Povežite se s nama

Sport

Varaždinci bi samo ove godine trebali izdvojiti više od 2 milijuna kuna za nogometni klub koji ne isplaćuje plaće

Objavljeno:

- dana

NOGOMET I POLITIKA

Jedan od najljepših gradova  iz jedne od najbogatijih regija RH muku muči sa svojim sportskim kolektivima. Posebno je izražen problem u nogometu, gdje je dobro poznata priča o financijskom raspadu nekadašnjeg NK Varteks, a danas NK Varaždina. Očajno upravljanje klubom dovelo je do golemih dugova, koji postoje još i danas, dok klub tabori u 3. HNL.

Navijači i simpatizeri varaždinskog kluba stoga su prije par godina odlučili da više ne žele biti dio te priče i osnovali vlastiti klub NK Varteks. Trenutno se on nalaze dva ranga niže, u 1. županijskoj ligi, sa solidnim šansama za napredak. Naravno, njihov najveći problem je što nemaju apsolutno nikakvu političku podršku, odnosno ne mogu doći do novaca poreznih obveznika namjenjen za sport kroz donacije Grada Varaždina. Za razliku od onih prvih… 

Treba spomenuti da, osim blokiranog NK Varaždin, pravnog sljednika negdašnjeg prvoligaša, koji je trenutno u Trećoj ligi (gdje je došao dekretom HNS-a, a ne pobjedama i promocijama iz nižih rangova) postoji i NK Varaždin škola nogometa – klub koji nema blokirane računa i natječe se u rangu s navijačkim NK Varteksom u 1. županijskoj ligi.

Oba su bliski vlasti i tijesno surađuju – pače očekuje se uskoro fuzija ova dva kluba. Onaj s dugovima u stečaj, a ovaj bez dugova promocijom u Treću ligu…
 

Facebook: Sporna grafika…

 

Kuriozitet cijele priče je kuknjava onih koji imaju, da nemaju dovoljno. Tako je na Facebook stranici NK Varaždin osvanula grafika koja vještom manipulacijom želi čitateljima pokazati maćehinski odnos Grada prema klubovima NK Varaždin i NK Varaždin ŠN  kroz donaciju Zajednice Športskih udruga grada Varaždina (ŽŠUG) . Tako kažu da su dobili “samo” 69.000 kuna iako je to tek kap u moru proračunskih izdataka Grada prema klubovima NK Varaždin i NK Varaždin ŠN. 

Osim manipulacije iznosima, autori grafike manipuliraju i brojem nogometaša kojima raspolažu. Prema COMET-u, službenom registru HNS-a, oba kluba zajedno broje 270 nogometaša. 

Comet za NK Varteks bilježi 248 nogometaša, dok ih tridesetak nije registrirano jer se radi o selekciji U6 koja nije uključena u službena natjecanja.

Kada bacite pogled na “navijački” klub, situacija je jednostavna i jasna. Novaca ima malo i u skladu s time je postavljeno poslovanje. Posluje se s pozitivnom nulom, na razini prihoda manjoj od 200.000 kn. 60% prihoda dolazi od članarina (105.000 kn), dok donacije iz proračuna Grada iznose 55.500 kn. Rashodovna strana se uglavnom odnosi na troškove odigravanja utakmica. Dugova nema.

S druge strane, “pravi” Varteks (odnosno – NK Varaždin) je u puno kompliciranijoj i težoj situaciji. Odavno blokirani, osnovali su drugi klub – Škola nogometa Varaždin preko kojeg se odvija poslovanje. Nevjerojatno su “zanimljivi” financijski izvještaji NK Varaždin. Puno je tu stavki koje je nemoguće objasniti (iz kluba nisu voljni pružiti informacije), a u startu je uopće teško nešto komentirati i analizirati budući da aktiva i pasiva bilance nisu jednake, što je osnovno i prvo pravilo financijskog izvještavanja.

Ono što znamo je da su obveze kluba ogromne (gotovo 40 milijuna kuna), i rastu. Posebno je zabrinjavajuće što su prihodi kluba iznimno mali. U 2014. godini klub je iskazao 6,8 mil kn prihoda, no 5 milijuna se odnosilo na otpis obveza (ne znamo prema kome). Od redovnog poslovanja ostvarili su tek 676.000 kn, a donacije iz proračuna Grada Varaždina iznosile su 1,2 milijuna kuna.

Da biste uopće stekli dojam o kakvim se novcima radi, pogledajte koliko gradovi izdvajaju za stabilne provoligaše. 

Koliko se iz proračuna izdvaja za nogometne prvoligaše

Upravo te donacije poreznog novca su ključno pitanje u cijeloj ovoj situaciji. Grad uredno svake godine “poklanja” NK Varaždinu milijunske iznose (u 2013. godini primili su 1,8 mil kn), dok “navijačkom” NK Varteksu donira desetine tisuća (2013. godine – 44.000 kn, 2014. – 55.000 kn). U prijevodu, 3-ligaški klub dobiva 40 puta više novaca od 5-ligaša.

Još jedan od kurioziteta ove priče je da, unatoč neusporedivim donacijama Grada, NK Varaždin i NK Varaždin ŠN ne uspijevaju isplaćivati osobne dohotke zaposlenicima (trenerima) pa su oba kluba redovni gosti “liste srama“ Porezne uprave. Dok NK Varteks nema nikakvih problema s isplatom plača. 

Lista srama Porezne uprave

Čak i ako uzmemo u obzir da je NK Varaždin sljedbenik onog starog dobrog Varteksa, i ako se složimo da jedan klub s takvom tradicijom mora dobivati veća sredstva od Grada, postavlja se pitanje zašto “hraniti mrtvaca”? Je li to čisto rasipanje novaca koji nikada neće biti oplođeni? Klub je na rubu provalije, a sve se čini da će prije pasti u nju nego se odmaknuti od ruba. Taj milijun ili dva koje Grad donira godišnje su mizerija u odnosu na dugove koje klub ima, a istovremeno to je ogroman novac kojeg se možda (sigurno) može plasirati u kvalitetnije projekte, udruge, događanja.

Osim tih direktnih financijskih injekcija, ne smijemo zaboraviti i jamstva koja je Grad dao NK Varaždinu za kredit od 8 milijuna kuna. Izgledno je kako klub neće imati sredstava da podmiruje obvezu vraćanja tog kredita, pa će taj teret silom prilika morati preuzeti Grad. U skladu s time, gradsko vijeće planiralo je u Proračunu za 2015. godinu 1 milijun kuna za plaćanje navedenih obveza.

Također, iz javno objavljene dokumentacije, saznajemo kako je plan za donaciju NK Varaždinu nešto umanjen i trebao bi iznositi oko 1,2 milijuna kuna. Ukupno bi Varaždinci i Varaždinke trebali izdvojiti više od 2 milijuna kuna za “svoj” bankrotirali klub kroz 2015. godinu.

Evo gradski proračun 2014.

Proračun Grada Varaždina za 2014. godinu

Te projekcija za 2015. godinu:

Proračun Grada Varaždina za 2015. (projekcija)

 

Što je najgore, čini se kako bi taj iznos trebao biti barem 15 puta veći da bi klub došao “do daha”.

Postoji li ikakav plan i program u klubu i rukovodstvu grada ili je ovo najobičnije bacanje novaca u vjetar? Izgledno je kako se planira preoblikovanje kluba u dioničko društvo, gdje bi država svoje potraživanje za porezni dug (cca 8 milijuna kuna) pripisala Gradu, koji bi time dobio udio u vlasništvu kluba. Grad će morati preuzeti i obvezu vraćanja spomenutog kredita što bi se također očitovalo u povećanju vlasničkog udjela. Ako se na ovaj način podmiri 2/3 duga NK Varaždin, kako će se isplatiti ostale vjerovnike? Hoće li i oni, htjeli – ne htjeli, biti prisiljeni svoje potraživanje pretvoriti u dionice kluba?

I na kraju krajeva – nakon svih tih silnih milijuna kojih će se morati odreći država i grad, kakva je budućnost ovog kluba? Kakva je održivost i sposobnost samostalnog generiranja prihoda, a iz toga rasta i razvoja? Hoće li Hrvatska i Varaždin „popušiti“ 20 milijuna kuna da bi imali trećeligaški klub?

 

Napomena: Tekst je prenesen s portala Nogometplus.net (http://www.nogometplus.net/nogometplusnet/tekst/TabId/98/ArtMID/508/ArticleID/3919/Grad-Vara%C5%BEdin-ma%C4%87eha-NK-Varteksu-rasipni-mecena-NK-Vara%C5%BEdinu.aspx#.VWb561LA7IV)

Izvor: www.nogometplus.net
Foto: Arhiva RT

Sport

Rukometašice Koke ispale u četvrtfinalu Hrvatskog kupa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rukometašice Koke u srijedu, 27. ožujka u varaždinskoj Areni u četvrtfinalu Hrvatskog kupa ugostile su Dugo Selo ’55, a slavile su gošće s 29:24.

Bolje su u susret ušle gošće u 10. minuti vodile su 5:3, no do 15. minute Kokice su napravile seriju 4:0 i povele 7:5. U 23. minuti Varaždinke su posustale i do odlaska na odmor nisu postigle ni pogotka. Gošće su serijom 5:0 okrenule i na odmor otišle se prednošću od 13:10.

U drugom dijelu rukometašice Vladimira Canjuge uspjele su stići samo na minus jedan, ali snage za preokret nisu imale. Rukometašice iz Dugog Sela slavile su na kraju s plus pet.

Kod Varaždinki najraspoloženija je bila Lucija Jandrašić s 12 golova.

Nastavite čitati

Sport

Odbojkaši Cratis Varaždina završili sezonu u Superligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odbojkaši Cratis Varaždina završili su sa sezonom. U drugom utakmici četvrtfinala razigravanja za prvaka Superlige poraženi su od osječke Murse 3:0.

Varaždinci su bili bolji u prvom dijelu prvog seta, vodili 14:12, no domaćin s 5 poena u nizu okreće rezultat u svoju korist. Varaždinci su priprijetili i u finišu prvog seta, ali nakon 24:24 dva posljednja poena osvajaju domaćini. I u drugom setu Varaždinci vode, do 13:11, onda Mursa radi seriju 4:0 i preuzima vodstvo. Kod 21:19 tri poena u nizu rade domaći i osvajaju set s 25:20, baš kao i treći, u kojem su gosti tek tri puta imali pozitivan rezultat.

Međimurski Centrometal uspio je izboriti polufinale pobjedom protiv Marsonije 3:1 u setovima.

Međimurce u polufinalu čeka susret protiv zagrebačke Mladosti, dok će Mursa na noge Riboli Kaštela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje