:

- dana

Aktualni sat, ili preciznije „sat i pol“ prve sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina nakon ljetne stanke, u prvi plan je doveo brojna komunalna pitanja o statusu privatne imovine i uređenju prometnica te ona koja se tiču zdravlja građana.

Tako je Vlado Sevšek, vijećnik s liste Lige za Varaždin, gradonačelnika Ivana Čehoka između ostaloga „rešetao“ pitanjima o Generalnom urbanističkom planu. Naime, vijećnika je zanimalo je li predviđena izrada detaljnoga urbanističkog plana za Grabanice.

– To je idealan prostor za razvitak grada i bilo bi dobro da nadležni gradski Upravni odjel pristupi njegovoj izradi. Riječ je o javnom interesu jer stotine vlasnika parcela nemaju pojma kako će u budućnosti njima raspolagati – rekao je Sevšek o jednom od problema koji tište Varaždince.

Potom je predložio da Grad Varaždin angažira nezavisnu pravnu ili stručnu osobu, vještaka koji bi izračunao kolike su zapravo financijske obveze Grada Varaždina, koji u ovom trenutku ima dva valjana pravna posla vezana uz zbrinjavanje baliranog  otpada. Dotaknuo se i problema koje imaju stanovnici u Ulici Ante Kovačića.

– Za razliku od Varaždinaca koji žive u rekonstruiranoj Lepoglavskoj ulici, njihovi susjedi u Ulici Ante Kovačića negoduju jer znaju da ona nikada nije uređivana. Kada namjeravate doći u tu ulicu i je li uređenje Lepoglavske bilo prioritetno jer njome svakodnevno prolazite? – zanimalo je Sevšeka.

Zašto se ne odrede prioriteti?

Lepoglavska ulica bila je tema pitanja vijećnika Danijela Kuserbanja iz Glasa, koji je zatražio informaciju zašto je samo jedna strana ulice dosad asfaltirana. Na gotovo identičan problem u V. mjesnom odboru ukazao je Vjeran Strahonja, nestranački vijećnik s liste HDZ-a.

– I u Ulici Antuna Vramca jedna strana nogostupa nije asfaltirana, takvih mjesta imamo more. Sada se formira proračun i pomoglo bi da uz njega dobijemo analitiku što će se i kojim redoslijedom napraviti, a ne da stalno postavljamo masu ovakvih pitanja – poručio je Strahonja.

Od gradonačelnika je zatražio konkretan odgovor jer po njemu neke ulice u centru grada izgledaju „gore nego u rubnim mjesnim odborima“. Raspravu o rekonstrukciji varaždinskih ulica nastavio je vijećnik iz redova SDP-a Bruno Ister, koji smatra da se uređenju Habdelićeve ulice pristupa površno.

– U sklopu nje bi se trebao napraviti i trg, za koji je raspisan natječaj. Iako imamo za to i odabran projekt, trenutna rješenja su loša i konfekcijska – rekao je Bosilj.

Iz odgovora gradonačelnika Ivana Čehoka na spomenuta pitanja o Lepoglavskoj i Ulici Ante Kovačića moglo se iščitati da je Grad pri njihovu uređenju nastojao udovoljiti željama njihovih stanovnika.

– Dio građana je tražio da na jednom dijelu ostane zeleni pojas jer zbog širine omogućava sadnju drveća. No, uvijek ima onih koji ne žele zelene površine. Razgovarat ćemo s tim građanima i napraviti im nogostupe. Isto je i s Vramčevom ulicom, uredit ćemo ih nakon uređenja vodoopskrbe i kanalizacije – rekao je Čehok i zamolio građane za strpljenje.

Za Kovačićevu ulicu je priznao da je grozna.

– To je jedna od ulica u kojima je odvodnja uređena po sredini ulice, no imali smo prioritete, poput sanacije nadvožnjaka. U Habdelićevoj ulici trenutno možemo samo površinski obnoviti trg dok se ne osiguraju sredstva za nešto veće zahvate – naglasio je.

U gradu „džungla“ prepuna ambrozije

Dodajmo da je aktualac iznjedrio i pitanja vezana uz problematiku nadzora korovom obraslih parcela. Štoviše, potpredsjednika varaždinskoga Gradskog vijeća Davora Pataftu je zanimalo što Grad poduzima da raščisti „džunglu“ prepunu ambrozije.

– Imam informaciju da je nadzor zakorovljenih terena obavljao samo jedan komunalni redar te da je za taj posao trošio samo od 20 do 30 posto svoga radnog vremena. No, nepoznato je koliko je bilo samoinicijativnih postupanja prema neodgovornim vlasnicima parcela ili onih po pozivu građana – izjavio je Patafta.

Na njega se nadovezao Robert Puja, vijećnik iz redova HDZ-a, koji je pitao gradonačelnika surađuju li gradske službe s nadležnim inspekcijama pri nadzoru privatnih parcela zaraslih u korov.

– Ambrozija je bolest zapuštenih površina. Možemo u suradnji sa stručnjacima napraviti akcijski plan. I ja patim od peludi ambrozije, ali ta zrnca lete zrakom na udaljenost od 100 kilometara. Moj susjed alergolog koji živi u inozemstvu tvrdi da kad se pojavi ambrozija u gradovima na teren izlaze tri službe i kažnjavaju one koji je ne uklanjaju – ustvrdio je Ivan Čehok.

Vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin nije bio zadovoljan ovakvim paušalnim odgovorom te je zatražio konkretno očitovanje o problemu.

– Ovakve stvari se rješavaju bez emocija i ega i nemojte nam pričati kako ste od prijatelja čuli kako i kuda lete peludna zrnca. Grad Varaždin nema komunalnog redara zbog forme, on može obići i nečije zapušteno poljoprivredno zemljište. Ako je to potrebno, zašto Grad u sezoni ambrozije ne bi zaposlio dva, ili više komunalnih redara da se suzbije njezino širenje? – zaključio je Davor Patafta.

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje