Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinac koji njemački jezik govori kao da mu je materinji

Objavljeno:

- dana

USPJEŠNI

Na kraju školske godine II. OŠ Varaždin može se pohvaliti s nekoliko osvojenih učeničkih nagrada na državnim prvenstvima iz više predmeta, a među njima je sigurno najveći uspjeh Viktora Tarodija.

Učenik 8. razreda osvojio je prvo mjesto na državnom prvenstvu iz njemačkog jezika, koje je održano na otoku Krku. S obzirom na to da je dugi niz godina živio u Njemačkoj i Švicarskoj, njegovo poznavanje njemačkog jezika je izvrsno, pa se stoga natjecao u kategoriji učenika povratnika, tako da je imao konkurenciju ravnu sebi i među njima je bio najbolji.

Tri kategorije

Školsko natjecanje iz stranog jezika organizira se u tri kategorije. Jednu čine učenici koji njemački uče redovno od prvog razreda osnovne škole, u drugoj su oni koji ga uče izborno od četvrtog razreda, a treća je već spomenuta kategorija učenika povratnika koji su živjeli na njemačkom govornom području. Kako nam govori Viktor, test se sastojao od pismenoga, usmenoga, slušnog dijela i pisanja sastavka, koji mu je bio najteži jer je vrijeme brzo isteklo. Osim diplome, za nagradu je dobio torbu sa školskim priborom i nekoliko knjiga. Njegova razrednica i profesorica njemačkog jezika Marina Pajtlar kaže da su svi jako ponosni na njega i da je u školi uvijek marljiv, savjestan, druželjubiv i spreman pomoći drugima.

Viktor je rođen u Varaždinu, ali je veći dio svog života proveo u inozemstvu, jer mu je otac zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova. Prvo je kao dijete živio u Francuskoj,  a zatim u Njemačkoj, gdje je išao u vrtić i prva dva razreda osnovne škole. U treći se razred vraća u rodni Varaždin, ali već sljedeće godine s roditeljima odlazi u Švicarsku, gdje ostaje iduće četiri godine. Nakon toga ponovno dolazi u Varaždin, gdje upravo završava 8. razred, i to je isti onaj razred koji je ostavio prije pet godina, tako da se vrlo brzo uklopio među poznate prijatelje. Iako voli svoj nomadski način života, kaže nam da nije uvijek lako ostaviti dobre prijatelje iza sebe.
– Bez obzira na internet i dopisivanje s prijateljima, teško je održati kontakt na daljinu, jer jednostavno nisam više u toku s onime što se njima događa svaki dan – rekako je Viktor, pred kojim je nova selidba, jer se obitelj upravo sprema za odlazak u Nizozemsku.

 

– U Švicarskoj su učenici više uključeni u nastavu više ih se pita za njihovo mišljenje – otkrio je Viktor

Osim njemačkog i hrvatskog, od stranih jezika govori engleski i francuski, koji je učio u Švicarskoj. Kako kaže, njemački zapravo najbolje govori i on mu je kao materinji jezik jer je najveći dio svog života živio na njemačkom govornom području, ali u kući uvijek govore hrvatski. Iako mu leže strani jezici, jako ga zanimaju kemija i biologija, pa možda poslije krene u tom smjeru. Zanimljivo je da tijekom školovanja u Švicarskoj nije imao kemiju i fiziku, pa je te predmete morao polagati kad se vratio u 8. razred u Varaždin. U školi nam kažu da je preko ljeta sam učio i na kraju bez problema položio razliku predmeta, svladavši gradivo bolje od nekih koji su navedene predmete pratili uz redovnu nastavu. Zanimala nas je njegova usporedba školskih sustava u Švicarskoj i Hrvatskoj te nam odgovara da mu je škola u Švicarskoj ipak bila bolja.
– Tamo su učenici više uključeni u nastavu, ima više razgovora i učenike se više pita za njihovo mišljenje o nekim sadržajima – zaključio je Viktor.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Najsjevernije županije ipak su izbjegle prijeteće hladne valove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

DHM-zovi prognostičari za nedjelju najavljuju jutarnje temperature zraka na kopnu između -10 i -5°C, u gorju još nižu, a dnevna temperatura bit će svega oko 0°C.

Povremeni sjeverac pojačavat će dojam hladnoće, a bit će i mjestimičnih oborina sve do utorka. No, tada napokon slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama.

Dodajmo da DMHZ na svojim internetskim stranicama upozorava na hladne valove koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Srećom, na priloženoj tablici u zonama s velikom i vrlo velikom opasnošću, nema područja u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Produžena isplata “dječjih božićnica“ i podnošenja reklamacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Isplata dječjih božićnica započela je 30. prosinca 2020. godine te je rok za dostavu istih produžen do 18. siječnja 2021. godine.

Roditelji, zakonski zastupnici, staratelji djece koja neće biti obuhvaćena u isplati „dječje božićnice“ moći će predati zahtjev za reklamaciju Gradu Varaždinu od 19. do 25. siječnja 2021. godine.

Zahtjev za reklamaciju nalazit će se na web stranici Grada https://varazdin.hr/bozicnice/ od 19. siječnja 2021. godine, a isti će se moći podići i u Gradskoj vijećnici u navedenom razdoblju.

Reklamacije će se obavljati isplatom na tekući račun podnositelja zahtjeva.

– Obavještavamo roditelje djece koji su predali zahtjev za donaciju na novorođeno dijete za dijete rođeno od 1. do 31. prosinca 2020. godine, nalog za isplatu „dječjih božićnica“ vrši se po službenoj dužnosti, te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva – ističu u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati