Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci će platiti 100 milijuna kuna?!

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Nakon što su Cezar, Eko-flor Plus i Komunalac Davor, koncesionari za balirani otpad, u srpnju podnijeli tužbu „tešku“ 96 milijuna kuna protiv Grada Varaždina zbog nepotpisivanja koncesijskog ugovora, gradonačelnik Goran Habuš je prošlog utorka objavio da ima novo rješenje za smeće.

– Suočeni s tužbom, s koncesionarom smo kroz postupak mirenja cijenu od 1.003 kune po toni spustili na 725 kuna s PDV-om. To je točno 26 milijuna kuna manji iznos od onog dobivenog na koncesijskom natječaju. Time smo doveli Grad Varaždin u mogućnost da kreditnim zaduženjem samostalno riješi najveći problem. S HBOR-om su obavljeni prvi razgovori, a na sjednici Gradskog vijeća, 15. rujna, predložit ćemo vijećnicima kreditno zaduženje u iznosu od 70 milijuna kuna na rok od 10 godina – najavio je gradonačelnik.
Njegov plan ponovno je pun „rupa“. U HBOR-u namjerava ishoditi kredit za sanaciju odlagališta. 

Međutim, nije jasno može li mu takav kredit uopće biti odobren, jer taj novac nije dostatan za sanaciju Brezja, nego samo za odvoz 94.600 tona varaždinskih bala. Zbrinuti treba još 15.810 tona bala iz četiriju općina, jer se u suprotnom odlagalište ni ne može sanirati.

– Općina Trnovec Bartolovečki je spremna riješiti svoje bale, za koje će sami raspisati javnu nabavu ili će to umjesto njih učiniti Grad. Očekujem da će i općine Sveti Ilija, Petrijanec i Vinica shvatiti da moraju riješiti svoje smeće. Ako bude protivljenja, prisilnim putem ćemo provesti javnu nabavu i financirati rješenje njihovog otpada. Ako će Trnovec sam financirati svojih 7.500 tona, tada ostaje oko 8.000 tona bala. To nije veliki iznos, Grad ga može riješiti iz svojih sredstava – odgovorio je Habuš.

 

Zbog nepotpisivanja ugovora, koncesionari su tužili Grad za 94,6 milijuna kuna s kamatama

Iako je istaknuo da sad ima 30 posto jeftinije rješenje, brojke ga demantiraju. Za koncesiju je na natječaju postignuta cijena od 94,6 milijuna kuna (pri čemu se računalo na 70 milijuna kuna iz Fonda). Habuš bi Grad zadužio za 70 milijuna kuna na deset godina uz kamatu od tri posto, što znači da će ukupni trošak biti oko 82 milijuna kuna. Tome treba pribrojiti još oko 11,5 milijuna kuna, koliko bi bilo potrebno za općinske bale uz cijenu od 725 kuna po toni. Na taj iznos treba dodati i kamate, jer toliko novca bez kredita Grad neće moći osigurati. I ne samo to: treba dodatnih pet milijuna kuna za sanaciju zemljišta ispod bala. Tu su i nemali troškovi odvjetničkih usluga, pa se cijena najnovijega Habuševog rješenja penje iznad 100 milijuna kuna!

Hoće li Grad Varaždin doista krenuti u takvu skupu i neizvjesnu avanturu, ovisi o gradskim vijećnicima. Oni će na sjednici 15. rujna odlučivati o zaduživanju. Oporba, koja je ove godine uglavnom imala većinu u Vijeću, tome se protivi.

Oporba vrlo jasna

Željko Bunić (HSLS), sudski vještak za financije, smatra da je bolje i jeftinije rješenje ići u sudski spor s koncesionarom, s obzirom na to da zajednica ponuditelja uopće nije ispunjavala uvjete za cijeli posao. – Gradonačelnik i dalje forsira diletantski napravljenu koncesiju koja je podvaljena vijećnicima prijašnjeg Gradskog vijeća. Iako se može činiti da je postignuta cijena povoljna, treba naglasiti da je trenutna cijena odlaganja otpada u Hrvatskoj od 300 do 400 kuna po toni. Alternativa sudskom procesu bi trebao biti referendum kojim bi se građane pitalo jesu li u sljedećih 10 godina spremni plaćati zbrinjavanje baliranog otpada direktno po računima ili će gradski proračun godišnje biti uskraćen za 10 milijuna kuna godišnje, koliko otprilike stoji jedan odličan dječji vrtić – naglašava. Za referendum, a protiv zaduživanja je i nezavisni Robert Podolnjak.

– Apsolutno je netočno da imamo rješenje za balirani otpad i da je samo na Gradskom vijeću da odluku donese. Ovaj saziv Gradskog vijeća nema mandat zadužiti Grad za 80-ak milijuna kuna. Ne mogu i neću glasovati za zaduživanje – istaknuo je.

Upozorio je da je pitanje može li Grad uopće dobiti suglasnost Ministarstva financija na zaduživanje. 
– Prema Pravilniku o postupku zaduživanja, zadužiti se možete isključivo za investiciju koja se definira kao „rashodi za nabavu nefinancijske imovine, osim automobila“. Odvoz bala i njihovo zakapanje nije, po mojem mišljenju, nabava nefinancijske imovine – napomenuo je Podolnjak.

Od 0 do 70 milijuna

Natalija Martinčević iz Reformista je također jasna. – Nećemo dozvoliti da „rezultate rada“ gradonačelnika osjećamo još 10 godina otplaćujući dugove njegove nesposobnosti. Je li svjestan da njegovo „rješenje“ znači i nove milijunske tužbe svih ostalih koji su se javili na koncesijski natječaj, jer on sad, nakon tri godine, mijenja uvjete? – pita se.
– Bi li odgovoran gradonačelnik doista zadužio Grad za 70 milijuna pred sam kraj mandata? – pita se pak Damir Habijan iz HDZ-a. – Najbolje rješenje je da država preuzme rješavanje bala, jer gradska vlast za to nije kapacitirana. Uzmimo kao primjer samo Samobor. Taj Grad je novac za sanaciju odlagališta osigurao putem EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša – ističe.

 

Varaždinci će sanaciju platiti sami, a Samoborci neće platiti ni lipu 

Laburist Božidar Kolarić kaže da je smanjenje cijene jedino pozitivno, no da su problem kamate na kredit, kao i činjenica da se predviđa samo odvoz otpada na drugu lokaciju. – Još uvijek smatram da je rješenje MBO pogon, ono što su ponudili nekadašnji gradonačelnik Ivan Čehok i privatni poduzetnik Davor Patafta bilo je najkvalitetnije rješenje za građane. Naravno, ona prvotna cijena uz dodatne pregovore bi se umanjila, otpad bi se trajno zbrinuo i u to vrijeme količina baliranog otpada nije bila takva kakvu imamo danas – naveo je Kolarić.

Najžešći kritičar gradske vlasti Zlatan Avar kaže da razmišlja o tome da podrži zaduženje. Razlog je zanimljiv.
– Ljudima je dosta i više ih ne zanima ni cijena ni način na koji će se riješiti problem bala. U 2012. godini imali smo ponudu od 600 kuna plus PDV te osiguranih 40 posto sredstava za sufinanciranje od strane Fonda. U 2016. imamo ponudu od 600 kuna plus PDV, bez osiguranog sufinanciranja. Tako smo od Habuševog obećanja “da građani neće platiti ni lipe” došli do zaduživanja građana od 70 milijuna kuna plus kamate. Ozbiljno razmišljam da podržim prijedlog zaduženja, jer kad to građani osjete na svojim leđima, možda će nam svima konačno biti jasno kakva nam ekipa upravlja Gradom zadnjih pet godina – istaknuo je i zaključio da je Habuš loše kopirao Čehokovo rješenje koje je toliko kritizirao.

DVOJBE 

Može li HBOR odobriti Gradu Varaždinu kredit za sanaciju odlagališta ako kreditna sredstva nisu dostatna za sanaciju Brezja?
Može li Ministarstvo financija dati suglasnost Gradu Varaždinu na kreditno zaduženje: je li odlaganje bala „investicija“?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u ponedjeljak, 29. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje