Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin: zaslužuju li naša djeca u vrtićima piti zdrave i besplatne sokiće?

Objavljeno:

- dana

Čak i hvale vrijedne akcije varaždinskih gradskih tvrtki izgleda da postaju prošlost. Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Čistoća je u više navrata dječicu počastila prirodnim sokom od jabuke od obilnog uroda u voćnjaku ove tvrtke čije je dvorište sada zatrpano plastičnim otpadom.

Štoviše, sudeći prema odgovoru Ureda za poslove aktualnog SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja na vijećničko pitanje o tom ekološkom voćnjaku, izgleda da se nasadu starinskih sorti jabuka ne piše dobro.

Vijećnik Mario Lešina je na 8. sjednici Gradskog vijeća pitao vladajuće zašto je oko 300 stabala starih sorti jabuka odjednom postalo kamen spoticanja, odnosno kamen u cipeli Čistoći.

– Voćke koje rode slasnim plodovima iz kojih se dobiva Bogomdani, zdravi prirodni sok,  navodno generiraju strahovito velike troškove koji eto utječu na loše poslovanje Čistoće – cinično je primijetio Lešina.

Sada je dobio i odgovor u kojem piše da je Trgovačko društvo Čistoča d.o.o. upisano u sudskom registru Trgovačkog suda u Varaždinu, gdje je pod „Predmet poslovanja” među ostalirn upisano: uzgoj višegodišnjih usjeva, pa ekološka proizvodnja, prerada, uvoz i izvoz ekoloških proizvoda, i proizvodnja hrane.

– lz gore navedenog se vidi da je Čistoča registrirana za uzgoj voćaka i proizvodnju soka od jabuka — to nije problem. Problem je što Čistoća d.o.o. nema zaposlene voćare koji bi održavali voćnjak, pa se tako svake godine plaćala tvrtka Eko-LaMarS d.o.o. koja je orezivala voćke i svaku rezidbu naplaćivala u rasponu od 10.000 do 11.800 kn + PDV – navodi se u odgovoru i odmah prelazi na „problem“.

A on je, smatra sadašnji direktor Čistoće, u tome „što su se nabavljala sredstva za zaštitu bilja koja su također bila određeni trošak“.

– Plaćalo se prešanje jabuka koje je 2018. godine koštalo 19.526 kuna, što se nabavljala ambalaža za proizvedeni sok koja je tijekom 2018., 2019. i 2020. godine plaćena 4.542,56 kn, što se plaćala analiza proizvedenog soka koja je 2018. godine koštala 2.498,71 kn. Svih tih godina nisu postojali, niti danas postoje, prihodi iz kojih bi Čistoća d.o.o. podmirila gore pobrojane rashode za rezidbu, nabavu sredstava za zaštitu bilja, prešanje jabuka, nabavu ambalaže za proizvedeni sok i analizu proizvedenog soka. Polovica voćki u voćnjaku starih sorti jabuka nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu tvrtke Varkom d.d. – tvrdi  aktualni direktor Zoran Svetec.

Riječ je o ozbiljnom profesionalcu, koji je, barem tako piše u dokumentu kojeg je potpisao i ovjerio, zapravo između ostaloga ustvrdio da su ekološki proizvedene jabuke bile tretirane nekakvim „zaštitnim sredstvima“!

Je li riječ o insekticidima, akaricidima, fungicidima…, koja im je karenca ili aktivna tvar, to direktor Čistoće nije napisao.

A trebao je, jer roditelji varaždinskih mališana zasigurno zaslužuju znati što su djeca u gradskim vrtićima pila kao „ekološki proizveden sok“.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok smatra da se nastoji ekološkom uzgoju jabuka presuditi sjekirama i pilama.

– Nevjerojatno je da ova vlast misli srušiti ekovoćnjak koji su vrijedni radnici, još Varkoma pa nakon toga Čistoće, posadili, križali sa starim sortama voća i podigli na Belim kipima.
Vlast koja i inače po gradu nije posadila ništa, kamoli drvored, voćnjak ili park, sada će razoriti voćnjak, iz kojega se uostalom zdrav jabučni sok točio po vrtićima. To je samo još jedan dokaz da ova vlast uništava sve što takne – ustvrdio je Čehok.

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje