Povežite se s nama

Crna kronika

Varaždinac (63) naručio i platio radni stroj tvrtki iz Nizozemske pa ostao bez stotina tisuća kuna

FOTO: ilustracija

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su prijavu 63-godišnjaka, da je prevaren pri kupnji radnog stroja.

Oglas o prodaji je pronašao na jednom internet oglasniku. Prema prijavi, on je s predstavnicom tvrtke iz Nizozemske dogovorio i temeljem predračuna tvrtke prema dogovoru uplatio iznos od više stotina tisuća kuna za kupnju radnog stroja.

– Nakon uplate dogovorenog iznosa, nije do dogovorenog datuma zaprimio radni stroj, a osoba sa kojom je dogovorio prodaju više mu se ne javlja. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela – ističe PU varaždinska.

Obzirom na učestalost takvih i sličnih načina prijevara, varaždinska policija apelira na sve građane, da budu oprezni prilikom kupnje na internetu, posebno ukoliko kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovom gradu, županiji odnosno u Hrvatskoj i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe.

– Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu, i unaprijed plaćanje proizvoda u cijelosti kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari. Ako se radi o prijevari građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti prema njemu pokrene odgovarajući postupak. Uz to svakako treba o prijevari obavijestiti i administratora internetskih stranica, koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje.

Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare. Potrudite se i istražite – provjerite recenzije prije kupnje. Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito! Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Ako ne odgovara, obratite se svojoj banci.

Uvijek prijavite policiji svaku sumnju na pokušaj prijevare, čak i ako niste postali žrtvom – ističe PU varaždinska.

Crna kronika

Varaždinaca Željka Hatlaka (56) iz koristoljublja je planirano ubio 44-godišnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, Službe kriminalističke policije i Policijske postaje Varaždin u koordinaciji s Ravnateljstvom policije te Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom u dobi od 44 godine, osumnjičenim za kazneno djelo Teškog ubojstva iz koristoljublja počinjenog na štetu 56-godišnjaka, dana 24. veljače u Varaždinu.

Također je 44-godišnjak osumnjičen i za kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

– Utvrđena je osnovana sumnja da je 44-godišnjak unaprijed isplanirao počinjenje kaznenog djela Teškog ubojstva na način da doputovao u Varaždin nekoliko dana ranije, došao na kućnu adresu 56-godišnjaka gdje je sačekao njegov dolazak te iz neposredne blizine ispalio više hitaca iz vatrenog oružja koji su usmrtili 56-godišnjaka. Tijelo 56-godišnjaka je potom sakrio, nakon čega je počeo rasprodavati pokretnu imovinu 56-godišnjaka. Osumnjičeni 44-godišnjak se potom osobnim vozilom ubijenog 56-godišnjaka uputio na područje Policijske uprave karlovačke gdje je ranije neprijavljeno prebivao, u namjeri daljnjeg korištenja predmetnog vozila. 8. ožujka 2023. godine po dojavi policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske vozilo je pronađeno po policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke. Tijekom opsežnog kriminalističkog istraživanja poduzet je niz mjera i radnji u cilju pronalaska počinitelja kaznenih djela i materijalnih dokaza kojom prilikom je provedeno više pretraga kuća i prijevoznih sredstava koje je koristio osumnjičeni 44-godišnjak – ističe PU varaždinska.

Prilikom pretraga i očevida pronađeno je vatreno oružje kojim je ubijen 56-godišnjak. Osumnjičenom 44-godišnjaku je od 04. ožujka 2023. godine Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Karlovcu određen istražni zatvor poradi sumnje u počinjenje kaznenih djela počinjenih na području Policijske uprave karlovačke, dok se poradi kaznenih djela Teškog ubojstva iz koristoljublja i Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari dana 31. ožujka 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnosi kaznena prijava protiv 44-godišnjaka

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Čakovca na nedozvoljen način lovio divljač i usmrtio srndaća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Očevidom na mjestu događaja te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je nepoznati počinitelj tijekom jučerašnjeg dana, 30. ožujka 2023., na poljoprivrednoj površini između Čakovca i Novog Sela Rok na nedozvoljen način lovio divljač te pritom usmrtio srndaća, javila je PU međimurska.

Uginulog je srndaća pronašao i potom zbrinuo lovnik lokalnog lovačkog društava na čijem se području dogodilo opisano kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje