Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinci ipak sve pažljiviji u prometu

Objavljeno:

- dana

SIGURNOST

Križanje Krležine i Filićeve u Varaždinu crna je točka u prometu baroknog grada.

Baš na tom mjesto vrlo često se događaju prometne nesreće. Ona posljednja dogodila se u utorak, 2. kolovoza u popodnevnim satima. Ovaj put osobnim vozilom je desnom prometnom trakom Ulice Krešimira Filića upravljao 50-ogodišnjak iz smjera centra grada prema Biškupcu. Dolaskom do raskrižja sa Ulicom Miroslava Krleže ušao je u raskrižje i sudario sa vozačicom koja je vozila auto Ulicom Miroslava Krleže iz smjera Jalkovečke u smjeru Zrinskih Frankopana. U sudaru je vozačica udarila u betonski rubnik i vozilom završila na krovu. U nesreći je ozlijeđena te je završila u varaždinskoj Bolnici.

Ove godine četiri osobe su smrtno stradale u prometnim nesrećama što je 20 posto manje nego prošle godine

No, kakvo je stanje sigurnosti u Varaždinskoj županiji? Iz PU varaždinske ističu da je na zadovoljavajućem nivou.
Kad se pogleda statistika od ove i prošle godine, varaždinska policija je zabilježila smanjenje prometnih nesreća u Varaždinskoj županiji za 9 posto. U prvih sedam mjeseci prošle godine dogodile su se tako 702 prometne nesreće, a ove 637. Prošle godine u prometnim nesrećama poginulo je 5 osoba, ove jedna manje pa je to smanjenje za 20 posto. U prvih sedam mjeseci više je i prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama – 221, dok se ove godine brojka popela na 215. Za čak 12 posto smanjile su se prometne nesreće s materijalnom štetom. Prošle godine do srpnja ih je bilo 476, dok je 2017. U prvih sedam mjesec bilo njih 418.

Za čak 12 posto smanjile su se prometne nesreće s materijalnom štetom

Što se pak tiče stanja sigurnosti na području Međimurske županije u prvom polugodištu ove godine, međimurska policija ga je također ocijenila kao zadovoljavajuće.
– Održano je povoljno stanje javnog reda i mira. Ujedno, zadržan je trend smanjivanja broja evidentiranih kaznenih djela, prije svega imovinskih delikata. Pošto su imovinska kaznena djela najbrojnija u ukupnom kriminalitetu, preventivne i represivne aktivnosti Policijske uprave međimurske i dalje će biti usmjerene suzbijanju tih kaznenih djela i povećanju njihove razriješenosti – zaključuju PU međimurske.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Donosimo pregled najgušće i najrjeđe naseljenih mjesta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o gustoći naseljenosti prema rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2021. godine.

Broj stanovnika po kilometru četvornom moguće je proučiti na razini jedinica lokalne samouprave (odnosni gradova ili općina) te naselja.

Najgušće naseljene prostorne jedinice na razini gradova/općina su Grad Rijeka (2488,75 stanovnika/km2), Grad Split (2022,51 st./km2) i Grad Zagreb (1196,33 st./km2), dok su najrjeđe naseljene Općina Lanišće (1,86 st./km2), Općina Udbina (1,95 st./km2) i Općina Civljane (2,06 st./km2).

Što se tiče naselja, Popisom 2021. ustanovljeno je da od ukupno 6757 naselja njih 195 nije naseljeno, odnosno imaju nula stanovnika.

– Uvjerljivo je najgušće naseljena Nova Mokošica (Grad Dubrovnik), stambeno naselje višekatnica na površini od oko 0,37 km2 izgrađeno po programu društveno poticane stanogradnje, s 15.046,69 st./km2. Slijede naselje Split, sa 6495,49 st./km2, te Parag (Općina Nedelišće), najveće romsko naselje u Hrvatskoj, s 5762,73 st./km2.

Dvije županije

U Varaždinskoj županiji najgušće je naseljen Grad Varaždin (sa svim svojim naseljima) sa 731,7 st./km2, a na drugom mjestu je Općina Gornji Kneginec s 220,64 st./km2.

Znači, DZS je izdao posebnu kartu po naseljima, a prema njoj u samom Varaždinu je gustoća naseljenosti 1050,04 st./km2. S druge strane je naselje Gorenec sa samo 2,81 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Varaždinskoj je županiji u Općini Breznički Hum (43,46 st./km2), da drugom je u Općini Bednja (44,49 st./km2), a na trećem Općina Ljubešćica (47,89 st./km2).

Najveća gustoća naseljenosti je u Međimurju u Čakovcu – 352,51 st./km2. Na drugom je mjestu Općina Pribislavec s 266,69 st./km2.

Najniža gustoća naseljenosti u Međimurju je u Općini Gornji Mihaljevec (54,15 st./km2), pa u Općini Domašinec (54,51 st./km2).

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj sve više ovisnih o igrama na sreću pa će zakon biti postrožen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada je 11. srpnja Hrvatskom saboru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se puno restriktivnije regulira njihovo oglašavanje te se uvodi registar isključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi odvraćanja građana od igranja takvih igara.

Premijer Andrej Plenković kazao je da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da Vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

– S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost – rekao je.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audio-vizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

– Cilj ovih zakonskih izmjena je da se dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću, ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cijelini – zaključio je Primorac, koji je novitete u sferi regulative igara na sreću detaljno predstavio sredinom ožujka, kada su zakonske izmjene upućene u javno savjetovanje.

Tada je između ostalog bilo riječi i o sprječavanju rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internet igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo tada čuti, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje