Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci dobivaju prijevoz za 2,99 kuna, Habuš odustao od kupnje kioska!

Objavljeno:

- dana

TREĆA SREĆA

Treća sreća! Ovako se ukratko može opisati rasplet današnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je većinom glasova napokon prihvaćen drugi rebalans proračuna za ovu godinu.

To znači da će s tvrtkom Vincek biti potpisan koncesijski ugovor za obavljanje javnog gradskog prijevoza i da će se Varaždinci voziti uz cijenu karte od 2,99 kuna. No napokon su u proračun uvrštena i sredstva za uređenje prostorija u bivšem Centru Tomislav Špoljar, za uređenje trim-staze nasuprot Arene kod rijeke Drave i ostalo.

Dogodilo se to nakon što je gradonačelnik Goran Habuš napokon odustao od otkupa kioska za 115.000 kuna, ali samo privremeno.

Habuš: Moj potez je glup

– Povlačim otkup kioska da nas taj predmet ne opterećuje i da rebalans proračuna prođe. Kiosk ćemo ostaviti za jedno od idućih Gradskih vijeća. To što odustajem je glup potez, nije razuman, ali to sam učinio samo zato da sve usvojimo ostale izmjene i dopune proračuna – rekao je.

Podnesena su dva amandmana na otkup kioska. Habuš nije prihvatio onaj nezavisnog Zlatana Avara i Željka Bunića (HSLS), nego amandman Hrastovog Krunoslava Bureka. Zahvaljujući tome će 115.000 kuna u proračunu biti preusmjereno u uređenje krovišta na dječjem vrtiću u Koprivničkoj ulici, koje je još uvijek prekriveno azbestnim pločama.

Rebalans proračuna je prihvaćen jednoglasno, nakon što su Bunić i Avar otišli sa sjednice.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje