Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci mogu ubuduće plaćati račune mobitelom i bez naknade

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici predstavljeni su aplikacija i usluga KEKS Pay kojima se građanima Varaždina omogućava besplatno plaćanje računa varaždinskim komunalnim tvrtkama.

Uslugu KEKS Pay predstavili su gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Uprave Erste banke Christiph Schoefboeck sa suradnicima, a predstavljanju su nazočili  direktori te predstavnici varaždinskih komunalnih poduzeća.

Grad Varaždin te gradska komunalna poduzeća Čistoća d.o.o., Parkovi d.o.o. i Varkom d.o.o., u suradnji s Erste bankom, od sada građanima omogućuju da korištenjem mobilne aplikacije KEKS Pay Erste banke primaju mjesečne, odnosno kvartalne digitalne račune i uplatnice te ih plaćaju trajno bez naknada. Usluga je dostupna svim građanima, i to neovisno o banci u kojoj imaju račun, a na ovaj način mogu plaćati gradsku komunalnu naknadu, vodne usluge, odvoz komunalnog otpada te grobnu naknadu.

Za korištenje usluge potrebno je na mobitelu instalirati besplatnu KEKS Pay aplikaciju te u opciji „KEKS Pay režije“ odabrati izdavatelja računa čije redovite račune/uplatnice žele primati u KEKS Pay. Nakon krajnje jednostavne aktivacije potrebno je unijeti debitnu ili kreditnu karticu banke, s koje će korisnik u buduće plaćati svoje račune. Korisnicima ove usluge računi ne stižu na kućnu adresu, već ih u KEKS Pay primaju digitalno i u PDF formatu, odnosno po želji i na e-mail. Nakon plaćanja računa, potvrda o izvršenoj uplati korisnik aplikacije automatski prima na e-mail, a sve transakcije su korisnicima u KEKS Payu dostupne 11 godina, a pripadajući računi u PDF formatu najmanje dvije. U tom smislu KEKS Pay predstavlja ujedno arhivu računa koja je korisnicima uvijek dostupna, pa čak i ako deinstaliraju aplikaciju i kasnije ponovno instaliraju. Korisnik od usluge „KEKS Pay režije“ po želji može odustati u bilo kojem trenutku.

Plaćanje režija jedna je od najčešće korištenih funkcionalnosti KEKS Paya. Trenutačno su dostupne usluge 65 različitih izdavatelja računa, poput naknada jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, vrtića i sl. u više od 20 hrvatskih gradova, pri čemu njihov broj kontinuirano raste.

– Naši sugrađani konačno mogu prijeći s papirnatog na digitalno plaćanje. Pomoću KEKS Pay aplikacije omogućeno im je plaćanje komunalne i vodne naknade, dakle računa koje izdaje Grad Varaždin. Također mogu plaćati račune Varkoma, Čistoće  i  račune Parkova za grobnu naknadu.  To mogu plaćati sada pomoću svojih mobitela za nula kuna provizije. To nije akcije, već će to biti stalno tako. Aplikacija KEKS Pay Grada Varaždina proširivat će se uskoro sa drugim korisnicima, planiramo plaćanje računa naših ustanova poput dječjih vrtića i osnovnih škola. Praktički sve svoje račune prema bilo kojem komunalnom poduzeću ili javnoj ustanovi u Varaždinu  moći će građani plaćati jednim „klikom“ –  izjavio je Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina prilikom potpisivanja ugovora.

– S obzirom da je usluga plaćanja režija jedna od najpopularnijih funkcionalnosti KEKS Pay aplikacije, veliko nam je zadovoljstvo što su je Grad i naši partneri u gradskim poduzećima prepoznali kao pogodnost za svoje sugrađane. Kada smo prije četiri godine lansirali ovu aplikaciju, s jedne strane smo željeli biti predvodnik digitalnih inovacija u financijskom poslovanju, a s druge svim korisnicima, bez obzira jesu li ili ne klijenti naše banke, pružiti najsuvremenije korisničko iskustvo. Danas, nakon četiri godine, zadovoljstvo nam je što KEKS Pay aktivno koristi preko 300.000 korisnika, od čega je čak 75 posto klijenata drugih banka. Isto tako nam je drago da sve naše digitalne kanale, pa tako i Keks Pay građani prepoznaju i ovdje, i aktivno ih koriste – kaže Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Predstavljanju KEKS PAy aplikacije nazočili su i Predrag Mađerić, direktor komercijalnog Centra Erste banke u Varaždinu, Zoran Radaković, direktor sektora za poslovne subjekte i Boris Blažević iz KEKS Pay tima, kao i direktori Varkoma Bruno Ister, Čistoće Zoran Svetec i Parkova Jelena Sekelj te pročelnica Tamara Strelec.

Život i društvo

Pao odaziv na mamografske preglede u Varaždinskoj županiji – 100 žena iz naše županije ima karcinom, a da to ne zna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec 30. siječnja.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

Rak dojke

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 % pao na 55 do 60 %. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Dr. Sandra Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza. – Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 % na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 % karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.
– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Doc. Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je doc. Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kreće uređenje špilje Vindija, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Varaždinskoj županiji, Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe sasvim sigurno je špilja Vindija. Iako se dugi niz godina pričalo o njezinom uređenju i primjerenoj zaštiti, ozbiljan iskorak napravila je aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Sanjom Kočet, a dodatan uskoro slijedi.

Naime, jedan od ključnih projekata koje obuhvaća Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine upravo je špilja Vindija, kojoj i Općina Donja Voća i Varaždinska županija pridaju veliku pažnju.

– Špilja Vindija je niz godina bila samo priča, a mi smo kao Općina u suradnji s resornim Ministarstvom i Županijom krenuli s preuzimanjem inicijative. Županija kreće s njenim unutarnjim uređenjem i izradom projektne dokumentacije, dok je Općina istovremeno više fokusirana na očuvanje samog lokaliteta, pa je tako izveden niz radova, od popravka ograde koja je godinama bila devastirana do skorijeg postavljanja videonadzora kako bismo doprinijeli njezinom očuvanju – rekla je načelnica Kočet.

Uz samu zaštitu jednog od najznačajnijih kulturnih bogatstava Općine Donja Voća i Varaždinske županije te pravog turističkog bisera ovog kraja, u planu je i izgradnja interpretacijskog centra. Trenutno je u tijeku dogovor oko lokacije koja će se definirati u suradnji sa Županijom.

Špilja Vindija, njeno očuvanje i daljnja promocija je, kako za Varaždinsku županiju, tako i za Općinu Donja Voća jedan od strateških projekata što potvrđuje i činjenica da je načelnica Kočet glavninu svog mandata posvetila pokretanju ovog važnog projekta, a sve s ciljem da jedno od najznačajnijih nalazišta postane hit destinacija u ovom dijelu Hrvatske.

– Europska sredstava za kulturnu baštinu prilika su i za našu špilju što je najavilo i resorno Ministarstvo u novoj perspektivi. Zato su Županija i Općina krenule u pripremu projektne dokumentacije i pronalazak lokacije koja bi bila idealna za interpretacijski centar i u razgovore s Ministarstvom oko njezinog daljnjeg očuvanja – pojasnila je Kočet.

Inače, Općina Donja Voća intenzivno radi na boljoj promociji same špilje, pa će se kroz razne manifestacije i događanja provlačiti i motiv ovog povijesnog nalazišta čime će ju Općina dovesti na jednu višu razinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje