Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinac koji njemački jezik govori kao da mu je materinji

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNI

Na kraju školske godine II. OŠ Varaždin može se pohvaliti s nekoliko osvojenih učeničkih nagrada na državnim prvenstvima iz više predmeta, a među njima je sigurno najveći uspjeh Viktora Tarodija.

Učenik 8. razreda osvojio je prvo mjesto na državnom prvenstvu iz njemačkog jezika, koje je održano na otoku Krku. S obzirom na to da je dugi niz godina živio u Njemačkoj i Švicarskoj, njegovo poznavanje njemačkog jezika je izvrsno, pa se stoga natjecao u kategoriji učenika povratnika, tako da je imao konkurenciju ravnu sebi i među njima je bio najbolji.

Tri kategorije

Školsko natjecanje iz stranog jezika organizira se u tri kategorije. Jednu čine učenici koji njemački uče redovno od prvog razreda osnovne škole, u drugoj su oni koji ga uče izborno od četvrtog razreda, a treća je već spomenuta kategorija učenika povratnika koji su živjeli na njemačkom govornom području. Kako nam govori Viktor, test se sastojao od pismenoga, usmenoga, slušnog dijela i pisanja sastavka, koji mu je bio najteži jer je vrijeme brzo isteklo. Osim diplome, za nagradu je dobio torbu sa školskim priborom i nekoliko knjiga. Njegova razrednica i profesorica njemačkog jezika Marina Pajtlar kaže da su svi jako ponosni na njega i da je u školi uvijek marljiv, savjestan, druželjubiv i spreman pomoći drugima.

Viktor je rođen u Varaždinu, ali je veći dio svog života proveo u inozemstvu, jer mu je otac zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova. Prvo je kao dijete živio u Francuskoj,  a zatim u Njemačkoj, gdje je išao u vrtić i prva dva razreda osnovne škole. U treći se razred vraća u rodni Varaždin, ali već sljedeće godine s roditeljima odlazi u Švicarsku, gdje ostaje iduće četiri godine. Nakon toga ponovno dolazi u Varaždin, gdje upravo završava 8. razred, i to je isti onaj razred koji je ostavio prije pet godina, tako da se vrlo brzo uklopio među poznate prijatelje. Iako voli svoj nomadski način života, kaže nam da nije uvijek lako ostaviti dobre prijatelje iza sebe.
– Bez obzira na internet i dopisivanje s prijateljima, teško je održati kontakt na daljinu, jer jednostavno nisam više u toku s onime što se njima događa svaki dan – rekako je Viktor, pred kojim je nova selidba, jer se obitelj upravo sprema za odlazak u Nizozemsku.

 

– U Švicarskoj su učenici više uključeni u nastavu više ih se pita za njihovo mišljenje – otkrio je Viktor

Osim njemačkog i hrvatskog, od stranih jezika govori engleski i francuski, koji je učio u Švicarskoj. Kako kaže, njemački zapravo najbolje govori i on mu je kao materinji jezik jer je najveći dio svog života živio na njemačkom govornom području, ali u kući uvijek govore hrvatski. Iako mu leže strani jezici, jako ga zanimaju kemija i biologija, pa možda poslije krene u tom smjeru. Zanimljivo je da tijekom školovanja u Švicarskoj nije imao kemiju i fiziku, pa je te predmete morao polagati kad se vratio u 8. razred u Varaždin. U školi nam kažu da je preko ljeta sam učio i na kraju bez problema položio razliku predmeta, svladavši gradivo bolje od nekih koji su navedene predmete pratili uz redovnu nastavu. Zanimala nas je njegova usporedba školskih sustava u Švicarskoj i Hrvatskoj te nam odgovara da mu je škola u Švicarskoj ipak bila bolja.
– Tamo su učenici više uključeni u nastavu, ima više razgovora i učenike se više pita za njihovo mišljenje o nekim sadržajima – zaključio je Viktor.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje