Povežite se s nama

Zabava & Stil

Varaždince na “Igrama bez granica” prije 40 godina vidjelo 300 milijuna gledatelja

Objavljeno:

- dana

Prije 40 godina varaždinski su sportaši ostvarili jedini nastup na tada megapopularnim “Igrama bez granica“ (francuski: Jeux Sans Frontières).

Pred međunarodnim televizijskim auditorijem od oko 300 milijuna gledatelja, ekipa Varaždina sastavljena od devet natjecatelja i pet natjecateljki branila je boje bivše Jugoslavije, jedine države iz socijalističkog lagera, u švicarskom Fribourgu.

Iznimna konkurencija

Ozbiljne pripreme za jedno od najpopularnijih i najgledanijih eurovizijskih natjecanja svih vremena imale su i svoj neslužbeni uvod 1979. godine u međugradskome natjecanju ekipa Čakovca i Varaždina. Podsjećamo, međunarodno natjecanje s 1965. godine novoizmišljenim kolektivnim igrama zabavno-sportskoga karaktera na sjeveru Hrvatske bilo je toliko popularno da su se u varaždinskoj sportskoj dvorani u Graberju spomenute ekipe ogledale u “Igrama s granicama“.

Domaćini su bili uspješniji, a godinu dana kasnije trebao je uslijediti revanš na čakovečkim bazenima. No, taj plan je poremetio odabir Varaždina za sudjelovanje na pravim Igrama.

Okosnica ekipe uglavnom je sastavljena od aktivnih sportaša nakon selektiranja muških i ženskih kandidata. Prema sjećanju Dunje Devčić (Gradiški), konkurencija je bila velika i nije bilo lako svladati pripremljeni eliminacijski poligon. Kondicijske pripreme za natjecanje organizirane su na Slobodi, a vježbe s posebno izrađenim i prilagođenim spravama odabrani članovi ekipe imali su na Partizanu.

Dodajmo da je najniža dobna granica za ulazak u ekipu bila 16 godina, a kandidati su prošli detaljne liječničke preglede. Spomenutu prvu selekciju obavio je tim stručnjaka sastavljen od sportskih pedagoga i medicinskog osoblja. Tek nakon toga počele su intenzivne pripreme dvadesetak kandidata za nastup pred kamerama švicarske televizije.

Profesor Dražen Ožeg bio je selektor i trener, a prof. Ida Poljanec i prof. Krešimir Delija asistirali su mu pri konačnom odabiru i pripremi ekipe Varaždina za sraz s konkurentima iz gradova Charleroi (Belgija), Fribourg (Švicarska), Gross-Zimmern (SR Njemačka), Troyes (Francuska), Coleraine (Velika Britanija), Grado (Italija) i Lousã (Portugal).

Izravni je prijenos u srijedu, 25. lipnja 1980. preuzelo desetak zemalja sa Staroga Kontinenta, odnosno emitirale su ga JRT, SSR, TSI, RTP, SRG, RAI 2, ARD, Antenne 2, BBC 1 i druge TV kuće.

Rekordna gledanost

Za “Igre bez granica” u tadašnjoj Jugoslaviji vladao je nezapamćen interes, kojem su doprinijeli komentatori i voditelji poput Minje Subote. Bio je to iznimno zabavan i zahtjevan spektakl, uvijek u osebujnom ambijentu, s natjecateljima odjevenima u nezgrapne kostime.

Za natjecanje u Fribourgu, domaćini su osmislili discipline poput neobičnog ribolova, igre s orguljama, “fil rougea“… u jednoj je trebalo otrijezniti pijanog muža (spomenuta disciplina je jedina u kojoj su Varaždinci, možda i očekivano, bili uvjerljivo najbolji), u drugoj nabaviti hrpu lonaca, a posebno je zahtjevan bio rodeo na vepru u tzv “kružnom toku“…

Sve je bilo podređeno televizijskom doživljaju za milijune gledatelja širom kontinenta. Na prvoj probi uoči natjecanja Varaždin je bio na drugome mjestu, a na službenoj generalki, bez većih naprezanja – peti.

Da je Varaždincima na službenome natjecanju u prvoj disciplini “Potezanje zvona“ upalio džoker, bili bi pobjednici. U konačnici, našoj ekipi, kojoj pobjeda nije bila imperativ, pripalo je 6. mjesto i osvojila je 31 bod. Pravdu je i na tome natjecanju krojio nenadmašni sudački duo Guido Pancaldi i Gennaro Olivieri.

O dobroj pripremljenosti Varaždinaca svjedoči činjenica da su u Fribourgu bili jedina reprezentacija bez ozljeda (osim jedne čvoruge na glavi, koju je na probi zaradio Stjepan Novoselec).

I grad i selo

Naime, kod njihovih konkurenata bilo je sedam teže i bezbroj lakše ozlijeđenih natjecatelja. Nakon povratka ekspedicije u Varaždin, u gradu više ništa nije bilo kao prije. Počele su se organizirati „Igre bez granica“, a prve su održane u Graberju 24. studenoga 1980. između mješovitih ekipa Varteksa i VIS-a.

Danas pak, u ruralnim sredinama, nailazimo i na „Selske igre bez granica“, koje podsjećaju na vremena kada je mladež diljem Europe sklapala prijateljstva bez društvenih mreža.

Stranci se pomamili za “Dragecom”

Braneći boje Varaždina i bivše Jugoslavije na „Igrama bez granica“, ekipa je mogla u jednoj od disciplina iskoristiti svog džokera kako bi osvojila dodatne bodove.

U tome međunarodnome natjecanju imala ga je svaka repka i Varaždinci su, prihvativši običaje nastale uz Igre, sa sobom kao maskotu ponijeli – Zagorca. Riječ je zapravo o drvenom lutku – zaštitnom znaku bivše Komercijalne banke Varaždin. Lik njezine osebujne kasice bio je poznatiji kao Dragec ili Klopotec i danas ga je moguće nabaviti na “staroj krami”. Crvenonosi miljenik reprezentacije u Fribourgu odmah postaje meta fotoreportera i najtraženiji suvenir.

Treba znati da je varaždinska ekipa na „Igrama bez granica“ po svim ocjenama bila najbolje i najelegantnije odjevena. Za to su bili zaslužni tekstilci i obućari tvrtki Varteks, VIS, VIKO i Merkur iz Bačke Palanke. No, to nije bilo sve. Naime, Ćiril Grabrovec, predsjednik bivše Skupštine Općine Varaždin, je u suradnji sa švicarskim predstavništvom Turističkog saveza Jugoslavije organizirao poseban koktel za predstavnike svih gradova sudionika te sve suce i voditelje spektakla.

Bila je to sjajno iskorištena prilika da se Europa upozna s pripremama za predstojeću proslavu 800. obljetnice Varaždina.

Ožegovi Slobodaši okosnica repke

Boljeg selektora i trenera od prof. Dražena Ožega varaždinska je ekipa teško mogla zamisliti. Podsjećamo, ovaj vrsni sportski djelatnik rođen je 18. listopada 1930. u Varaždinu, a 2013. godine dobio je Nagradu za životno djelo Grada Varaždina za dugogodišnji predani rad u atletici i iznimne zasluge na organizacijama velikog broja školskih, državnih te međunarodnih atletskih natjecanja. Osnovnu školu završio je u Radovanu, a Gimnaziju u Varaždinu. Fakultet (DIF) završio je u Beogradu sa specijalizacijom atletike, dok dvogodišnji poslijediplomski studij polazi pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Specijalizaciju je završio iz metodike tjelesnog odgoja i atletike za mlade u Pragu na Karlovom fakultetu. Od 1955. do 1963. godine radi na Gimnaziji Varaždin kao prvi fakultetski obrazovani profesor srednje škole. Od 1963. do umirovljenja 1995. radi na čakovečkoj Pedagoškoj akademiji u školovanju nastavnika tjelesnog odgoja, a kasnije kao viši predavač na školovanju učitelja i odgojiteljica za dječje vrtiće te kao vanjski suradnik na Geotehničkom fakultetu.

Dodatno je radio i na školovanju kandidata za trenere atletike, rukometa i nogometa. Od 1955. radio je godinama aktivno kao atletski trener u Varaždinu (AK Sloboda) te povremeno u Nedelišću i Čakovcu. Kroz aktivno razdoblje trenirao je više od 210 atletskih reprezentativaca Hrvatske i 58 reprezentativaca bivše Jugoslavije. Međunarodni je sudac atletike, ali i savezni sudac u rukometu. Sudjelovao je u osnivanju muškog rukometa u Varaždinu te nastupao kao igrač i trener, ali i pripremao nogometaše Varteksa kao kondicijski trener.

Sudjelovao je na olimpijskim igrama u Rimu (1960.), Münchenu (1972.) i Moskvi (1980.) kao pratnja atletskoj reprezentaciji. Dodajmo da su na „Igrama bez granica“ njegove štićenice bile Dunja Gradiški, Zlatana Zgurić, Bojana Novak, Lovorka Males, Gordana Furjan i Suzana Babić.

U muškom sastavu ekipe bili su Stjepan Novoselec, Krešimir Bajer, Milan Lekić, Željko Zgurić, Vid Vasiljević, Dragutin Sakač, Tomislav Jug, Ivica Težak, Ivan Hrženjak i Dražen Damjanić. Kapetan ekipe bio je Željko Zgurić, dugogodišnji svestrani atletičar Slobode.

Zabava & Stil

Zsa Zsa i Evelin Novak među nominiranima za prestižnu glazbenu nagradu Porin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. veljače, putem prijenosa na YouTube kanalu Porina pod voditeljskom palicom Tamare Loos doznali smo nominirane za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin.

Za ovogodišnju dodjelu nagrade Porin prijavljeno je čak 214 albuma i 299 skladbi za Pjesmu godine, a najbolji izvođači, pjesme, albumi, aranžmani, producenti i suradnje biraju se u 36 kategorija.

Ukupno 1784 prijave,od toga čak 214 prijavljenih albuma, 299 skladbi za Pjesmu godine, a 75 prijava za kategoriju Novi izvođač. Imali smo puno posla i ove godine – rekla je Ivana Martinac, Glavna tajnica nagrade Porin uoči nominacija.

U kategoriji za Najbolju vokalnu suradnju nominaciju za nagradu Porin osvojili su Zsa Zsa i Hiljson Mandela za skladbu „Ova ljubav“.

U ekipi nominiranih je još jedna međimurska izvođačica, Evelin Novak.

Naime, album „Vatroslav Lisinski: Porin, viteška opera u pet činova“ nominiran je za Najbolji album klasične glazbe. Izvođači su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a; dirigent je Pavle Dešpalj, tenor Stjepan Franetović, sopranistica Evelin Novak, bariton Ljubomir Puškarić, sopranistica Kristina Kolar, bas Luciano Batinić, mezzosopranistica Irena Parlov i tenor Siniša Galović.

Isti je album nominiran i u kategoriji za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

Dodajmo da je u kategoriji za Najbolji album pop-folklorne glazbe među nominiranima i Festival kajkavskih popevki – Krapina 2020. na kojem su, među ostalima, sudjelovali mnogi izvođači iz Varaždinske i Međimurske županije.

Nominirane za glazbenu nagradu Porin predstavili su Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, Tamara Loos, voditeljica, Nikša Bratoš, član UO glazbene nagrade Porin, Frano Đurović, predsjednik UO Porinai Davor Drezga, izvršni direktor Porina.

– Tko će osvojiti Porine u 36 kategorija, saznat ćemo uskoro. Organizacija ima spremna tri scenarija za realizaciju dodjele nagrada ovisno o datim epidemiološkim uvjetima u željenim terminima – rekao je Drezga.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Ženijalni dani: u kinima „Influencerica“, „Djevojka koja obećava“ i „Usidjelice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sedmo izdanje Ženijalnih dana, već tradicionalne filmske manifestacije u organizaciji Kino mreže posvećene Međunarodnom danu žena, održat će se ove godine od 6. do 8. ožujka u neovisnim kinima diljem Hrvatske.

Prikazivat će se tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.

Među tri ženijalna naslova ističe se mračna triler komedija „Djevojka koja obećava“, redateljski prvijenac Emerald Fennell, poznate po nagrađivanom scenarističkom i glumačkom angažmanu u serijama „Ubijanje Eve i Kruna“, a koju će hrvatska publika imati prilike vidjeti samo par mjeseci nakon premijere na Sundance festivalu i nedavno nakon objave nominacija filma za nagrade „Zlatni globus“ i to u svim najvažnijim kategorijama: za najbolju dramu, glavnu glumicu, režiju i scenarij.

Ova osvetnička crna komedija s elementima trilera sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju i u kojoj je nasilje nad ženama često upakirano u nešto poželjno i seksi.

Usprkos teškoj temi toksičnog maskuliniteta, film uspijeva biti istovremeno politički provokativan i zabavan, često uz podlogu legendarnih pop hitova poput pjesme „Toxic“ Britney Spears.

Jedini dokumentarni naslov ženijalne selekcije dolazi iz Kine, „Usidjelice“, u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia, koje su se ponovno udružile kako bi istražile novi kineski fenomen i „državni problem 21. stoljeća“ – neudane žene.

Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rodocid, što je rezultiralo „manjkom“ od nekoliko desetina milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu.

Osobito se to odnosi na one obrazovane kako bi upravo te mlade, profinjene žene povećale stopu nataliteta i „poboljšale“ genetiku. Usidjelice donose rijedak dubinski pogled na živote triju snažnih i  modernih žena u njihovoj borbi da u uvjetima snažnog društvenog pritiska ipak same odrede tijek vlastite budućnosti.

U programu je i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit „Influencerica“ redatelja Magnusa von Horna. Film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije (Magdalena Kolesnik), nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne moderne industrije.

Sylwijina energetična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija i u potpunosti posvećena svom poslu. Ipak, u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene, blještave fasade. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film je od kritike hvaljen kao blještava i sjajna studija karaktera koja neočekivano skreće u malo mračnije zakutke ljudske psihe.

Dodajmo da Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Detalji i raspored projekcija mogu se pronaći na internetskim ili FB stranicama lokalnih kina koja sudjeluju u programu.

Popis kina: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, “30. svibnja” (Daruvar), KINO.hr Duga Resa, Kino Đakovo, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), KINO.hr Lič, Kino Marof, Kino Pobjeda (Metković), Kino Nova Gradiška, Kino Urania (Osijek), KINO.hr Plaški, Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), KINO.hr Vrbovsko, Kino Zona (Zadar), Dokukino KIC, Kino Kinoteka (Zagreb).

Nastavite čitati